A profi sörkóstolás 10 pillére

2021.04.19. 10:50 Módosítva: 2021.04.19. 11:01
Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.
A profik és az ínyencek sörfogyasztási titkai, amiket senki más nem ismer!

Tudtad, hogy a borokhoz hasonlóan a söröket is profi sommelier-k kóstolják? A sörök szakértői – akiket az egyik legelterjedtebb szakképzési tanúsítvány nyomán cicerone-nak neveznek – kiválóan ismerik az egyes típusokat, a gyártás fortélyait és a sörfajtákhoz passzoló ételfogásokat egyaránt, sőt tanítják is a kulturált sörfogyasztást. A sörimádók többsége persze máig számos tévhittel hódol a borostyánsárga nedűnek, pedig érdemes lenne egy-két titkot eltanulni a profi sörkóstolóktól. Cikkünkben a legérdekesebb sörfogyasztási tippeket gyűjtöttük egy csokorba, miközben egy 1664 Blanc búzasört teszteltünk.

Blanc PR cikk kepek 210416 2
  1. A hivatalos cicerone-k, azaz a sörkóstolók nem csak fesztiválokon és versenyeken vizsgálják a sörök zamatát és küllemét, de a gyárakban is. A francia határon fekvő Kronenbourg üzemben például naponta ellenőrzik a sörök minőségét.
  2. A sörkóstolás során a sörök küllemét, illatát és ízét egyaránt tesztelik. Az 1664 Blanc búzasör megjelenésére például krémes fehér hab, enyhe sárgás árnyalat, intenzív gyümölcsös, citrusos illat jellemző, amelyet ízében kiegészít a koriander kesernyéssége. Ez merőben eltér az általában ismert komló és maláta sörök ízvilágától.
  3. Szigorú aranyszabályok határozzák meg a sörkóstolást, amelyek betartásával könnyen válhat bárki profi ínyenccé. Először is nagyon fontos a tiszta a pohár, ugyanis a hab minőségét, az illatokat leronthatja egy minimális szennyeződés is. A cicerone-k szerint, ha nincs megfelelő tisztaság, akkor fogyasztáskor nem rakódik le habcsipke a pohár oldalára.
  4. A sört általában 8-10 fokon kell fogyasztani hasonló hőmérsékletű pohárban. Ha például ennél hidegebbre hűtöd az 1664 Blanc-t, akkor kevésbé élvezhetők gyümölcsös aromái, ami a könnyed búzasör esszenciáját adják. Ne higgy a jégbe hűtött sör legendájának!
  5. A cicerone-k először a sör küllemét veszik szemügyre, vizsgálják a hab minőségét, a nedű színét és állagát. Ehhez persze nem árt egy kicsit beletanulni a sör szervírozásába: s bár az 1664 Blanc különleges kék üvege önmagában is egyedi látvány, az asztalnál érdemes pohárba tölteni a két ujjnyi hab eléréséhez.
  6. A sörök illatának meghatározásához lassan kell elhúzni a poharat az orr előtt. Így szabadulnak fel a sör kategóriájáról árulkodó illatanyagok. A titkos kóstolásokon az 1664 Blanc-t könnyű azonosítani, mert citrusos, gyümölcsös illatai egyediek és azonnal kiemelik a kínálatból.
  7. Bár nincs is jobb egy forró nyári napon annál, ha egyben lehúzunk egy pohár hideg sört, ha szeretnénk megismerni a sörök gazdag ízvilágát, akkor legyünk néha türelmesebbek. A sör kóstolás titka az apró kortyokban rejlik: a szájban először a gyümölcsös, karamellás alapízek szabadulnak fel, majd lenyelés után már érezhető a kesernyés utóíz is.
  8. A híres nemzeti sörkultúrákban nem csak a sörök fogyasztása, de az ahhoz illő ételek kiválasztása is nagyon fontos. Nem szabad megelégedni a sörözők asztalán ingyen kínált sós mogyoróval. Az 1664 Blanc búzasör például kiválóan illik a tenger gyümölcseihez: a narancshéj, a citrusos ízvilág és a koriander harmonikus kiegészítője a citrommal elkészített halételeknek, de sokan kipróbálják füstölt finomságokhoz is.
  9. Nem kell megijedni a desszertektől sem, hiszen a könnyed gyümölcsös illatú és ízű búzasörök jól megférnek a tejszínhabos, krémes süteményekkel, míg a karamellás, nehezebb barna sörök a cukormázas tortákkal. Belgiumban például a hölgyek egyik kedvence a híres gyümölcsös, tejszínhabos, ropogósra sütött belga gofri, amihez természetesen búzasör dukál.
  10. Egy kulturált sörkedvelő nem csak szereti, de ismeri is kedvenc italát, és tisztában van annak jótékony hatásaival. A sör ugyanis kordában tartja az emésztőrendszer káros baktériumait, fokozza a vízkiválasztást és állítólag még a fogaknak jót tesz. Léteznek országok, ahol vesekő esetén sört írnak fel receptre az orvosok.
Blanc PR cikk kepek 210416 1

Egy igazi ínyenc több sört kóstol egyszerre, de mindegyikből csak egy-egy decit, így tökéletesen kirajzolódik az egyes fajták egyedi íz- és illatvilága. Néhány profi sörkóstolás után pedig bárki képessé válik az egyes sörtípusok csukott szemmel való megkülönböztetésére vagy illatról való azonnali beazonosítására.

Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.