Újdonság! Műtéti tervezőszoftverrel a tökéletes protézisért

2021.11.12. 11:10
Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.

Külföldön már nem újkeletű, de Magyarországon még nem rutinszerűen alkalmazzák a protézistervező szoftvereket, miközben segítségükkel egyszerűen lehetővé válik a személyre szabott, pontos és biztonságos implantátum kiválasztása és beültetése. A Wáberer Medical Center egyedülálló orvoscsapata, Dr. Zahár Ákos csípő- és térdprotézis specialista, ortopéd-traumatológus szakorvos, Dr. Hegedűs Zsolt ortopéd szakorvos és Dr. Bűcs Gábor ortopéd-traumatológus szakorvos, csípő- és térdprotézis-beültetés specialista számos csípő-, illetve térdprotézis műtét előkészítésénél használja a TraumaCad* digitális szoftvert. A páciensek mindebből csupán annyit tapasztalnak, hogy gyorsabb operációjukat követően ismét minőségi életet élhetnek.

A TraumaCad1 protézistervező szoftver kiválóan alkalmazható csípő-, illetve térdműtétek megtervezéséhez, valamint minden olyan esetben, amikor a beteg számára valamilyen beültethető lemez, csavar megtervezése a cél. A forradalmi újítás segítségével precízen előre meghatározható, hogy milyen méretű a legideálisabb implantátum, és pontosan hová kell beültetni a műtét során.

Dr. Bűcs Gábor, Dr. Zahár Ákos, Dr. Hegedűs Zsolt
Dr. Bűcs Gábor, Dr. Zahár Ákos, Dr. Hegedűs Zsolt

Dr. Zahár Ákos, a Wáberer Medical Center (WMC) csípő- és térdprotézis specialistája csaknem másfél évtizede, Németországbanismerkedett meg a TraumaCad programmal, azóta alkalmazza. Tapasztalatai szerint egyelőre Magyarországon még különlegesnek számít a tervezőszoftver használata. Elmondta, hogy a prémium magánegészségügyi szolgáltatásokat nyújtó WMC páciensei számára idén nyár óta már elérhető ez a műtéti tervezési módszer. Lényege, hogy egy úgynevezett kalibrációs golyót helyezünk el a röntgen asztalon oly módon, hogy azzal együtt készül el a röntgenfelvétel. Tekintve, hogy a golyó mérete ismert, az alapján meghatározható a páciens csontjainak mérete, és arra vetíthető rá a TraumaCad képe. A képet olyan nagy méretűre nagyítják, amellyel precízen meghatározható, milyen és mekkora legyen az ideális protézis. A műtéti tervezés ezzel a módszerrel kiválóan bevált, a kórházban jelenleg napi 4-5 páciens műtétjét végzik, 6-8 tapasztalt sebész alkalmazza az új eljárást.

Ma már senki nem indul el navigáció nélkül, akár a Balatonra sem, ugyanígy a protézist sem illendő gondos tervezés nélkül beültetni.

– véli a specialista.

Az eljárás mellett komoly érvek szólnak: Magyarországon évente 20 ezer protézis műtétet végeznek, ezen felül 2 ezer úgynevezett revíziós műtétet, amikor a kopott vagy kilazult protéziseket cserélik újra. Utóbbi esetben még nagyobb szükség lehet a TraumaCad-re, ugyanis a tökéletes illeszkedésnek még nagyobb jelentősége van.

Dr. Zahár Ákos bemutatja a TraumaCad® rendszert
Dr. Zahár Ákos bemutatja a TraumaCad® rendszert

Dr. Hegedűs Zsolt a WMC ortopédiai osztály endoprotetikai részlegvezetője, csípő- és térdspecialista azt is kiemeli, hogy a legideálisabb protézis kiválasztásával csökkenthető az úgynevezett lágyrészfeszülés, illetve kiküszöbölhető az egyébként gyakori végtaghossz-különbség. Tudományos eredmények bizonyítják, hogy a szoftveres tervezéssel a műtét rövidebb ideig tart és egyben biztonságosabb. Így is lecsökkenthetjük az esetleges műtéti hiba lehetőségét, mint például a téves irányú implantátum behelyezést vagy éppen a csonttörést. A pontos méret és illeszkedés nagyban segíti a teljes testsúllyal való gyors rehabilitációt, a tökéletesebb gyógyulást. Alapjában egy precízen megtervezett műtéttel a műtéti szövődmények előfordulása csökkenthető, ami tovább növeli a betegbiztonságot.

Protézistervező szoftvert minden műtét előtt használni kellene, ebben a Wáberer Medical Center úttörő Magyarországon.

– teszi hozzá a szakember.

Dr. Bűcs Gábor ortopéd-traumatológus szakorvos, csípő- és térdprotézis specialista gyakorlata során több műtéti tervezőprogramot is használt. A Wáberer Ortopédiai Centrumban elérhető TraumaCad könnyen használható és pontos megoldást jelent a nagyízületi műtétek tervezésénél. A nagyízületek endoprotézisre való cseréjekor fontos, hogy a megfelelő implantátum kerüljön beültetésre az adott beteg számára.

A hosszútávú elégedettséget és a jó eredményeket számos tényező befolyásolja. Amit a kórház orvoscsapata ehhez hozzátehet, az a megfelelő minőségű, formájú, méretű és helyzetű térd- és csípőprotézisek. A tervezőprogram ehhez tud lehetőséget adni minden ízületi műtétünknél.

A tervezéssel egyénre választott protézis pedig azonnal rendelkezésre is áll a kórházban, ahol gyakorlatilag az összes nemzetközileg elismert implantátumgyártó termékei megtalálhatóak.

WMC2

Az új eljárást már rutinszerűen alkalmazzák a Wáberer Medical Centerben, az ott dolgozó team a legkorszerűbb eszközparkkal és egyedülálló prevenciós szemlélettel fogadja a pácienseket. Úgy gondolják, hogy a betegségek kezelése fontos, de még fontosabb megelőzni a bajt – személyre szabott gondoskodással.


1Brainlab által fejlesztett szoftver.

Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.