A lány, aki a jövőbe látott

2019.10.22. 12:36 Módosítva: 2019.10.24. 16:17
Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.
Amikor a nyertes bélyeg terve elkészült, még nem lehetett sejteni, hogy a magyar csapat olimpiai bajnok lesz.
Héjja Luca, tervezőgrafikus - Graphasel Design Studio, fotó: Egyed Péter
Héjja Luca, tervezőgrafikus - Graphasel Design Studio, fotó: Egyed Péter

Az idei nemzetközi Postai Világnapon adták át a Magyar Posta Művészeti Nagy Díjat, amelyet Héjja Luca vehetett át a Graphasel Design Studio tervezőjeként. A bélyeget a művészeti színvonaláért díjazták, ugyanakkor a különlegességét emeli, hogy a Magyar Posta a pályáztatást és a gyártást is jóval a 2018-as Téli Olimpiai játékok előtt kezdte meg. Ekkor még nem lehetett sejteni, hogy Magyarország történetében először téli aranyat szerez. A döntés, hogy a gyorskorcsolya lesz a téma, a Graphaselben született meg sok szakmai vitát követően, mert az emberi test dinamikáját szerették volna kiemelni, melyet szerintük ez a sportág fejez ki a legjobban. A választást a szakmai zsűri is értékelte, amikor felvállalta, hogy egy nagy értékű bélyeg grafikája egy gyorskorcsolyázót ábrázoljon. Az egész stúdió izgalommal követte az eseményeket a téli játékok alatt. Kettős öröm érte az alkotókat, amikor kiderült, hogy az aranyérmet a Liu Shaoang, Liu Shaolin Sándor, Knoch Viktor, Burján Csaba összeállítású magyar csapat nyerte, ezzel dicsőséget szerezve Luca grafikájának is. Magyarország a téli olimpiák történetében először nyert aranyérmet, amit bátran nevezhetünk sporttörténeti mérföldkőnek.

Graphasel belyeg3

A bélyegen egy letisztult geometriájú illusztráció látható, ami inkább hasonlít egy sportmárka kreatívjához, mint egy megszokott postai bélyeghez. A különlegessége a felületek ütköztetése, és a kifinomult színharmónia.

Graphasel belyeg2

Érdekesség, hogy a Graphasel Design Studio tervezte többek között az elvetett 2024-es budapesti olimpiai koncepció logóját, valamint a 2017-es Fina világbajnokság arculatát. A csapat elkötelezett sportrajongó, és az, hogy Luca a legklasszikusabb tervezőgrafikai terepen pont egy olimpiai témával nyert, felér egy grafikai aranyéremmel, amely csapat a korábban elért szakmai sikereit (Red Dot Design Award 2018, 2019) még fényesebbé teszi.

Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.