Cecília
7 °C
12 °C
Index - In English In English Eng

Már a mozikban a Vadonvilág című, Széchenyi Zsigmond életéről szóló film

2019.10.10. 16:16 Módosítva: 2019.10.11. 14:56
Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.
Október 10-től a nagyközönség is láthatja a mozikban Lerner János egész estés dokumentumfilmjét, a Vadonvilág – gróf Széchenyi Zsigmond nyomában című alkotást. A magyar vadászati kultúra kimagasló alakjáról, az utazó, vadász-íróról szóló film mecénása a Takarékbank.

Az alkotást szeptember 20-án mutatták be a 16. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál CineDocs nevű szekciójában, Budapesten pedig október elsején tartották a díszbemutatóját az Uránia Filmszínházban.

1964 januárjában Széchenyi Zsigmond és felesége a magyar kormány megbízásából trófeagyűjtő expedíción vett részt Kenyában, hogy kiegészítse az 1956-os forradalom idején megsemmisült múzeumi állattár anyagát. A lebilincselő képi világú alkotás az utolsó Afrika-szafariján keresztül mutatja be Széchenyit és az akkori Afrika természeti, társadalmi viszonyait, összevetve a jelennel. De a Vadonvilág nemcsak a Kilimandzsáró vidékére kalauzol el, hanem mozaikszerűen feleleveníti a legendás vadász-író-nemesember életének legjelentősebb, olykor a szó legszorosabb értelmében vett sorsdöntő epizódjait az állati és emberi természet útvesztőjében. A készítők „elmennek vele” összes útjára (Európába, Afrikába, Alaszkába és Indiába), miközben nagy szerepet kap a magyar történelem legfontosabb eseményeinek a bemutatása is, amelyek hatással voltak a Széchenyi-életút alakulására, így a II. világháború, az azt követő deklasszálás és kitelepítés, valamint az '56-os forradalom.

A Vadonvilág nem titkoltan többre vállalkozott Széchenyi Zsigmond utolsó útjának bemutatásánál, vagy egyik könyvének, a Denaturált Afrikának egyszerű leforgatásánál. Nemcsak a gróf életútját követi hitelesen végig, hanem szemezget a magyar történelem legfontosabb eseményeiből is. Hiszen ahhoz, hogy meglássuk a történet mögött az embert, ahhoz értenünk kell az őt ért hatásokat is. Mit jelentett Széchenyi Zsigmond számára Afrika? Mit jelentett Magyarország? Ki a vad, és ki az ember? Miként lett a világot járt szenvedélyes vadászból a történelem, vagy éppen a sors hatására a vadvilág megőrzése iránt elkötelezett, egyre inkább csak a fotószafarit helyesnek tartó ember

– mondta a filmről Vida József, a film egyik producere, a Takarékbank elnöke.

Széchenyi Zsigmond álma, hogy felesége is elkísérhesse őt afrikai útjára, végül közös életükben egyetlen egyszer teljesült. A gróf utolsó, 1963/64-es múzeumi gyűjtőexpedíciója során. Margit – vagy ahogy Széchenyi nevezte, Mangi – szuper 8-as filmen örökítette meg az útjukat. A Vadonvilág az egyetlen film, ahol ezek a felvételek láthatók, amelyeket Hertelendy Margit személyesen adott át az alkotóknak felhasználásra. Emellett számtalan és ma már felbecsülhetetlen eszmei értékkel bíró fotó tanúskodik az út szépségéről és sikereiről. A film gyakorlatilag 100 évet ölel fel és az archív felvételeknek köszönhetően ötven éve készül.

Lerner János a film rendezője úgy véli, Széchenyi Zsigmondnak tetszene a film, mert az életének minden fontos állomása benne van.

Sok mindent lehet Széchenyiről tudni: az olvasóközönség ismeri a könyveit, a vadászok pedig a vadászmúltját, de az életéről viszonylag kevés dolog került eddig a nyilvánosság elé. A gróf összetett személyiség volt, de alapvetően egy vadász-író, akit a sors sok csapással sújtott. 1945-ben, Budapest ostromakor, teljes trófeagyűjteménye elégett, utána, mint arisztokratát deklasszálták, száműzték, kitelepítették, börtönbe zárták. Rengeteg megpróbáltatáson ment keresztül, de talpra tudott állni. Végül élete alkonyán ismét visszatért Afrikába

- idézte fel a rendező.

Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.