Minden eddiginél fontosabb most a vérplazma adók szerepe – csatlakozz!

2021.04.06. 13:11
Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.
Jelentősen visszaesett a plazmaadások száma a járvány alatt, donációval életet menthetünk.

Soha nem hallottunk még ennyit a vérplazmaadás fontosságáról. A már gyógyult koronavírusos betegek vérplazmájától azt reméljük, hogy a koronavírus elleni gyógyításban is nagy szerepet kap.

ML3140 6 vascular pr polo 04b

Ennek ellenére a plazmaadások száma jelentősen visszaesett. Ez nagy probléma, hiszen itthon több mint 4000 embernek van szüksége nap mint nap életmentő vérplazma-alapú gyógyszerekre, melyek alapanyagát mesterségesen nem lehet előállítani. A plazmaközpontok a kijárási korlátozás alatt is folyamatosan nyitva vannak.

„A segítségre most még nagyobb szükség van, mint valaha!” - mondja Dr. Nyerges Judit, a Vascular Plazma és a Sanaplasma központok vezetője.

Kinek nélkülözhetetlen a vérplazma?

A vérplazmából életmentő, mással nem helyettesíthető gyógyszereket készítenek hemofíliás betegek, veleszületett immunhiánnyal élők, csontvelő- és szervátültetettek, súlyos égési sérültek, máj- és vesebetegek és hepatitisz B-ben szenvedők számára. Plazma szükséges a műtéteknél használt fibrin ragasztó és tetanusz elleni vakcina előállításához is. Itthon a vérzékeny betegek éves plazmaadagjához több mint félmillió, az immunvédekezési zavarral küszködő betegek éves gyógyszerigényéhez pedig 40 ezer donáció szükséges.

ML3140 5 vascular pr polo 03b

A hemofília az egyik legsúlyosabb vérzést okozó, örökletes betegség. „Meglepő, de öt ember vérplazmája szükséges ahhoz, hogy fedezze egy hemofíliás beteg napi gyógyszereit. Ha az emberekben megszűnik az igény, hogy a másik ember életét segítsék, akkor a mi betegcsoportunk kihal.” – érzékelteti a donáció fontosságát Csuja László, a Hemofíliások Baráti Körének Elnöke.

Kiből válhat donor?

Vérplazmát 18–60 éves, 50–150 kg testsúlyú egészséges felnőtt adhat. Minden donáció előtt szigorú egészségügyi vizsgálatot végeznek, labor és vérkép készül, ingyenesen. A HIV-vírus, a Hepatitis A, B és C vírus és a parvovírus B19 jelenlétét is vizsgálják – így korán kiszűrhetjük a ma már jól kezelhető betegségeket.

Költségtérítés és egyéb juttatások

Az első vizsgálatra érkezőknek extra 10 000 Ft utalvány jár a második sikeres látogatásig két részletben. Plazmaadóknak alkalmanként 8000 Ft (ebből 4 500 Ft költségtérítés a donációt követően, és 3 500 Ft ajándékutalvány az elégedettségi kérdőívért) a juttatás. Minden ötödik alkalommal a kérdőívért extra 10 000 Ft utalvány jár.

másik plazma adó lány

Egy donor 72 óránként, de évente maximum 45 alkalommal adhat plazmát. Egy év alatt akár 460 000 forintot is összegyűjthet egy plazmaadó.

Máris jelentkeznék!

Ha szívesen segítene a betegeknek, foglaljon időpontot a Vascular és Sanaplasma központokhoz a www.teddmegmost.hu oldalon. A központok anyavállalata, a Takeda 75 év tapasztalattal rendelkezik a plazmaalapú készítmények fejlesztésében, a plazmagyűjtésben és a plazmaalapú készítmények gyártásában. Szeretettel várjuk a régi és új plazmaadókat a modern gépparkkal és magas színvonalon képzett, barátságos személyzettel rendelkező Vascular és Sanaplasma központokban, 10 helyszínen az ország 8 nagyvárosában (Budapest, Debrecen, Eger, Kecskemét, Miskolc, Nyíregyháza, Pécs, Szeged).

Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.