Láss csodát – 5 tévhit a lézeres szemműtétről!

2021.08.16. 10:54 Módosítva: 2021.08.17. 16:53
Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.

Télen-nyáron egyformán biztonságos a lézeres szemműtét? Érheti napfény a szemet? Befolyásolja a gyermekvállalást? Okozhat a lézeres szemműtét látáskárosodást? Meddig nem futhatok? Fájdalmas a kezelés? Itt az öt leggyakoribb kérdés a témában. Olvasd el a 24 éves Sasszemklinika szakértő orvosainak válaszait!

1. Tévhit: Nyáron nem javasolt a lézeres szemműtét

Manapság hetente újabb és újabb hőhullámok érkeznek Európába, egyre perzselőbb minden másodperc a napon. Egy könnyed sétától máris gyöngyözni kezd a homlokunk és a szemüveg, mint egy profi wakeboardos, úgy kezd el össze-vissza csúszkálni az izzadt orrnyergen. Kár lenne tagadni, de a szemüvegesek pontosan tudják, hogy így a legjobb nyári pillanatok is végeláthatatlanul küzdelmesek. Sokan azt gondolják, hogy a nyár az UV sugárzás miatt nem a legalkalmasabb időpont lézeres látásjavításra. Ez igaz volt régen, az egylézeres kezelésekre, de a modernebb, kétlézeres kezelések (Femto, FemtoSmart, VisuMax) után csupán két hónapig kell az erős napfényben megbízható, UV szűrővel rendelkező napszemüveget hordani. A nyári szemműtét tehát ugyanolyan biztonságos, mint a téli, csak be kell szerezni egy trendi napszemüveget és irány a strand!

kép1

2. Tévhit: Nem lehet szülni természetes úton lézeres szemműtét után

Ez a tévhit arra vezethető vissza, hogy vannak bizonyos szemfenéki elváltozások, amelyek esetén nem javasolják az orvosok a természetes szülést, melyek általában rövidlátóknál fordulhatnak elő. A Sasszemklinikán elérhető lézeres szemműtéteknél nagyon figyelnek ezen elváltozásokra. Ha a teljeskörű alkalmassági vizsgálat során szemfenéki elváltozást észlelnek, erre felhívják a leendő kismama figyelmét. Egészséges szemfenék esetén semmilyen akadálya nincs a természetes úton történő szülésnek Sasszemkezelés után, biztonságos a kismamák számára.

3. Tévhit: Vakságot okozhat a lézeres szemműtét

Eddig a világon több mint 30 millió lézeres látásjavító beavatkozást végeztek el és egyetlen egyszer sem történt ilyen jellegű látáskárosodás. Napjainkban az egyik legbiztonságosabb rutinkezelés. Ha szakember végzi, akkor nem történhet olyan, hogy valakinek rosszabb legyen a látása, vagy elveszítse azt. Nagyon fontos ugyanakkor, hogy a beavatkozás előtt körültekintően felmérjék a páciens állapotát az alkalmassági vizsgálaton és részletesen meghatározzák, hogy milyen eredmény érhető el a műtéttel. Érdekesség, hogy a műtétre jelentkezők közül csak minden második páciens alkalmas a kezelésre, ezért is nagyon fontos az alapos vizsgálat minden lézeres szemműtét előtt.

szemvizsg-retus-hero

4. Tévhit: Lézeres szemműtét után nagyon sokáig el kell búcsúzni a sportoktól

Az aktív sport sokak életében nagyon meghatározó. De a legtöbb esetben a szemüveg vagy a kontaktlencse zavaró, sőt esetenként veszélyes tényező is tud lenni. A lézeres szemműtét biztonságos, ami után az aktív versenyzés sem akadály! A Sasszem FEMTO műtétet követően a kerékpározás, futás három nap után, míg Sasszem NO-Touch kezelés esetén egy hét után már megengedett. Egy hónap elteltével újra szabad kosárlabdázni vagy focizni. Négy-hat hetet kell várni ahhoz, hogy uszodába, wellnessbe vagy lovagolni lehessen menni. Súlyzós edzések már két hét elteltével engedélyezhetőek optimális terheléssel. Ugye, ez nem is annyira sok?

5. Tévhit: Nagyon fájdalmas a lézeres szemműtét

Minden lézeres beavatkozás előtt szemcseppel érzéstelenítik a páciens szemét, a műtét nem altatásban történik, így nincs ébredés utáni kellemetlen állapot sem. A lézer a szaruhártyán dolgozik, így teljesen fájdalommentes az eljárás. A páciensnek annyi a “feladata”, hogy kényelmesen és mozdulatlanul kell feküdnie, és szemével egy apró fényt kell követnie. Az eljárás befejeztével sem érzékelhető fájdalom, csupán intenzívebb könnyezés fordulhat elő rövid időre. Az úgynevezett felszíni, egylézeres kezelési típusoknál (PRK, No-Touch) az első két napban idegentest érzés jelentkezik a műtét után, de a modern, kétlézeres eljárások esetén még ennyi kellemetlenséget sem kell elviselni.

Önt is zavarja, hogy nem lát a strandon, vagy gondot okoz a szemüveg sportolás közben? Szeretne 100% feletti látáséleséget akár még idén nyáron? Akkor válassza a Sasszemkezelést 24 év tapasztalatával!

Most jelentkezzen online alkalmassági vizsgálatunkra és töltse le a 150 000 forintos kuponkedvezményt! Találkozunk a Sasszemklinikán!

Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.