Mi az ország kedvenc étele a karanténban?

2020.04.27. 17:55
Ezt a cikket a(z) Falatozz.hu, nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.
Sok szó esik arról, hogy ugrásszerűen nőtt a készétel házszállítások száma, ám arról már kevesebbet olvashatunk, hogy pontosan mit is rendelünk otthonra. Van valami országos kedvenc, feltörekvő ezüstérmes, esetleg kerületi, városi favorit? Tényleg nem rendelünk kínait? Ennek jártunk utána!

Gondoljon arra az ételre, amit a leggyakrabban szokott házhoz rendelni! Megvan? És azt tudja, hogy a szomszéd utcában, vagy kerületben mit esznek gyakran? A Falatozz.hu cégvezetőjét, Veres Dánielt kérdeztük arról, hogy tapasztalataik szerint hol, melyek a legnépszerűbb ételek, és változott-e valami az elmúlt hetekben.

A legnépszerűbb street food otthon is tarol

Az év elejétől március közepéig tartó időszakban egyértelműen a gyrostál volt a legnépszerűbb házhoz rendelt étel

– rántja le a leplet az aranyérmes fogásról Veres Dániel.

Ez az étel a karantén kezdete után is megtartotta a vezető helyet, ám arányaiban csökkent a népszerűsége. Az emberek egy ideje változatosabban rendelnek, kezdenek eltérni a megszokott ételektől.

Ezt egyébként a Falatozz.hu új mobil applikációja is elősegíti, hiszen a korábbi megrendelések alapján ajánl ételeket, sőt, a környék kedvenceit is megmutatja.

Ha minden ételtípust összevetünk, az adatokból azt láthatjuk, hogy a pizza azért továbbra is töretlen aranyérmes, főleg a magyaros és a hawaii a favorit – pedig utóbbi igencsak megosztó ízvilág általában. További érdekesség, hogy bizony vannak városi, vagy épp kerületi sztárok: gondolta volna például, hogy az V.-VI.-VII.-VIII. és a IX. kerület valódi hamburgernagyhatalom, míg Újpest valószínűleg jó eséllyel pályázhatna a Somlói galuska városrész elnevezésre?

Úgy tűnik, a vidéki nagyvárosok lakossága egyébként édesszájúbb, mint a főváros. Az országosan előkelő helyen végzett palacsinta ugyanis nem lett aranyérmes egyik kerületben sem, viszont felkapaszkodott a dobogó legfelső fokára több megyeszékhelyen is.

native falatozz infografika-03

Mi lett az ázsiai ételekkel?

A járvány európai megjelenésekor sok olyan fotót lehetett látni, ahol a keleti éttermek ajtaján feliratokkal próbálták biztosítani a vásárlókat, hogy a tulajdonosok nem kínaiak, hanem thai/koreai/vietnámi/japán nemzetiségűek. Bár azt mindenki biztosra mondta, hogy a kínai büfék ételeitől nem kaphatjuk el a vírust, a jelenség ettől még létezik, amiről szintén Veres Dánielt kérdeztük.

Az ázsiai típusú ételek forgalma tavaly augusztus óta folyamatosan nőtt, viszont az idei év januárjában-februárjában komoly visszaesés volt tapasztalható, ami egyértelműen a vírus kínai eredetének köszönhető. Alaposan utánajártunk a kérdésnek, és arra jöttünk rá, hogy az emberek közül csak kevesen kapcsolták össze magával a kínai étellel a vírust. A teljesen ázsiai profilú éttermek – ahol a vásárlók komolyabb távol-keleti kapcsolatot feltételeznek - forgalma valóban csökkent, azonban az ázsiai típusú ételeket is kiszállító helyek forgalma nőtt. Valószínűleg az átpártoló emberek a régi kedvenceiket így próbálták meg biztonságosabbnak vélt helyről beszerezni.

Az ételrendelés megbízható

A kínai ételektől ugyanúgy nem kell tehát félnünk, mint magától a házhoz szállítástól. Bár a futárok munkájával szükségszerűen együtt jár, hogy sok helyen megfordulnak, és sok emberrel találkoznak, mindenütt hamar megtették a szükséges óvintézkedéseket. A kiszállítók már gumikesztyűvel és szájmaszkkal felszerelkezve dolgoznak, az online fizetés egyre népszerűbb, sőt, akár teljesen érintésmentesen is átvehetjük az ételt. Így már tényleg semmi nem akadályozhat meg minket kedvenc ételeink biztonságos házhoz rendelésében.

További információ: ITT

Ezt a cikket a(z) Falatozz.hu, nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.