Ötztal: ahol ötcsillagos síinfrastruktúra, csúcsgasztronómia, James Bond és a neolit kor adnak egymásnak randevút

2020.11.23. 11:51 Módosítva: 2020.11.23. 12:45
Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.
Van egy völgy Ausztriában, ahol egyetlen síbérlettel több mint 300 kilométernyi sípálya és nem mellesleg 3 gleccsersíterep fedezhető fel, emellett James Bond filmekbe illő épületeket és panorámát, továbbá futurisztikus wellnesskomplexumot is talál a látogató. Segítünk, hogy legalább képzeletben belélegezhesse a kristálytiszta, alpesi levegőt, és terveket kovácsoljon arra az időre, amikor ezt majd a valóságban is megteheti.
Gurgl-Top-Mountain-Star-Skifahren-im-Oetztal Oetztal-Tourismus R
Fotó: © Gurgl Top Mountain Star, Ötztal Tourismus, Rudi Wyhlidal

A leghosszabb tiroli oldalvölgy magaslati fekvésének, a 3440 méteres magasságig felfutó gleccsersíterepeknek, a modern felvonóknak és az ötcsillagos síinfrastruktúrának köszönhetően minden igényt kielégít, ha hóbiztos téli élményekre vágyunk októbertől akár május elejéig. Ráadásul az egész völgy egyetlen síbérlettel felfedezhető: az összesen 363 kilométernyi sípályára és 90 felvonóra érvényes Ötztal Superskipass a régió mind a hat síterepét magában foglalja – az ismert síközpontok mellett (Sölden, Gurgl és Hochoetz-Kühtai) a kisebb síterepeken is használható (Niederthai, Gries és Vent).

A legjobb az egészben, hogy Ötztalban minden sírégió megtalálta a maga stílusát és célközönségét, a profi infrastruktúrát és makulátlan pályákat igénylő sízőktől a napsütéses örömökre vágyó családokig. Aki pedig az erőnlétén javítana egy kicsit, azt 185 kilométernyi, különböző nehézségi fokú klasszikus és szabadstílusú sífutópálya várja.

Sölden, a szuperlatívuszok síterepe

Az ötztali síközpontok közül nem véletlenül Sölden lett világhírű – a 144 km hibátlanra fésült pályarendszer, 31 lift és 33 hütte, illetve étterem önmagában is elég sok jóval kecsegtet. De Sölden ennél is többet tud nyújtani: egyetlen nap alatt három, 3000 méter felett fekvő csúcsot sízhetünk be. A BIG3 Rally-nak nevezett csúcskör ambíciózus vállalás, de nem lehetetlen: a gyakorlott sízők 50 kilométert tehetnek meg a pályarendszeren nagyjából 4 óra alatt. Hegynek föl, völgynek le: összesen 5200 méteres szintkülönbséget kell áthidalniuk, de a BIG3 kilátóplatformjai minden fáradtságot megérnek – csupán arra kell ügyelni, hogy az okostelefonok memóriájában elég hely legyen a lenyűgöző panorámára!

Winter-im-Oetztal Oetztal-Tourismus Rudi-Wyhlidal
Fotó: © Ötztal Tourismus, Rudi Wyhlidal

Söldenben található emellett Ötztal három gleccsersíterepe közül kettő, és a Golden Gate to The Glacier kabinos felvonónak köszönhetően ezekre kényelmesen átrándulhatunk a téli pályákról. Az összesen 20 négyzetkilométernyi területen, 2675 és 3250 tengerszint feletti magasságban elterülő Rettenbach és Tiefenbachferner gleccseren folyamatosan hó várja a sízés rajongóit. A két gleccserhegyet alagút köti össze, és bár Sölden egészére jellemzőek a szellős pályák, itt aztán igazán magunk lehetünk a pályákon a kora téli és késő tavaszi időszakban – biztosan nem kell sorban állunk a felvonóknál. Rettenbach-on elsősorban fekete és piros pályákon csúszhatunk, a laposabban elterülő Tiefenbachferner pedig a kezdőknek is élményteli sízést kínál.

„Egy vodka-martinit. Felrázva, nem keverve”

Akár azt gondoljuk a kilátópontokon állva, hogy az ötztali panoráma filmvászonra kínálkozik, akár azt, hogy „ezt már láttam valahol”, mindenképpen igazunk lesz. Sölden 3 szupercsúcsa közül a Gaislachkogel az, ahol a sízésen túl érdemes hosszabb időt is eltölteni, mert az egyedülálló panoráma mellett itt található az ice Q, Ausztria legmagasabban fekvő, Gault Millau szakácssapkával kitüntetett étterme – nos igen, itt nem szolgálták ki Daniel Craig Bondját vodka-martinivel, de minket bizonyára ki fognak.

Oetztal-Soelden-007-Elements-Sommer-Gaislachkogl Bergbahnen-Soel
Fotó: 007 Elements ©Gaislachkogl Bergbahnen Sölden, Kristopher Grunert

És nem csak ez lesz ismerős: a látványos James Bond élményvilág, a 007 ELEMENTS egy olyan dizájnépületben kapott helyet, amely a Spectre című James Bond film eredeti forgatási helyszíne. A hegy gyomrába bekúszó, interaktív termek számtalan érdekességet mutatnak meg a kulisszák mögül: a tematikus szobákban a falakra vetítve váltakoznak a Spectre-ből és a többi 24 James Bond filmből ismert ikonikus képsorok. A rajongók itt több, a legendás kémfilmből származó kelléket is testközelből csodálhatnak meg, többek között az aranypisztolyt a Halálvágtából. Az élmény ugyanakkor nem csak a felnőtteké: a gyerekek is élvezni fogják például a testszkennert, ráadásul elkészíthetik saját kémigazolványukat is – ez kifelé menet a shop-ban természetesen megvásárolható.

A legtöbb időt viszont biztosan a panorámateremben tölti minden látogató, ugyanazon a helyen, ahol Daniel Craig Bondjának erre csupán néhány perce jutott. Az élményektől eltelt látogatót viszont óva intjük attól, hogy hazafelé menet a filmben látott autós üldözést is megpróbálja megismételni – bár a gleccserhez vezető alagutakon átsuhanva biztosan bevillan majd néhány képkocka a Spectre-ből!

Titkos tipp a legjobb osztrák síterepek között

Ötztalban nem csak gleccseren vannak igazán magas sípályák. A völgy végében, 1800 és 3080 méter közötti magaslati fekvéssel büszkélkedő Gurgl télre 112 kilométernyi sípályát és a 25 ultramodern felvonót kínál. A felvonók óránként 40ezer fő szállítására képesek, ez azonban ne tévesszen meg senkit: egy hektárnyi sípályán itt átlagban csupán 21 síelő csúszik egyszerre!

Az aktív kikapcsolódás közben itt olyan remek vendéglátóhelyek csábítanak pihenőre, mint a Hohe Mut Alm (2670 m) vagy a Top Mountain Star 360 fokos panorámabár (3080 m). A Top Mountain Crosspoint-on a kabinos felvonó állomása építészeti különlegesség, ráadásul itt található Európa legmagasabban fekvő motorkerékpár-múzeuma is.

Családi sláger

A Hochoetz síterep az Ötztal bejáratánál fekszik és földrajzi elhelyezkedése révén sok napsütés éri, ezért a családok és a kezdő síelők körében is nagy népszerűségnek örvend. Egyetlen síbérlettel a szomszédos Kühtai régiót is felfedezhetjük. Ez a népszerűség a gyermekes családok körében elsősorban annak köszönhető, hogy a síterep évek óta töretlenül fejleszti családi kínálatát, amelynek kabalaállatkája WIDI, a kisbárány. A nagy kiterjedésű gyermekbirodalom a kezdők számára kialakított arénát, gyermekfelügyeletet is kínáló óvodát és a változatos síkalandokat (WIDI akadályverseny, a „vadállatok nyomában” élménypálya és WIDI funpark) is magában foglal – mindezt az Ötztalban megszokott, hibátlan infrastruktúra mellett.

Nem lenne elég?

Ötztal neve ismerősen csenghet a 90-es évek elejéről is, amikor itt találták meg jégbe fagyva Ötzit, a kőkorszaki „múmiát”. Ennek apropóján az újkőkorszaki emberek életét is felderíthetjük Umhausenben, egy 11ezer négyzetkilométeren elterülő élmény- és vadasparkban, ahol élethűen mutatják be a nagyjából 4ezer évvel ezelőtt itt élt emberek életét, és alkalmanként a régi rituáléknak megfelelő szertartásokon is részt vehetünk. Ha pedig a gyerekekben még maradt energia a sízés után, a neolit játszótéren levezethetik. Umhausen egyébként a mesés Stuiben-vízesés mellett található – a megvilágított vízeséshez decembertől áprilisig rendszeresen indulnak esténként lámpás túrák. És persze a völgy wellnessélményekből is a csúcson van.

Aqua-Dome-Oetztal AQUA-DOME-Tirol-Therme-Laengenfeld 15.38.30
Fotó: AQUA DOME © Tirol Therme Längenfeld

A jól megérdemelt lazításhoz a längenfeldi AQUA DOME termálfürdő kínál ideális feltételeket. Ez az a futurisztikus wellnesskomplexum, amit ha képen látunk, rögtön tudni akarjuk, hol is van: a kültéri, egymás feletti szinteken elhelyezett körmedencékből 360 fokban csodálhatjuk a hegyeket. Az összesen 22ezer négyzetméteren elterülő, fedett és szabadtéri termálkomplexum fürdő- és szaunarészleggel, gyermekvilággal, SPA-val és fitneszközponttal gondoskodik a pihentető és élményteli kikapcsolódásról.

Rodeln-im-Oetztal Oetztal-Tourismus Anton-Brey
Fotó: © Ötztal Tourismus, Anton Brey

Aki a fentieket olvasva még nem írta fel a bakancslistájára az Ötztalt, annak hótalpas túrázást, sífutást, 10 korcsolyapályát, 15 szánkópályát (ebből a söldeni az egyik leghosszabb Ausztriában, 7,3 km-rel) tudnánk említeni. Határtalan méreteinek és infrastruktúrájának köszönhetően Ötztalban soha nincs tömeg - érdemes tehát „könyvjelzőzni” arra az időre, amikor már nem csak a kanapén utazunk!

teaser kép: Gaislachkogelbahn-Ice-Q * Bergbahnen-Soelden, Rudi Wyhlidal

Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.