Mozi, színház, könyvtár nélkül maradtál?

2020.11.17. 11:53 Módosítva: 2020.11.17. 11:57
Ezt a cikket a(z) Arcanum Adatbázis Kft., nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.
Itt egy jó alternatíva, hogyan töltsd hasznosan az időd 8 óra után. Ráadásul ma ingyen!

A legnagyobb magyar online könyvtár ma éjfélig előfizetés nélkül elérhető. Böngéssz a 30 millió oldalnyi archívumban, keress rá a nevedre vagy kutass a felmenőid után! A mesterséges intelligencia a fotód alapján is megtalál.

Az Arcanum tíz éve, folyamatosan digitalizálja a magyar nyelvű újságokat, folyóiratokat, lexikonokat, könyveket, régi térképeket és műalkotásokat. Az adattár terjedelme most érte el a 30 millió oldalt, a nyomtatott lapok között pedig pontosan ugyanúgy kereshetsz, ahogy a Google-ben tennéd.

Az Arcanum Digitális Tudománytár (ADT) használatával házhoz jön a könyvtár este nyolc után is. Mivel a könyvtárakba most amúgy sincs lehetőség bejutni, szinte az egyetlen hely, ahol hozzájuthatsz egy nyomtatott újság valamelyik cikkéhez. Az Arcanum adatbázisát otthonról, a saját számítógépeden lapozhatod végig.

Annak, aki családfát kutat, vagy a felmenői életét szeretné részletesebben megismerni, szakdolgozatot, tanulmányt ír, annak az ADT igazi aranybánya.

A rendelkezésre álló összes oldalt lementheted, a szövegeket külön kimásolhatod, amelyeket aztán könnyedén szerkeszthetsz, nem kell a képformátummal bajlódni.

Az Arcanum keresőjét ide kattintva tudod kipróbálni!

Átnézheted a napi sajtót és a tudományos folyóiratokat

Az ADT adatbázisában a napi sajtó is elérhető (Teljes címlista). Az elmúlt 250 év eseményeiben időutazóként szörfözhetsz, rákereshetsz konkrét lapszámokra, nevekre, helyszínekre, eseményekre. Érdemes használni az összetett keresőt, a találatokat évszámok vagy források szerint szűrheted tovább.

Az ADT felületén a legtöbb hazai tudományos folyóirat minden valaha megjelent lapszámára is rá tudsz keresni. Ráadásul sokkal több, a keresett témához kapcsolódó tanulmányt jelenít meg a rendszer, mint amit egy könyvtári adatbázisban elérhetsz. Ez a lehetőség felbecsülhetetlen.

Találd meg a saját fotódat!

Az Arcanum Digitális Tudománytár mesterséges intelligenciával keres a fényképek között. Ha szeretnéd megnézni, szerepelsz-e valamelyik nyomtatott lapban, tölts fel magadról egy fotót, és a rendszer máris jelzi, megtalált-e. Egyszerre 1000 képet ad ki a lista, és jó eséllyel találja meg a fiatalkori fotódat is.

Van esetleg egy fényképed, de nem tudod, kit ábrázol? Erre is választ kaphatsz. A sajtófotók és az illusztrációk között szintén keres a rendszer, ráadásul a csoportképeket vagy a metszeteket is képes feldolgozni. A megtalált képpel újabb keresést indíthatsz, így egyre pontosabb találati listát kapsz.

Az Arcanum arckeresőjét ide kattintva tudod kipróbálni!

Nézzünk csak néhány példát! Mi történt ezen a napon 10, 50, vagy akár 100 évvel ezelőtt?

GYILKOSSÁG, NYOMOZÁS - Az est (1920. november 20.)

gyilkos

A november 5-én történt Népszínház utcai gyilkosság körülményeiről derülnek ki újabb részletek. A cikk értelmezése további kutatást kíván meg egy 21. századi olvasótól. Például ennek a hírnek az értelmezéséhez tudnunk kell, ki volt a felírónő. Szerencsére az Arcanumon erre is választ találunk.

kadar

POLITIKA - Népszabadság (1962. november 20.)

Országunk kommunista pártjának méltatásáról olvashatunk az első oldalakon. Képen láthatjuk Kádár János és Otto Kuusinen kézfogását, amely az utóbb említett személy magyarországi látogatása során készült. Egyébként a finn származású szovjet politikus két év múlva meghalt.

SPORT - Népsport (1964. november 20.)

Ahogy a Népsport első oldalán erről olvashatunk, a magyarok már ekkor is kiemelkedőek voltak sakkban! A Tel-Avivban november 5-től rendezett sakkolimpián a magyar csapat a csehszlovák válogatottat verte meg 2,5:1,5 arányban.

Egész napokat el lehet tölteni az ADT használatával és érdekesebbnél érdekesebb híreket, információkat talál az ember.

Vigyázat, függőséget okoz!

Ezt a cikket a(z) Arcanum Adatbázis Kft., nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.