Újra együtt: Budapesti Tavaszi Fesztivál

2021.04.07. 15:14 Módosítva: 2021.04.09. 12:36
Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.
Javában zajlik online a 41. Budapesti Tavaszi Fesztivál.

40 év alatt generációk ismerték meg a tavaszi fesztivál élményt, számukra az idei kiadás egyszerre reflektál a múlt becses hagyományaira, és mutat be mai, kortárs trendeket. 2021-ben jól megférnek egymás mellett a legendás előadók és az új produkciók.

Kép: Stiller Ákos

A tíznapos, április 9-18. között zajló online fesztivál minden estéjén egy-egy kiemelt eseménnyel jelentkezik, amelyeket a fővárosi kulturális intézmények társrendezvényei egészítenek ki. Az egyes programok a BTF honlapján és a társszervezők saját felületein is elérhetőek lesznek. A szervezők szeretnék enyhíteni a hónapok óta tartó bezártságot, ezért néhány kísérőeseménytől eltekintve az összes program ingyenesen megtekinthetővé válik.

Snétberger Ferenc
Snétberger Ferenc
Kép: Kleb Attila

A programok között helyet kapott  a múlt és a jelen izgalmas találkozása a Forrószegiek című táncjáték a Nemzeti Táncszínház felvételéről. Az 90. születésnapját ezekben napokban ünneplő Novák Ferenc Tata korszakos koreográfiáját az 1989-es bemutató után harminc évvel újították fel - a nézők ennek felvételét nézhetik meg. Snétberger Ferenc és a Keller Kvartett új, Hallgató című albumának koncertfelvételét a Zeneakadémia Nagyterméből láthatjuk, Budapesten, szabadon címmel pedig az elmúlt évek négy kiemelkedő rövidfilmje került egy csokorba.

Harcsa Veronika
Harcsa Veronika

Szintén a BTF saját produkciója a magyar költészet napján az Anima Sound Systemből ismert Prieger Zsolt Törőcsik Franciskával közösen készített zenés vers összeállítása a 100 éve született Pilinszky János életművéből, amit a Kiscelli Múzeum templomterében rögzítettek Pilinszky és én címmel, amely április 12-én este 8 óráig tekinthető meg. Felidézik a fesztivál egyik legnépszerűbb kezdeményezését, az amatőröknek és alternatívoknak egyaránt bemutatkozási lehetőséget biztosító Fringe fesztivált olyan művészek - Harcsa Veronika és Szabó Réka, a Gólem Színház és a Cimbaliband - közreműködésével, akik pályakezdőként itt mutatkoztak be, és értek el azóta jelentős szakmai sikereket.

Prieger – Törőcsik
Prieger – Törőcsik
Kép: Balogh János

A fesztivál kínálatát számos fővárosi partnerintézmény színesíti online programsorozataival. Ezek a maguk műfajában legjobbnak számító műhelyek saját platformjaikon teszik hozzáférhetővé alkalmi válogatásaikat. Az A38 Hajó mellett a Budapest Jazz Club, a Fonó Tavasz, a Trafó, illetve a Budapest Film is sokszínű programkínálattal várja az érdeklődőket az online térben.

A fesztivált pedig egy igazi különlegesség online premierje zárja: Kovalik Balázs rendezővel idézzük fel a Mozart-maratont, amely a 2006-os Mozart-évben szervezett Tavaszi Fesztivál egyik szenzációja volt.

A szervezőket és a fellépő művészeket örömmel tölti el, hogy a járványtól terhelt időszakban biztonságos körülmények között elhozhatják a Budapesti Tavaszi Fesztivált azoknak, akiknek már tavaly is nélkülözniük kellett. A cél közös: az egyetemes értékek, a budapesti hagyományok ápolása és újragondolása.

A Budapesti Tavaszi Fesztivál weboldala:
https://www.btf.hu/

A Budapesti Tavaszi Fesztivál YouTube csatornája: https://www.youtube.com/user/TavasziFesztival

A Budapesti Tavaszi Fesztivál Facebook oldala: https://www.facebook.com/BudapestiTavasziFesztival

A szervező Budapest Brand nZrt. az RTL Magyarország és a Telex.hu médiapartnerségével még népszerűbbé kívánja tenni az eseménysorozatot; a Telex.hu a fesztivál ideje alatt minden nap 20:00 órakor közvetíti a kiemelt műsorszámot.

Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.