Eljött a fülből kiálló pálcikák kora, és ez jó dolog

2020.02.04. 12:18
Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.
A vezetéknélküli fülhallgatók kényelmét a Huawei új modellje több extrával is megfejeli.

A zenehallgatás folyamatosan fejlődik, a koncerteken kívüli kiváló zeneélményért már jó ideje nem kell otthon ülnünk, kedvenc dalainkat már fülhallgatón keresztül is jó minőségben élvezhetjük egy ideje, de az aktuális trendek alapján a sokszor zavaró kábelektől is elbúcsúzhatunk. A legújabb okos, vezetéknélküli fülesek Bluetooth szabvány segítségével kommunikálnak, de már teljesen más szintet hoznak, mint a mobiltörténelem korábbi szakaszában megismert recsegő-ropogó headsetek. Egy új modell, a Huawei FreeBuds 3 példáján keresztül könnyen megérthető a technológia minden előnye.

20191227 BW Huawai 0488

Erős hangzás, tiszta beszéd

Egy ilyen kis füles két fő funkcióval rendelkezik, nézzük először a zenehallgatással kapcsolatos tudnivalókat. A Huawei készülékénél használt Bluetooth szabvány már az 5.1-es verzió, ami villámgyors és stabil kapcsolatot biztosít kiváló hangminőség mellett. Ezt a Huawei FreeBuds 3 a világon elsőként tanúsított, kettős módú BT/BLE lapkakészletével és 356 MHz-es audióprocesszorával járatja csúcsra. Kifejezetten nagy érzékenységű és dinamikatartományú, 14 mm-es mini hangszórói gyári finomhangolást kapnak és egy külön basszuscső gondoskodik arról, hogy az apró méret ellenére a zene mélyei se tűnjenek el. Az Open-fit kialakítás lényege is az, hogy minél kényelmesebben "üljön" a fülben a kis eszköz, amelyből így nem csak vékony cincogást hallunk majd út közben.

Apropó, út közben: a mobil zenehallgatás egyik nagy rákfenéje, hogy vagy a zenével együtt hallgatjuk a metrón utazók beszédét, a jármű menetzaját és a bemondót, vagy extrém hangosra kell állítanunk a zenét, ami nem feltétlenül tesz jót nekünk. A FreeBuds 3 aktív zajszűrése pont ezen segít: a környezethez alkalmazkodva, valós időben alakítja úgy a szűrés mikéntjét, hogy mi szinte semmit ne érzékeljünk a zenén kívüli hangokból.

És ezzel a témával már át is térünk a vezetéknélküli fülhallgatók másik fontos funkciójára, a beszédre. A telefonhívásokat gyakran szívesen bonyolítjuk le úgy, hogy közben a telefont elő sem kell vennünk a zsebből vagy a táskából, de egy átlagos headset esetében a vonal túloldalán sokszor csak zajmasszát hallani, amiben elvész a saját hangunk - nem csoda, hiszen az apró mikrofonok nem a szánk előtt helyezkednek el, mint a régi telefonkagylókban, hanem a fülünknél. A FreeBuds többféle módon is segít azon, hogy ennek ellenére kiválóan értsen mindent a beszélgetés mindkét résztvevője.

Az eszköz Kirin A1 processzora először is kiküszöböli a mikrofonba érkező háttérzajt és közben meg is emeli a beszéd hangerejét. Emellett pedig egy frappáns megoldással a kis eszközbe épített csont-érzékelő a fülünkbe helyezve érzékeli, ahogy a beszédünk megrezegteti a koponyacsontjainkat és ezt a rezgést is felhasználja arra, hogy tisztítsa a hangunkat a vonal túlfelén lévő beszélgetőpartnerünk számára. Ezáltal tényleg elkerülhető az a gyakori eset, amikor a hívott fél sokkal jobban hallja, ahogy körülöttünk sikít a gyerek, elhalad a hókotró és zörögve süvít a hangosbemondó, mint a saját mondatainkat.

MKT SOME 1080-1350 7 20200116.png

A láthatatlan telefon esete

A vezetéknélküli fülhallgatók elterjedésével folytatódik az a trend, hogy az eddig okostelefonokban használt funkciók egy része átköltözik a szintén egyre okosabb hordozható eszközökbe. A FreeBuds 3 villámgyorsan csatlakozik a mobilhoz, ezután pedig akár az is elég a vezérléshez, ha a kis füles oldalán koppintva jelezzük, hogy éppen elindítjuk vagy leállítjuk a zenét, illetve ki-bekapcsoljuk a zajszűrést.

Ha pedig kombináljuk az élményt egy okosórával, akkor már szinte tényleg alig kell elővenni a mobilunkat egy sor olyan esetben, amikor eddig a telefon kijelzőjén kellett matatnunk. A Huawei Watch GT 2 például nem csak a bejövő hívásokat és üzeneteket, naptárbejegyzéseket és egyéb információkat jeleníti meg, hanem egyfajta virtuális egészségőr és személyi edző is. Többek között egyedülálló technológiával figyeli a pulzusunk változásait, de képes pontos helymeghatározó rendszerekkel követni az edzésünket is - sőt, még alvásunk minőségét és stressz-szintünket is megmutatja. Igaz, ez utóbbira nem lesz nagy szükségünk, ha a FreeBuds 3 fülesekkel csodás minőségben halljuk a metrón a relaxáló zenét a tömeg moraja helyett és a hívásaink alatt is kristálytisztán érthető a beszédünk. Ráadásul a továbbiakban azon sem kell majd stresszelnünk, hogy lemerülnek az eszközeink: a Huawei új fülhallgatója egy feltöltéssel 4 órán át képes működni, de a helyes kis tartó egyben útitöltőként is működik, így akár 20 órára is kitolható a használat ideje, míg a Watch GT 2 akár két hétig is rendelkezésre áll egyetlen feltöltés után. Szóval lehet, hogy pár év múlva már néha arra csodálkozunk rá, hogy annak idején miért kellett mindenért a telefont nyomkodni?

Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.