Befolyásolja a végzettség, hogy ki a jobb informatikus?

2021.09.29. 11:37 Módosítva: 2021.09.30. 15:40
Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.
Cseh Laci, az ország legnagyobb IT versenyének fővédnöke is az informatikában képzeli el jövőjét

Hazánk legsokoldalúbb informatikusaiban kevés közös vonás van, egy valami azonban egészen biztosan mindegyikükre igaz: olyan szerteágazó tudással rendelkeznek, ami elég volt ahhoz, hogy több ezer versenyzőt maguk mögé utasítsanak hazánk legnagyobb online IT versenyén, az Országos IT Megmérettetésen, és akár 3-5, teljesen különböző területen is kategóriagyőzelmet arassanak.

IT megmerettetes logo altalanos.png

Zentai Ármin 2017-ben és 2019-ben, Borbély Zsófia 2018-ban, míg dr. Szalkai Balázs 2020-ban bizonyult a legjobbnak a Megmérettetésen, amely idén ötödik alkalommal várja a versenyezni, illetve tanulni, fejlődni vágyókat 25 kategóriában - ingyenes regisztrációval. Az össznyeremények meghaladják a 4,5 millió Ft-ot, nem beszélve a lehetőségekről, amelyeket egy jó eredmény nyújthat. Az idei játékot tovább színesíti, hogy 3-5 fős csapatok is megmérettethetik magukat, így arra is választ kapunk, hogy melyik lesz hazánk legjobb fejlesztő csapata.

Beszélgetésünkből kiderül, hogy mit gondolnak hazánk legjobbjai: hogyan képezik magukat és mit javasolnak a jövő generációjának, hogyan induljanak el, ha ezen a területen szeretnének dolgozni. A végén pedig egy meglepetés is várja a kihívásokat kedvelőket!

Mi köze Cseh Lacinak az informatikához?

cseh lászló

2021-ben a szervezők „sportot űznek” a versenyből, amelyhez Cseh László, világ- és Európa-bajnok, olimpiai ezüstérmes úszó örömmel vállalta el a fővédnöki szerepkört. Kevesen tudják róla, hogy egyáltalán nem áll távol tőle az informatika, műszaki menedzser szakon végezte tanulmányait, és már gyerekkora óta érdekli a számítógépek világa. “Az, hogy valaki értsen a fejlesztéshez mára lassan ugyanolyan fontossá válik, mint régebben a számítógép-kezelés. Éppen ezért, amikor azon gondolkodtam, hogy milyen irányba tanuljak tovább, egyértelmű volt számomra, hogy az informatikával, illetve az ahhoz közel eső tanulmányokkal nem lőhetek mellé. Ma már az élet számos területén lehet használni ezt a tudást. Én például az utóbbi időben elkezdtem foglalkozni az otthonom “okosításával”, hogy a redőnyöket vagy a villanykapcsolókat hangvezérléssel lehessen irányítani. Ezeket a hobbi projekteket nagyon élvezem, az elektronika kifejezetten elkezdett érdekelni, a programozással összekapcsolva hasonlóan izgalmas feladatokban lehet kamatoztatni az ismereteket. Sportolóként megtanultam, hogy folyamatos fejlődés, tanulás nélkül pillanatok alatt lemaradhatunk, műszaki menedzser tanulmányaim révén pedig pontosan látom, hogy mindezek elengedhetetlenek az informatika területén is. Az Országos IT Megmérettetés több mint két tucat témakört feldolgozva remek lehetőség minderre, ráadásul minden versenyző megmutathatja magát, egy jó eredménnyel kitűnhet mások közül” - osztotta meg saját tapasztalatait Cseh László.

Miért indultatok a versenyen, és mit adott Nektek a győzelem?

Zentai Ármin: Szórakozásból indultam. Tíz-tizenöt éve rendszeresen részt veszek különböző online kihívásokban (pl. CTF kihívás, war game), így nem sokat gondolkodtam azon, hogy egy hazai versenyen is kipróbáljam magamat. Egyáltalán nem foglalkoztam egy esetleges győzelem lehetőségével, így nem kis meglepetés volt, amikor végül az én nevem hangzott el az abszolút győztes kihirdetésekor. Több mint tíz éve vállalkozóként dolgozom, amin nem is szeretnék változtatni, így nem is igazán foglalkoztatott a gondolat, hogy a munkaerőpiacon előnyt kovácsoljak a sikerekből.

Borbély Zsófia: Egy verseny mindig jó lehetőség tesztelni a tudást és tanulni valami újat, így főleg ez vezérelt. Na meg néhány szuper tech eszközt nyerni sem utolsó dolog. Én extra szerencsés voltam a versennyel, ugyanis a díjkiosztón találkoztam a KUKA R&D vezetőjével, akivel nyélbe ütöttünk egy interjút, hogy aztán a KUKA-nál kapjak munkát. Egy másik különös visszajelzést egy évvel később egy kollégám barátnőjétől kaptam: olvasta a cikkeket a versenyről, és motiválta arra, hogy nő létére ő is informatikus pályát válasszon.

dr. Szalkai Balázs: Szeretem megmérettetni magam, szeretem a versenyekkel járó izgalmat. Különösen tetszik az IT Megmérettetésben, hogy naprakész lehetek arra nézve, hogy milyen technológiákat használnak a mai cégek, azaz sokat lehet tanulni is belőle. A jelenlegi munkahelyemre, az Interactive Brokers-hez a verseny jóvoltából kerültem. A 2019-es verseny díjátadóján elegyedtünk szóba, a 2020-as játéknak pedig már az ő kollégájukként vágtam neki.

Érdekesség: Balázsnak PhD fokozata van, Ármin bár elkezdte, de nem fejezte be a felsőfokú tanulmányait, Zsófia pedig éppen doktorandusz képzésen vett részt a győzelme évében. Nem a képzettségen múlik tehát, hogy ki lesz a legjobb. De akkor min?

A folyamatos tanulás követelményét nem lehet elégszer hangsúlyozni. Hogyan fejlesztitek tudásotokat?

Zentai Ármin: Nagyjából 300 hírforrásra (RSS) vagyok feliratkozva, ahonnan naponta 500 - 600 hírt kapok. Ezeket végigpörgetem, és a 10-15 legérdekesebbet elolvasom. Ha arról van szó, hogy egy adott témában kell új ismereteket megszereznem, akkor a témától függően megnézem, van-e hozzá kapcsolódó online képzés. Ha találok, akkor igénybe veszem, de sok esetben hozzáértő ismerőshöz fordulok, vagy strukturáltan felszedem a szükséges tudást több forrásból.

Borbély Zsófia: Szerintem a legjobb módja a tudás fejlesztésének az újabb és újabb kihívások keresése. Lehet ez akár egy munkahelyi feladat, egy egyetemi projekt vagy egy verseny, amiben olyan feladatokkal találkozom, ahol egy specifikus technológiát, algoritmust kell alkalmazni. Ilyenkor az ember nemcsak utánanéz, de egyből alkalmazza is az újonnan látottakat. Utóbbiak esetében, ha nem sikerült megoldani egy feladatot, gyakran előfordul, hogy mások megosztják a megoldásmenetüket.

dr. Szalkai Balázs: Főleg saját projektjeim fejlesztésén keresztül, de időnként elvégzek egy online kurzust is valamelyik érdekes témában, vagy utánaolvasok egy adott technológiának.

Ha kapnátok 10 000 Ft-ot, 1 milliót vagy 10 milliót, amit képzésre fordíthattok, hogyan használnátok fel az összeget?

Zentai Ármin, 2017 és 2019 legsokoldalúbb informatikusa, 2017-ben 4 kategóriagyőzelemmel
Zentai Ármin, 2017 és 2019 legsokoldalúbb informatikusa, 2017-ben 4 kategóriagyőzelemmel

Zentai Ármin: Az első két eset egyszerű: Udemy és Coursera tanfolyamokra fordítanám, persze, mint vállalkozó, azt is figyelembe venném, hogy a saját időmből mennyit áldozzak fejlesztésre. A 10 millió Ft már sokkal érdekesebb, ebből ugyanis ki lehet próbálni kisebb K+F jellegű projekteket is.

Borbély Zsófia: Az IT véleményem szerint az a terület, ahol pénzbeli befektetés nélkül is egy alapos tudást lehet szerezni. Online rengeteg forrás érhető el, például videók, tutorialok formájában, és ha az ember elakad, felteheti a kérdéseit internetes fórumokon.

dr. Szalkai Balázs: 10 ezer Ft-ból egy hónapra előfizetnék egy online kurzusoldalra. 1 millió Ft-ból egy ilyen előfizetés sokáig kitart, és hardvert is lehet belőle venni, hogy hatékonyabb legyen a tanulás és az otthoni munka. 10 millió Ft-ból elmennék "alkotói szabadságra", hogy az így felszabadult időben képezzem magam és megvalósítsam az ötleteimet.

Mit javasoltok a pályaválasztás előtt állóknak, akik informatikai területen képzelik el jövőjüket?

Borbély Zsófia, 2018 legsokoldalúbb informatikusa, 3 kategóriagyőzelemmel
Borbély Zsófia, 2018 legsokoldalúbb informatikusa, 3 kategóriagyőzelemmel

Zentai Ármin: Attól függ, ki mit szeretne. Eléggé elterjedt az, hogy IT-sként jól lehet keresni, és sokan ezért választják a szektort. Hosszan lehetne beszélgetni arról, hogy ez végső soron mennyire lesz majd kifizetődő. Ha ettől eltekintünk, akkor mindenki tegye fel magának a kérdést, hogy hova szeretne eljutni -  a környezetétől teljesen függetlenül. Ha egy általános üzenetet kellene megfogalmaznom, azt mondanám, hogy ne próbáljon meg mindenhez ugyanúgy érteni, legyenek széleskörű, szerteágazó ismeretei, de csak 1-2 olyan terület legyen, ahol igazán otthon van. Egy másik oldalról megközelítve, én még mindig a régi, egyszerűbb, átlátható, megbízható technológiákban hiszek. Nem kell mindig felülni a hype-vonatra, és csak azért használni valamit, mert a médiából azt a képet kapjuk, hogy az a menő. Ez értelemszerűen nem vonatkozik például a kutatási-fejlesztési területre, sokkal inkább azokról az esetekről beszélek, ahol tényleg megbízható rendszereket kell építeni.

Borbély Zsófia: Ha valaki a strukturált tanulást preferálja, akkor az egyetem jó kiindulópontot és némi betekintést ad az alapvető algoritmusokba, adatszerkezetekbe, szemléletbe. Ha valaki inkább gyakorlatias, akkor megpróbálhat egy saját alkalmazást vagy játékot összerakni például Unityben, ahol lépésről lépésre megtanulhatja, hogy mi hogyan működik. Részemről a kettő kombinációját tartom a legjobbnak: egy strukturált képzés mellett plusz munkát fektetni a tanulásba és gyakorlásba.

dr. Szalkai Balázs: Sok szempont van, többek között érdemes átgondolni, mivel foglalkoznánk szívesen a későbbiekben, mit könnyű elkezdeni, mely technológiák a legkeresettebbek a munkaerőpiacon, mi az, aminek biztosabb a jövője. Mindenesetre, ha valamennyire minden szempontnak megfelel az a nyelv és technológia, amivel az ember elkezdi a programozást, akkor már biztosan nem fut zsákutcába, mivel a szoftverfejlesztői szemléletet, gyakorlatot később át tudja vinni egy másik technológiára is.

Érdekesség: A verseny szervezői által készített kutatás egyik eredménye rávilágított, hogy a résztvevők 28%-a kizárólag autodidakta módon szerezte meg a munkavégzéshez szükséges tudást.

A szakmaiság vagy az összeszokott csapat lehet a meghatározóbb egy fejlesztési projekt sikerre vitelében?

dr. Szalkai Balázs, 2020 legsokoldalúbb informatikusa, 5 kategóriagyőzelemmel
dr. Szalkai Balázs, 2020 legsokoldalúbb informatikusa, 5 kategóriagyőzelemmel

Zentai Ármin: Visszatérnék kedvenc válaszomhoz, ugyanis attól függ. Sokan nem gondolnák, de a magas szintű szakmai tudás akár hátrány is lehet egy csapatban, mert a többiek túlzottan megbíznak az ilyen kollégában, és nincs meg az egészséges mérnöki szkepticizmus. Általánosságban igaz az, hogy mindig az adott munkára kell a megfelelő csapatot megtalálni. Olyan ez, mint a sport: ott is vannak egyéni és csoportos számok.

Borbély Zsófia: Feltéve, hogy a minimum szükséges tudás megvan, szerintem a csapatmunka nagy hatással van a teljesítményre. Ha a csapat motivált, jól összedolgozik, mondhatni jól szórakozik munka közben, akkor minden sokkal jobban megy. Sokat ad a munkához, ha az ember tényleg szeret bejárni dolgozni.

dr. Szalkai Balázs: Természetesen mindkettőt fontosnak gondolom. Ahol eddig dolgoztam, ott az emberek nagy része egyszerre volt jó csapatjátékos és jó szakember. Talán a szakmaiságot könnyebb mérni egy állásinterjún, így ahol jobban beleláttam, ott azt tapasztaltam, hogy emiatt nagyon sok jelentkező kiesett, de utána a munkahelyen több, az emberi tényezőre visszavezethető probléma merült fel.

Érdekesség: A három versenyző háromféleképp látja a kérdést, de vajon hogyan boldogulnának egy csapatban? A kérdés megválaszolására nem kell sokat várni, ugyanis idén először 3-5 fős teameket is várnak az Országos IT Megmérettetésre egy külön kategóriában! Vajon ők a legjobbak úgy is, hogy idáig egyáltalán nem is ismerték egymást és sosem dolgoztak együtt? Vagy van egy jól összeszokott csapat, amely könnyedén legyőzi őket? :)

tata-logo-dark v1.png

A 2021-ben választható 25 kategória feladatsorai a korábbi évekhez hasonlóan a hazai IT piac meghatározó szereplőinek tollából származnak. A TATA Consultancy Services immáron második éve hitelesít témakört - ez alkalommal aranyszponzorként. “Nem hiába támogatjuk idén is az Országos IT Megmérettetést: a tavalyi versenynek már az előkészületi szakaszában kiderült, hogy itt egy ténylegesen technikai tudást lemérő “akadálypályáról” van szó, ahol többféle, izgalmas szekcióban bizonyíthatnak a versenyzők. Számunkra pozitívum volt az is, hogy a feladatok nehézségi szintje a verseny előrehaladtával fokozatosan emelkedik, ez mindenhol, így nálunk, az Angular frontend fejlesztés kategóriában sem lesz másként. Ezen felül a virtuális megmérettetés mindenkit megszólít, legyen szó egyetemistákról, vagy éppen többéves tapasztalattal rendelkező informatikusokról – ez teszi még színesebbé, és árnyaltabbá a mezőnyt, és nem utolsó sorban izgalmasabbá a kérdést: ki viszi el a végén a kupát” - hangsúlyozta Simaházi-Tóth Emese, IT Operation Head.

Ki lesz 2021 legsokoldalúbb informatikusa? Néhány korábbi játékos egyértelműen a cím megszerzését tűzte ki maga elé, így nagy harc várható az első helyért! Te ott leszel a startvonalnál? Október 13., éjfélig jelentkezhetsz!

A versenyen választható kategóriák és szakmai hitelesítőik

Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.