Három magyarból kettőnek rendszeresen fáj a feje

2021.03.05. 12:02 Módosítva: 2021.03.08. 13:11
Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.
A fejfájás sok magyar életében rendszeresen visszatérő probléma, de van hatékony megoldás

A magyarok felénél mindig van fájdalomcsillapító, aminek legfőbb oka, hogy a társadalom hatvan százaléka érintett a fejfájás jelentett problémában – derült ki Pulzus közvéleménykutató országos, reprezentatív felméréséből, ami a fejfájás kérdését járta körül a magyar lakosság körében. A fájdalom nagyobb arányban fordul elő a nők, és azon belül a fiatalabb korosztály körében, leggyakrabban reggel és a délelőtti órákban jelentkezik.

Számos tényező kiválthatja a fejfájást. Oka lehet a fáradtság, a megnövekedett mértékű stressz, az időjárásváltozás, a szennyezett levegő, vagy rossz alvási pozíció, de okozhatja örökölt hajlam, allergia, és bizonyos ételcsoportok fogyasztása is. A fejfájás lehet éles, lehet lüktető, vagy jelentkezhet tompa nyomás formájában. Megjelenhet hirtelen, máskor fokozatosan erősödik fel, és bár van, amikor rövid idő alatt elmúlik, az is előfordul, hogy napokig eltart.

A fejfájás olyan fájdalom, amely már enyhe formájában is nagymértékben akadályozza a mindennapi életünket, valósággal bénítólag hat ránk. Kihatással lehet a tanulásra, a munkánkra, a fejfájás rossz hatással van az általános közérzetünkre, a koncentrációnkra, a fizikai és szellemi teljesítőképességünkre.

Mindenki másra esküszik a fájdalom ellen. Vannak, akik házi praktikákat alkalmaznak, gyógyteát isznak vagy légzőgyakorlatokat végeznek, de fejfájás esetén a legtöbben a fájdalomcsillapítóhoz nyúlnak. Nem véletlenül terjedt el a köznyelvben a fejfájás-csillapító kifejezés. Mivel a legtöbb fejfájásnak nincsen komolyabb szervi elváltozásban fellelhető oka, a megfelelő tabletta bevétele általában meg is oldja a problémát.

A közelmúltban került az orvostudomány figyelmének középpontjába a koffein, mint fájdalomcsökkentő hatású vegyület. Eddig is sokan voltak, akik nem csak megszokásból, vagy élénkítő hatása miatt fogyasztották rendszeresen kedvenc feketéjüket, hanem tudatosan vagy tudattalanul, de akkor is a kávé volt az első gondolatuk, ha fájni kezdett a fejük.

A koffein élettani hatásai lényegesen sokoldalúbbak és összetettebbek, mint gondolnánk. A koffein serkentőleg hat a központi idegrendszerre, emeli az izmok teljesítőképességét, javítja az egyes szervek vérellátottságát, tágítja a légutakat, serkenti a vizelet-elválasztást, és fokozza a fájdalomcsillapítók hatását. Vagyis a megfelelő mennyiségben fogyasztva jótékony hatást gyakorol a szervezetünkre.

A koffein ugyanakkor a fájdalomcsillapítók hatóanyagával kombinálva gyorsítja és fokozza annak hatását, ezért ma már vannak olyan termékek is, amelyeket tudatosan koffeinnel kombinálnak a gyorsabb és erősebb hatás érdekében.

MAT-HU-2100241 (2021.02.26.)

Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.