Az 50-es évek Amerikájába repít vissza Alföldi West Side Storyja

2019.11.14. 11:22 Módosítva: 2019.11.14. 11:32
Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.

Minden idők legsikeresebb musicalje, a West Side Story is látható lesz nyáron a Szegedi Szabadtérin.

Egy tiltott szerelem, mely legendásan tragikus, szívszorító véget ér. A West Side Story halhatatlan történetét és gyönyörű dallamait nincs olyan ember, aki ne ismerné. A mű az 1950-es évek Amerikájába repít vissza minket, ahol két egymással rivalizáló, különböző etnikai hátterű banda, a Jets és a Sharks háborúzik a környék feletti egyeduralomért. A szív azonban közbeszól, hiszen Tony és a puerto rico-i Maria szerelembe esnek egymással.

Dusha Béla index
Fotó: Dusha Béla

Leonard Bernstein nagyszabású műve számtalan generációt meghódított már, jövő augusztusban Alföldi Róbert rendezésében láthatja a közönség. A kultikus darab alapját Shakespeare Rómeó és Júliája ihlette, Verona romantikus bája helyett azonban a helyszín New York egyik negyede, a híres erkély-jelenet pedig egy hátsóudvar tűzoltólétráján játszódik.

A produkció ősbemutatóját 1957-ben tartották a Broadway-n, akkora sikert aratott, hogy összesen hat kategóriában is jelölték Tony-díjra. Nem kellett sokat várni a filmes adaptációra, ami 1961-ben debütált a mozikban, és rögtön tíz Oscart zsebelt be. Érdekesség, hogy a darabot magyar közönség éppen a Szegedi Szabadtérin láthatta először, 1965-ben.

Szörényi Réka 1 index
Fotó: Szörényi Réka

A mű sikere abban is rejlik, hogy olyan örök emberi érzelmekről szól, mint például a szerelem, vagy a gyűlölet. Éppen ezért folyamatosan inspirálja a legnagyobb alkotókat, a Szabadtéri mellett 2020-ban a mozivásznon is látható lesz a történet, hiszen Steven Spielberg készít belőle új verziót.

A musical egyik fő kérdése, hogy lehetnek-e valódi, mély érzelmek ebben az előítélet áztatta világban. Vagy csupán illúzió azt hinni, hogy a szeretet végül legyőzheti a gyűlöletet? Augusztus 14-től hat estén át kiderül a Dóm téri színpadon.

Online jegyek ITT

Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.