Túrázás Ausztria zöld szívében – tegyük végre újra töltőre magunkat!

2021.06.03. 11:18 Módosítva: 2021.06.09. 16:08
Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.
Vízesések százasával számolva? Lombkorona-sétány 20 m magasan? Irány Stájerország!

Biztos, hogy mindannyiunknak hosszúra nőtt a listája az elmúlt hónapokban arról, mivel töltődünk majd fel, ha végre újra utazhatunk. A stájer nyár lehetővé teszi mindazt, amire már régóta vártunk: hogy végre újra szabadnak érezzük magunkat, időt szakítsunk a kikapcsolódásra és a spontán kirándulásokra – mindezt elbűvölő természeti környezetben. Köztudott, hogy az üdülésre való várakozás az egyik legörömtelibb izgalom, de ezúttal biztosak vagyunk abban, hogy a stájerországi nyaralás idén még ezt is felülmúlja majd.

Familie-Steiermark Steiermark-Tourismus ikarus-cc
Fotó: © Steiermark Tourismus, Tom Lamm

Mi a titka Ausztria erdőben és vizekben leggazdagabb tartományának? A házigazdák vendégszeretete, amelynek köszönhetően a vendégek az első naptól kezdve otthon érezhetik magukat. A régió tájképe igazán változatos, hiszen itt a hegycsúcsok ölelésében megbúvó türkiz tavaktól és zöldellő erdőségektől kezdve az illatozó alpesi réteken át a szőlővel borított szelíd lankákig minden megtalálható. Stájerországban minden lehetséges, de semmi sem kötelező.

Legintenzívebben persze túrázással élhetjük meg a természetet: a csipkés sziklafalak, rohanó patakok, suttogó erdők és ragyogó tavak felfedezése közben. Amikor pedig nyáron egyre csak emelkedik a hőmérséklet, felfrissülést adnak a stájerországi túraútvonalak mentén található patakok, rohanó folyók és kristálytiszta tavak. Ez a tartomány egész Ausztriában egyedülálló módon köti össze egymással a természeti és kulináris élményeket. A felvonók többségéhez hasonlóan a hütték is tárt karral várják a nyári vendégeket, így még csak tele sem kell pakolni a hátizsákot az egész napos kalandozáshoz – jártunkban-keltünkben biztosan lesz lehetőség megpihenni egy alpesi vendégházban, és megkóstolni Stájerország ízeit.

Vendégkártyák stájerországi üdüléséhez

A regionális vendégkártyák által Stájerország némely régiójában számos előnyhöz juthatunk. A GenussCard segítségével kedvezményesen vehetünk részt városvezetésen, kölcsönözhetünk e-bike-ot vagy vásárolhatunk múzeumi belépőt a stájerországi termálvidéken, illetve Kelet-Stájerországban. A Schladming-Dachstein Sommercarddal a régióban több mint ezer partnerszálláshelyen egy éjszaka eltöltése után felár nélkül kapnak a vendégek Schladming-Dachstein Sommercardot, ez az üdülési kártya száz ingyenes szolgáltatást kínál, köztük hegyi felvonókat, túrabuszokat, díjköteles utakat is.

Schladming-Dachstein – túrázás az ezer forrás völgyében

A téli sportok rajongói számára biztosan ismerősen cseng a környék neve, de jobb, ha tudják: aki nyáron látogat ide, az sem fog csalódni, a Schladming-Dachstein régióban ugyanis több mint 1000 kilométernyi jelzett túraútvonal található. A táj sokszínűsége önmagáért beszél: a túrázókat zöldellő alpesi völgyek, virágokkal teli havasi rétek és hullámzó erdők kísérik útjukon.

A régió központjában található Schladming település a középkorban a környező hegyekben megbújó ezüstnek, réznek és más ásványoknak köszönhette felvirágzását, ma már azonban a természetimádók mekkája. Az itt található 300 hegyi tónak, 100 vízesésnek és számtalan forrásnak köszönhetően a Schladming-Dachstein régió egész Ausztria vizekben egyik leggazdagabb régiója, így nem is csoda, hogy ezt a vidéket az “ezer forrás völgyének” is nevezik. A régió öt kifejezetten hosszú útvonallal is készül azoknak az élménykeresőknek, akik többnapos túrázásban gondolkodnak. És ha esetleg egy kis extra löketre lenne szükség az induláshoz, az is meglesz, mert nyáron is működik nyolc kabinos felvonó, melyek percek alatt hidalják át a több száz méteres szintkülönbségeket.

Wandern-in-Schladming-Dachstein Schladming-Dachstein Peter-Burgs
Fotó: © Schladming Dachstein, Peter Burgstaller

Merre induljunk?

Merjünk nagyot álmodni: a Schladming régió egyik leglátványosabb, legkellemesebb hegyi túrája a Schladminger Tauern egyik csúcsához és egyik legszebb hegyi tavához vezet.

A Hauser Kaiblingról induló, Höchstein csúcsát meghódító ösvény a régió egyik legimpozánsabb, magas alpesi panorámás útja. Maga a Moaralmsee egy türkizzöld hegyi tó, mely lenyűgöző hegyóriások között pompázik. Nem utolsó szempontja az élménynek, hogy a nagy magasságból származó kiindulópont miatt megspórolhatjuk a hosszú emelkedőket. A túra az erdősáv felett kezdődik és csodálatos kilátást nyújt. Különösen lenyűgöző a Tauern panorámája a Waldhorn, Klafferkessel és Hochgolling magaslatokkal a Höchstein csúcsáról.

Családi túrázás kalandokkal kombinálva

A Schladming-Dachstein régióban található élményhegyek felhőtlen szórakozást kínálnak a család minden tagjának. A Ramsau am Dachsteinban található Rittisberg például nyári szánkópályával, drótkötélpályával, erdei kalandparkkal, fürdőtóval, valamint egy mezítlábas ösvénnyel és meseúttal várja a vendégeket. A Reiteralm pedig lenyűgöző természeti szépségekkel várja a kirándulókat: itt található például a legendás Spiegelsee (azaz “Tükör-tó”), amelyben a Dachstein-hegység, a térség legkedveltebb fotótémája nyújt felejthetetlen látványt.

Murau-Murtal üdülőrégió – változatos túraútvonalak

A Murau-Murtal üdülőrégióban az ellentétek világa, ahol csipkés hegyormok és széles, kedélyes völgyek váltogatják egymást a völgyben szaladó Mura folyó két partján. Itt 700 és 2700 méter között, a Seetali- és a Seckaui-Alpoktól a Tauern-hegység csúcsaiig minden túrázó megtalálhatja a számára megfelelő útvonalat. A Murtal régió a csúcshódítások ideális helyszíne, hiszen összesen 92 kétezer méter feletti hegycsúccsal büszkélkedhet.

Gondtalan családi túrázás a Murau-Murtal üdülőrégióban
Gondtalan családi túrázás a Murau-Murtal üdülőrégióban
Fotó: © Steiermark Tourismus / Tom Lamm

A könnyen megközelíthető panorámás hegyek, ahonnan általában az egész Murau-Kreischberg régióra nyíló kilátás nyílik, minden túrázó szívét megdobogtatják. A Kreischberg kabinos felvonójával kényelmesen feljutunk a virágzó alpesi rétek magasságába, ahol számtalan túraútvonal indul. Murau város felett a Gstoder-en (2140 m) és a Frauenalpe-n (1 997 m) már egy rövid séta után is csodálatos kilátás a családbarát túrák jutalma. Túrázás közben az 1583 méter magasan található Murauer Hütte számít az első számú pihenőhelynek. Az alpesi menedékházban házi készítésű préseltsajtgombóc-leves, császármorzsa és almás rétes várja a túrázókat, melyekhez hagyományos módon készített cirbolyasnapsz dukál. Mivel a hütte könnyen megközelíthető, a gyermekes családoknak is ideális célpont.

Gyerkőcökkel vagy anélkül, a térségben járva kihagyhatatlan kirándulási célpont a Rachau lombkoronaösvény a Murtal-régióban, mely 20 méterrel a talaj felett vezet. Ennek a 2009-ben épült sétánynak szó szerinti csúcspontja egy négy méter hosszú, szabadon álló kilátóplatform, ahonnét varázslatos kilátás nyílik a környező hegyekre. Az 1800 méteren található Winterleitenhütte a legkülönbözőbb túraútvonalak kiindulópontja a Seetali-Alpokban – a rövid, könnyű kirándulásoktól egészen a csúcshódító túrákig.

Murau-Murtal  üdülőrégió –  kihívásokat keresőknek is!

Azok a tapasztalt túrázók, akik kihívásokat keresnek, szintén megtalálják itt a számításaikat: a régió 8 csúcsot is érintő túrája mondhatni kötelező program a számukra. A sikeres csúcshódítások után - az élményeken túl - egy „arany túracipő” a jutalmuk, melyet a Murau-Kreischberg információs irodákban vehetnek át. A térség természetesen többnapos vándorlásokhoz is kínál remek útvonalakat: a „Gleccsertől a borig – déli ösvény” például átfogó képet ad a tartomány sokszínűségéről. Az ingyenesen letölthető SummitLynx applikációval bronz-, ezüst- vagy arany túrajelvényt is kiérdemelhetünk, amit a Spielbergben, a Red Bull Ringnél vehetünk át.

Túraútvonalak Graz környékén

Ausztria második legnagyobb városa fotogén és elképesztően laza hely, a pihenésre vágyóknak, természetbarátoknak és a túrázás kedvelőinek a Graz körül elterülő régió pedig igazi eldorádó. A Graz környékén elérhető számos túraútvonal rengeteg lehetőséget kínál a természetrajongók számára.

A legrövidebb úton a természetbe

Aki egy városnézés után friss levegőre és természetközeli kalandokra vágyna, az a változatos szépségű grazi régióban a legjobb helyen jár. A várostól csupán néhány kilométerre szabadidős, kaland- és sporttevékenységek, valamint népszerű kirándulóhelyek és kulináris élmények egyedülálló kombinációja várja a vendégeket.

Wanderung-in-der-Kesselfallklamm Region-Graz Tom-Lamm
Fotó: © Region Graz, Tom Lamm

Külföldön járva általánosságban tuti tippnek számít, ha a helyieket követjük. És hogy hová járnak a graziak? A Graz közelében található, 1445 méter magas Schöckl-hegy igazi jolly joker. A kiterjedt fennsík, amely felvonóval is megközelíthető, csodás panorámatúrákat kínál, így nincs más dolgunk, mint kedvünkre választani az ösvények közül.

A Rettenbachklamm-on keresztül fokozatosan emelkedik az út. A félórás túra során kis hidak és lépcsők vezetnek át csodás természeti látnivaló nehezebb szakaszain, a megfelelő túracipő elengedhetetlen. A közepesem nehéz útvonalhoz lépésbiztonságra is szükség van, de gyerekekkel is bátran nekivághatunk.

A tuti tipp gyerkőcökkel

A Semriachban található vadregényes Kesselfall-szurdokban csodálatos sétautak vezetnek el a robajló vízesések mellett. Ez a vadregényes szurdok viszonylag könnyen bejárható másfél óra alatt és a stabil rámpáknak, lépcsőknek, kapaszkodóknak köszönhetően akár gyermekekkel is vállalható kirándulóhely. Könnyű túra jellege ellenére egyáltalán nem érdemes lebecsülni: az öt kilométer a rövidségét meghazudtoló, szemet gyönyörködtető tájon vezet.

Elég meggyőzőek voltunk? Ha a töltődésnek már tényleg semmi akadálya, akkor túrabakancsra fel - most már csak azt kell kitalálni, hány napot tudunk eltölteni Stájerországban!

Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.