Kutyaeledelek újratöltve: felejtse el, amit eddig a kutyák etetéséről gondolt

petchef-kutyaeledel-1
2020.07.29. 16:09 Módosítva: 2021.03.19. 15:25
Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.
Néhány elkötelezett kutyatulajdonosnak elege lett a boltban kapható kutyatápokból, és egy, a kutyák táplálására szakosodott állatorvossal együtt megalkotta a tradicionális kutyaeledelt modern formában. Egy sikersztori szuperfoodokkal, fantasztikus ízekkel és persze a történetből kihagyhatatlan kutyákkal napjainkban, Magyarországon.

Kezdjünk egy mellbevágó adattal: 2017-ben 117 tonna bolti kutyaeledel került négylábú kedvenceink tányérjába Magyarországon. Persze a cechet a gazdik állták: közel 35 milliárd forintba fájt a kedvencek étkeztetése. Talán nem árulunk el nagy titkot, ha leírjuk: ennek jelentős része, közel 50%-a szárazeledel volt.

A bolti száraztápok népszerűsége egyre nő, nem csak nálunk, az egész világon hódítanak. Ez persze érthető: nem kell főzni, mindig kéznél van, egyszerűen tárolható és adagolható. Sőt, még a kutya tálját sem kell elmosni evés után - ennél egyszerűbben nem is lehetne letudni a kutya etetését. Ennek megfelelően az állateledel-piac hatalmas üzlet: globálisan a forgalmát tekintve megelőzi például a chipseket és az ásványvizeket is.

Az első száraztáptól az extrudált kutyaeledelig

A kereskedelmi forgalomba kerülő kutyaeledelek előtt a kutya az ember által elfogyasztott ételek maradékát ette. A száraz kutyatáp “ősét” 1860-ban, az USA-ban szabadalmaztatta egy James Spratt nevű férfi. Ez tulajdonképpen egy kekszre emlékeztető száraz “kutyasütemény” volt. Ettől kezdve a száraz tápok népszerűsége folyamatosan nőtt.

Az ötvenes évek második felétől egy új technológia, az extrudálás forradalmasította a száraztáp-ipart. Ez lehetővé tette a mennyiség növelését és csökkentette az árakat. A ‘70-es évektől a bolti tápok választéka további ízekkel és fajtákkal bővült, a tápetetés ettől kezdve került be igazán a köztudatba.

Bolti kutyaeledelek: meg lehet úszni szárazon?

A reklámok és a csomagolás alapján ideálisak ezek a termékek a kutyák számára. De sajnos, mint minden olyan iparágban, amelyben óriási pénzek mozognak, itt is akad néhány kellemetlen részlet.

petchef-kutyaeledel-2

1. Biztosan hús van benne?

A hatályos élelmiszeripari szabályok szerint nem csak az állatok izomszövetei, hanem nagyon sok minden más is húsnak számít. Például a csontok, inak, bőr, nyesedék, mechanikusan lefejtett húspép is. Ezek pedig tápérték szempontjából nem említhetők egy lapon a színhússal. Ami ennél is durvább, az említett jogszabályok szerint, ha egy kutyaeledel minimum 4% húst - például marhahúst - tartalmaz, rá lehet írni, hogy marhahúhos táp.

2. Exkluzív vegyszerkoktél a kutyusokak

A megfelelő állag, íz és szín eléréséhez szükség van néhány nem túl egészséges adalékanyagra. Néhány példa:

  • Ethoxyquin (E-324) - tartósítószer, eredetileg gyomirtó (!) Vese- és májkárosodást, rákot okoz
  • Propilén-glikol - tartósítószer, eredetileg fagyálló (!). A kutyatáp nedvességét is redukálja, a kutyáknál bélelzáródást és rákost megbetegedést okozhat az emésztőrendszerben.
  • Blue 1 és Blue 2 - mesterséges színezékek. A 12 legveszélyesebb élelmiszer-adalék listáján is szerepelnek, rosszindulatú agydaganatot okozhatnak.

3. Egy kis mycotoxin mindenkinek kell

Több vizsgálat is rákkeltő anyagok jelenlétét mutatta ki a száraz kutyaeledelekben. Például egy amerikai agrárholding, a takarmányokat is gyártó és forgalmazó Alltech megbízásából végzett kutatás során 965 kutyatápmintát vettek alá laborvizsgálatoknak. Az eredmények szerint a minták 98% százalékában (!) találtak karcinogén mycotoxinokat, 93 százalékukban pedig halmozottan karcinogén mycotoxinokat mutattak ki.

Természetesen a fentiek nem feltétlenül vonatkoznak az összes gyártó összes száraz kutyaeledelére - biztosan vannak kivételek. Az persze jó kérdés, hogy mely tápok lehetnek ezek, és hogy egy laikus kutyatulajdonos hogy fogja tudni megállapítani, melyik szárazeledel megbízható minőségű, és melyik az abszolút junk food...

Jó, de akkor mi legyen a kutya vacsorája?

A helyes válasz: a házi koszt. A nyugati országokban egyre erőteljesebb trend, hogy a kutyákat házi koszttal etetik a gazdik. Persze nem mindig olyan egyszerű megoldani, hogy magunk főzzünk a saját kutyánknak. Arról nem is beszélve, hogy a megfelelő táplálék összeállítása is komoly szakértelmet kíván. Szerencsére már Magyarországon is van olyan prémium kutyaeledel, amely magas fokú szakmai támogatás mellett készül, és könnyen elérhető.

petchef-kutyaeledel-3

PetChefet elkötelezett kutyatulajdonosok alapították, akiknek fontos, hogy megbízható és egészséges ételt egyenek négylábú kedvenceink. De mit is jelent ez pontosan?

Olyan alapanyagokat használnak, amelyekből egy közkedvelt étteremben is meg lehetne főzni a napi menüt

Ez egyrészt azt jelenti, hogy minden felhasznált köret, zöldség és hús ellenőrzött forrásból, jellemzően hazai termelőktől származik. Másrészt minden első osztályú, friss, kiváló minőségű alapanyag. Például színhúsok hazai termelőktől, illetve első osztályú köretek és zöldségfélék, köztük számos superfood (pl. édesburgonya, chiamag stb.).

A PetChefnél elérhető kutyaeledelek mentesek mindenféle adalékanyagtól és teljes mértékben GMO-mentesek. Nálunk pontosan az és csakis az kerül a kutya tányérjába, amit az adott fogás összetevői között olvashatsz - se több, se kevesebb. Tehát a PetChefnél friss alapanyagokból készülő, frissen főzött kutyaeledelek tényleg elérik azt minőséget, amit az emberi fogyasztásra szánt ételektől várunk el. (Ennek ellenére persze senkinek se javasoljuk, hogy elegye a PetChef fogásait a kutyája elől.)

Egy nagyágyú segít a receptek összeállításában, így a kutyád megnyalja majd mind a tíz ujjadat

petchef-kutyaeledel-5

A kutyák táplálkozása külön tudomány, és ezt nyugodtan érthetjük szó szerint. Éppen úgy egy külön szakterület ez, mint az embereknél a dietetika. A PetChef csapatát egy olyan szakember segíti és felügyeli, aki igazi adu ásznak számít ebben a műfajban. Dr. Varga József a kutyák táplálására szakosodott állatorvos, aki mögött több évtizedes tapasztalat áll ezen a területen.

Az általa összeállított recepteknek és a kíméletes elkészítési módnak köszönhetően a PetChefnél kínált kutyaeledelekben lévő tápanyagaok könnyen felszívódnak és rendkívül jó hatásfokon hasznosulnak. Így a PetChef ételeit fogyasztó kutyák testi és lelki egészsége az étrendváltás követően az esetek többségében látványos javulásnak indul.

PetChef: kutyaeledelek újratöltve

Mindennek eredőjeként a PetChef nevével fémjelzett ételek teljesen új fejezetet nyitnak a kutyák táplálásának területén. Amint az eddigiekből is kiderült, a PetChef tevékenységét és termékeit

  • a prémium minőség
  • és az állatorvosi szempontból ellenőrzött tápanyag-összetétel jellemzi,
  • megspékelve a legfinomabb ízekkel,
  • valamint a cég alapítóira mint gyakorló kutyatulajdonosokra jellemző kutyabarát szemlélettel.

A PetChef által képviselt szemlélet ezért minden eddig ismert kutyaeledel-előállító vállalathoz képest teljesen új alapokra helyezi, ahogyan idáig a kutyaeledelekről gondolkodtunk. Itt nem a gazdik megnyerése vagy a minél nagyobb profit elérése a mindent felülíró, legfontosabb szempont, hanem egyetlen dolog: mi a legjobb a kutyáknak?

Minden jó, ha a vége jó

Az vagy amit megeszel - az ismert mondás a kutyákra is érvényes. A házi kosztra való átállás hamarosan számos pozitív változást idéz elő a tapasztalatok szerint. Olyanokat, mint például:

  • javuló étvágy,
  • fényesebb/dúsabb bunda,
  • jobb emésztés
  • növekvő energiaszint,
  • az allergiás tünetek csökkenése vagy teljes megszűnése.

És ami talán a legfontosabb: a kutya életét is meghosszabbítja az egészséges táplálkozás.

petchef-kutyaeledel-4

Főleg, hogy minden PetChefnél rendelt ételre érvényes a Tiszta Tányér Garancia. Ez azt jelenti, hogy ha az adott fogás mégsem ízlene a kutyának, díjmentesen kicserélik egy másik ízre - vagy akár a teljes árat visszatérítik. Ráadásul az első vásárlásra -30% kedvezményt adnak. Amennyiben valaki bizonytalan abban, hogy melyik fogást válassza a kínálatból a kutyája számára, kipróbálhatja a Kóstoló csomagot, amely az összes fogásból ízelítőt ad.

Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.