B+N: Hazai megoldások a létesítménygazdálkodásban

2021.03.02. 10:46
Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.
A robottechnológia alkalmazása a Facility Management szektorban.

A létesítménygazdálkodás iparág már évek óta küzd a munkaerőhiánnyal, hiszen például egyik kiemelt tevékenysége, a takarítás elsősorban kétkezi munkát igénylő folyamatos feladat. Egy nagy létesítményben akár 100 takarító is dolgozik naponta, ekkora humán bázis napi szintű szervezése és irányítása, a minőség ellenőrzése egy komoly szakma, ami jelentős kihívás elé állítja az FM szakembereket. A B+N 20 éves tapasztalattal rendelkezik ezen a területen és ma már országosan közel 5000 takarítót alkalmaz, több mint 3000 helyszínen.

Az alulértékelt munkák, amik most elképesztően fontossá váltak

A tisztaság és higiénia fontossága az elmúlt egy évben ugyan felértékelődött a koronavírus járvány miatt, de a hivatásos takarítói foglalkozást még mindig alulértékelik. Ezen a véleményen sokat javított a B+N által a takarítók megbecsüléséért tavasszal indított médiakampány is.

A takarítók munkája most a koronavírus miatt kiemelten fontossá vált. Tervezzük ennek a társadalmi érzékenyítő kampánynak a folytatását rávilágítva a létesítménygazdálkodás egyéb területein dolgozó szakemberek munkájának fontos szerepére is.

- hangsúlyozta Kis-Szölgyémi Ferenc vezérigazgató.

B+N-Infographics-1500x845px-2021-02-24
Fotó: B+N Referencia Zrt.

Takarító és fertőtlenítő robotokat fejleszt és alkalmaz a B+N

Az FM-ben is a költségoptimalizálás van továbbra is fókuszban, de egyre nagyobb teret kapnak az automatizált megoldások, a robotika, az energiaoptimalizáció és a fenntarthatóság. Ezek fontosságát felismerve a B+N már 2016-ban önálló K+F részleget alapított, ahol jelenleg 11 fejlesztő mérnök és 4 technikus dolgozik.

7B8A9797
Fotó: B+N Referencia Zrt.

A B+N Referencia Zrt. kutatás-fejlesztés csapata még a COVID-válság előtt kifejlesztette ROBIN elnevezésű ipari takarító robotját, amiből tavaszra már 50 robot segíti a dolgozóik munkáját. Ezeknek a robotoknak nem elsősorban a munkaerő kiváltásában van szerepe, hanem a munka hatékonyságának növelésében. ROBIN egy műszak alatt átlagosan 1500 nm területet takarít ki önállóan, így kezelője az aprólékos emberi munkát igénylő feladatokra tud koncentrálni.

A világjárvány felgyorsította az új műszaki és technológiai megoldások, így a robotok befogadását a piac részéről.

Elindultak a kutatás-fejlesztés részlegünkön újabb robotikai fejlesztések is. Már 2019-ben elkezdtünk UV fénnyel fertőtlenítő autonóm roboton dolgozni, úgy tűnik, megelőzve kicsit a korunkat. Másik fejlesztésünkből a tömegközlekedési eszközök csírátlanítására alkalmas mobil UV fertőtlenítő berendezésünkből február végére készül el az első 20 db-os széria. Ez sokféle felhasználási területen bevethető lesz, így közösségi terek, irodák nagyon gyors és hatékony fertőtlenítésére is.

– tette hozzá Szij Csaba vezérigazgató-helyettes.

További információk: www.bnref.hu

Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.