A szabadtéri színpad olyan, mint egy kulturális mentőcsónak

Ezt a cikket a(z) Városmajori Szabadtéri Színpad, nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.

Benkő Nóra tavaly március óta viszi a Városmajori Szabadtéri Színpad ügyvezetői teendőit. Egy olyan rendkívüli helyzetben kezdte meg munkáját, amikor a színházi élet a covid járvány következtében az egész országban lebénult. Vezetése alatt, a járvány ellenére sikeres évadot zárt a színpad. Az idei évad terveiről kérdeztük:

Miben rejlik egy szabadtéri helyszín ereje?

Nagy a felelősségünk és nem csupán járványügyi szempontból. A szabadtéri színpadra tekinthetünk úgy, mint egyféle kulturális mentőcsónakra… Az emberek mostanra nagyon elfáradtak mentálisan, úgy tűnik a kultúra lehet az egyik olyan kikapcsolódási forma, ami feltöltődést tud nyújtani, amitől kicsit visszatalálunk önmagunkhoz. Szükség van a színházra és nagy szükség van a személyes találkozásra is a kultúrával. Mert hiába érhető el a színházi élmény a digitális térben, nem szabad elfelejteni, hogy a színházban a néző a legfontosabb tényező. De nem a néző egyedül, hanem a nézők együtt. Egy térben, közösségben – ahogy együtt nevetnek, sírnak, ahogy közösen fogadják be az élményt vagy reagálnak arra.

Szükségünk van a kultúrára, ez egy olyan mentális kapaszkodó, amikor túl a puszta létezésen egy-egy pillanatra ráláthatunk az emberi létezés mozgatórugóira.  De nem csak kulturális szempontból vált jelentőssé a színházi élményeken keresztüli értékek átadása, hanem szociális-közösségi szempontok miatt is.

Milyen szempontok vezéreltek az idei évad tervezésénél?

A kulturális küldetésen túl van még egy nagyon fontos szempont, amelyet a Városmajori Szabadtéri Színpad ügyvezetőjeként szem előtt kell tartanom. Mi ugyanis kiemelten közhasznú létesítmény vagyunk. Ennek megfelelően kell a teljes működést irányítani és olyan programok megvalósításán dolgozni, amelyek ennek a vonalnak megfelelnek. Ez abszolút egybevág egyébként az én személyes törekvéseimmel is, számomra is rendkívül fontos az a segítő, egymást támogató, közösségépítő és értékeket átadó attitűd, amit a kiemelt közhasznúság egy kulturális létesítmény működésében jelenthet.

Több területen is tettünk és teszünk lépéseket ebbe az irányba. A karantén miatti leállást mi a nézőtér felújítására használtuk fel, 2021 nyarán már megújult, modern, minden igényt kielégítő nézőtérrel várjuk közönségünket. A felújítás során a hátrányos helyzetű nézőink igényeire is reflektáltunk: több olyan nézőhelyet alakítottunk ki, amelyet kerekesszékkel közlekedő nézőink foglalhatnak el.

További terveink között szerepel, hogy alkotói közösségeknek adjunk otthont, ahogy kulturális fesztiválok szervezését is elősegítjük, például úgy, hogy befogadjuk őket: így érkezik hozzánk idén júniusban a Margó Irodalmi Fesztivál is.

A tavalyi műsorkínálathoz képest vannak nagy változások, újdonságok?

Számos új együttműködés született idén, mint például a Radnóti Miklós Színházzal, vagy a Dumaszínházzal. A Soharóza egy különleges catwalk koncertjét borkóstolóval egybekötve élvezheti a közönség, Beck Zoli pedig fiatalokkal ad elő egy mai, aktuális Shakespeare-parafrázist. De ismét négy előadással képviseli magát az Orlai Produkciós Iroda és 3 produkcióval a Játékszín is. Ezek között lesznek ősbemutatók, amiket a nézők a Városmajorban tekinthetnek meg először. A tavalyi nagy sikert arató Menopauza „folytatása”, az Anyatigrisek is kétszer lesz látható nálunk.

15 koncertet hallhat majd a közönség az évad során, olyan előadókkal, akik először lépnek fel a Városmajor deszkáin, de lesznek visszatérők is. Gondoltunk a gyerekekre is, színvonalas koncertekkel várjuk a legkisebbeket a nyár folyamán.

Újra lesz kertmozi - ez a programláb a tavalyi év nagy újdonsága volt. Amikor megtudtam, hogy a Városmajori Szabadtéri Színpad kertmoziként indult 100 évvel ezelőtt, akkor úgy gondoltam, elevenítsük fel ezt a hagyományt. Tavaly még analóg vetítéseket is csináltunk a retró jegyében, idén azonban népszerű filmeket vetítünk majd digitálisan.

Az idei Szemle versenyprogramjában hat előadás lesz látható, három határon túlról, három pedig vidékről érkezik a fővárosba.

Milyen hosszú évaddal tervezel?

Előreláthatólag szeptember közepéig fogunk a 800 férőhelyes színpadon játszani, ám ha sikerül megvalósítani egy kisebb, intimebb játékteret már idén, akkor meghosszabbított évadban gondolkozom. Tehát április- májusban, szeptember-októberben a kisszínpadon, nyáron pedig 3 hónapot a nagyszínpadon láthatnak kiemelkedően nívós darabokat nézőink.

Bővebb információ: https://varosmajoriszinpad.hu/nyitolap/eloadasok/

Ezt a cikket a(z) Városmajori Szabadtéri Színpad, nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.