Valami újra vágyik? Téli üdülés a Murau sírégióban

2021.11.02. 12:47
Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.
A csúszás mellett középkori hangulat, nosztalgiavonat és sípályakomornyik várja

Murau több, mint síterepek sokasága a lélegzetelállító téli tájban. Ausztria erdőben leggazdagabb táján a sípályákon kívül is garantált a téli szórakozás, legyen szó hófánkozásról a Kreischbergen, felfelé szánkózásról a Zirbitzkogelen vagy alpesi hullámvasutazásról a Turracher Höhén található Nocky Flitzeren, mely több mint másfél kilométer pályával várja a száguldás rajongóit. Aki a csendesebb, nyugodtabb élményeket kedveli, az tehet egy romantikus lovas szános kirándulást vagy őzek nyomait követheti a hóban a téli túraútvonalak egyikén. Egy biztos: a Murau üdülőrégióban lélegzetelállító hegyi panoráma, érintetlen természeti környezet és változatos téli élmények sokasága várja a vendégeket.

Alpesi hullámvasút a Turracher Höhen, a Nocky Flitzer © Turracher Höhe/Simone Attisani
Alpesi hullámvasút a Turracher Höhen, a Nocky Flitzer © Turracher Höhe/Simone Attisani

A régió szíve Murau város, amely nem csak az adventi időszakban, de egész télen idilli sétákra csábít szép, régi városközpontjában. A népszerű Mura-menti promenád ráadásul közvetlenül a nemrégiben nyílt sörfőzde-múzeumhoz, a „Brauerei der Sinne“-hez, azaz az „Érzékek sörfőzdéjéhez“ vezet, ahol a kóstoláson túl számtalan érdekesség várja a látogatókat – egy olyan városban, ahol 1495-ben kezdtek sört főzni.

Síléceket felcsatolni...

... és irány a lejtő! – szól az üdülőrégió hét síterepén a mottó. Errefelé egymást érik a jobbnál-jobb családbarát ajánlatok. A Kreischbergben például a KreiSchi Safari, dinópark és szellemvasút is várja a kicsiket. A Lachtalban a KinderLachtal téli élményvilággal készülnek a jövő síbajnokainak, Grebenzen síterepen pedig annyira komolyan veszik a fiatalokat, hogy egészen 28 éves korig érvényesek az ifjúsági árak.

A síelés mellett érdemes kipróbálni a sífutást is © Region Murau/Tom Lamm
A síelés mellett érdemes kipróbálni a sífutást is © Region Murau/Tom Lamm

De a felnőttek is megtalálhatják itt számításaikat: a Kreischberg a közelmúltban nyerte el a skiresort.de díját „A világ vezető síterepe 60 km sípályáig” kategóriájában. Emellett decemberben üzembe helyezik az új, 10 fős kabinos felvonót is – ez lesz az első Stájerországban. A Murau régióban két sífutópálya is a stájer sífutópálya érdemrend birtokosa: az 1500 méterrel a tengerszint felett található Prebersee sífutópálya lenyűgöző panorámát kínál az alatta elterülő tájra, a Weirerteich sífutópályán viszont mindenkinek lehetősége nyílik arra, hogy bizonyítsa tehetségét biatlonban. Semmi esetre ne hagyja ki az éjszakai sífutást sem! A reflektorok ilyenkor különleges, misztikus fénybe öltöztetik a tájat.

...korcsolyákat leporolni!

A térségben számtalan kisebb-nagyobb tó van, melyek télen természetes korcsolyapályaként funkcionálnak. A Turrachi-tavon például nem csak korcsolyázni, de jégtekézni is lehet, de nagyon hangulatos Stadl an der Mur kisváros esténként fényárban úszó fürdőtaván is csúszkálni. Kisebb természetes tavakon – mondanunk sem kell, hogy a gyerekek legnagyobb örömére – traktor húzza át a befagyott tavon a sítalpas vendégeket. Egy olyan helyen, ahol télen senki sem unatkozhat, természetesen nincs hiány műjégpályákból sem.

Sírégió extrákkal

Murau régióban akad néhány különlegesség, amit semmiképp nem érdemes kihagyni. Íme néhány kedvenc, amelyek mindegyike garantáltan feledhetetlen élményt ígér!

Szánkózás – fáradtság nélkül

Kinek van kedve felfelé húzni a szánkót és a mély hóban taposni? Errefelé ez egyáltalán nem kötelező! A Zirbitzkogelen a lefelé történő vad száguldást követően egy csákányos felvonó húzza fel a vendégeket kényelmesen a hegyre.

A felvonóhoz nem csupán egy, de négy pálya kapcsolódik, melyek hossza 1.000 és 1.500 méter között van. HEGYREfelSZÁNKÓZÁS-t időnként éjszaka is szerveznek, ezért a téli kiruccanás megszervezésekor érdemes előre tájékozódni!

Oberwölz – kis város, komoly történelemmel

Ha nem elég a havas hegyek látványa, ugorjunk át egy kicsit a középkorba! Oberwölz, mely néhány évvel ezelőttig Ausztria legkisebb, városi ranggal rendelkező települése volt, csodálatosan megőrizte az évszázadokkal ezelőtti hangulatot. Városfala mentén erőd, torony és három városkapu maradt szinte érintetlen – egy téli idegenvezetés a mindössze ezer lelket számláló városkában varázslatos emlékeket ígér

Oberwölz esti fényei © Stadt Oberwölz/Brunner
Oberwölz esti fényei © Stadt Oberwölz/Brunner

Ferenc József nyomdokain

Természetesen nem akarunk senkit zergevadászatra buzdítani, bár az is igaz, hogy császár ezért jött a térségbe és ült fel ugyanerre a vonatra. A Mikulás- és a karácsonyi-vonat hóborította, mesebeli téli tájba röpíti az utasokat – olyan élmény ez, ami nemcsak a vasútrajongók szívét dobogtatja meg. A gőzmozdony húzta nosztalgiavonat 65 kilométeren át kanyarog közvetlenül a „zöld Mura“ partján. Az út egyik megállója Stadl an der Mur-ban van, ahol a vonat vizet vesz fel – a látványos műveletet végignézhetjük! Szerencsére az út során sem kell nélkülöznünk a helyi ínyencségeket, ráadásul közben élő stájer harmonikazene szórakoztatja az utasokat.

A leghosszabb, ötórás program során a vonat egészen Tamsweg-ig megy, ahol két órán át sétálgathatunk a gyönyörű történelmi városban.

Gőzmozdonnyal a Mura völgyében © Murau/Steiermarkbahn
Gőzmozdonnyal a Mura völgyében © Murau/Steiermarkbahn

Kényeztetés a négyzeten

A Turracher Höhe síterep házigazdája immár 21 éve járja minden nap a pályarendszert, hogy apró figyelmességekkel kedveskedjen a vendégeknek: zsebkendő, naptej, édesség vagy - márciustól pedig egy gombóc fagylalt - a gyerekeknek, egy pohár prosecco a felnőtteknek. Érdemes tudni, hogy azok az üdülővendégek, akik a 19 sípályakomornyik partnerszálláshely egyikében szállnak meg, ingyenesen vehetnek részt a sípályakomornyik által szervezett változatos programokon.

Ha mindehhez hozzávesszük, hogy megfáradt tagjainkat errefelé számtalan fürdőben kényeztethetjük, köztük egy nyolcezer négyzetméteres, futurisztikus komplexumban, a fohnsdorfi Aqualux-ban, nyilvánvalóvá válik, hogy Murau régióban semmi sem állhat a tökéletes síüdülés útjába. #winterlove #szeretematelet

Tovább az ajánlatokhoz: austria.info/hu

Teaserkép: * Region Murau/Tom Lamm

Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.