Születésnapi kiállítás nyílik Keleti Éva fotóiból

2021.11.08. 16:40
Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.
A fotóművész hat évtizednyi életművel a háta mögött, harminc évnyi kihagyás után pár éve kezdett újra aktívan fotózni, születésnapi kiállításában ezek a felvételek is helyet kaptak az Eötvös10-ben. Keleti Éva képei olyan pillanatokat örökítenek meg, amelyek nélküle rejtve maradnának a nagyközönség számára.

Keleti Éva termékeny munkásságának hála a művészvilág emblematikus figuráinak megismételhetetlen pillanatait nemcsak hazánkban, hanem a világ számos pontján megcsodálhatták az érdeklődők. Most a VI. kerületi Eötvös10 Művelődési Házban nyílik nagyszabású kiállítás ikonikus és újabb képeiből „Keleti Éva 90!” címmel. A különleges születésnapi tárlaton a hazai színházi, zenei, és irodalmi életet, valamint a táncos szakma színe-javát bemutató képein kívül korszakalkotó szociofotói is helyet kaptak. Az Eötvös10-ben most olyan legendák köszönnek vissza ránk, mint Psota Irén, Bessenyei Ferenc, Törőcsik Mari, Bilicsi Tivadar, Ruttkai Éva, Latinovits Zoltán, és még sokan mások. De a ma színészóriásainak fotói sem hiányozhatnak az exkluzív tárlatról: Pogány Judit, Hernádi Judit, Kulka János csak pár a számos név közül, akiket a fotográfus újra, vagy most először felkeresett és megörökített.

Keleti Éva
Keleti Éva
Fotó: Gordon Eszter

Keleti Éva 1931-ben született; azóta a VI. kerületi Oktogon lakója. Érettségi után az Eötvös Loránd Tudomány Egyetem Természettudományi Karának kémia-fizika szakán kezdte meg tanulmányait, ám a Magyar Távirati Iroda fotós jogelődjénél, a Magyar Fotónál eltöltött nyári gyakorlat hatására nagyot fordult az élete – eldöntötte: fotográfus lesz. 1976-ig dolgozott az MTI-nél különböző pozíciókban. 1976-ban a Tükör folytatásaként, de új koncepcióval induló hetilaphoz, az Új Tükörhöz hívták képszerkesztőnek. Csaknem másfél évtizedig dolgozott a korszak meghatározó képes lapjánál, lehetőséget adva a szakma szinte minden korosztályát és művészi irányzatát képviselő fotográfusoknak a megjelenésre.

Számos önálló kiállítása volt Magyarország majd minden nagyobb városában és külföldön egyaránt. Indiai útjának képanyagából a Nemzeti Galériában és a Néprajzi Múzeumban volt nagysikerű kiállítása. 2016-ban a Magyar Nemzeti Múzeum mutatta be eddig még nem publikált portréit a magyar kulturális élet képviselőiről. Keleti Éva három éven át tagja volt a World Press Photo zsűrijének. Nevéhez fűződik a Word Press Photo magyarországi első, 1976-os, majd sorozatos bemutatója. Számos külföldi és hazai zsűri tagja a mai napig is. A Színházi adattárban őrzött felvételeinek száma: 3282.

Díjait, kitüntetéseit, szakmai elismeréseit hosszan lehetne sorolni: 1975-ben Balázsa Béla-díjat, 1987-ben Érdemes Művész kitüntetést, 2000-ben Magyar Művészetért-díjat, 2002-ben a Magyar Köztársaság Lovagkeresztje kitüntetést, 2008-ben Prima Primissima Díjat, 2017-ben Kossuth díjat vehetett át, idén ősszel pedig Terézváros díszpolgárává avatták.

Az Eötvös10 november 12-én nyíló kiállítása 2021. december 31-éig tekinthető meg.

Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.