Mi minden fér bele 175 évbe? – Carl Zeiss sikertörténete

2021.11.15. 10:27 Módosítva: 2021.11.15. 10:28
Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.
Cél a jövő folyamatos kutatása, de néha érdemes visszafelé is tekinteni.

A nemzetközileg is piacvezető ZEISS márka történelme 1846 novemberében kezdődött, amikor Carl Zeiss megalapította precíziós szerkezetekre és optikákra specializálódott műhelyét Jénában. Itt kezdett el mikroszkópokat gyártani, neve azonban 1857-ben vált igazán ismertté, miután megalkotta az első összetett mikroszkópot. Ettől kezdve a ZEISS megállíthatatlan volt: innovatív megoldásainak köszönhetően hozzájárult a félvezetők, az autóipar, valamint az gépészeti és orvosi iparágak fejlődéséhez is.

Supreme Prime 29mm Product in use 20180423 02

ZEISS kameralencsékkel megörökített pillanatok és alkotások

A Planar lencsét 1896-ban jegyezték be, és ezzel együtt a ZEISS beírta magát a fényképészet történelemkönyvébe is. De miket is örökítettek meg az úttörő objektívek lencséi? Például a Holdraszállás mozzanatait, melyhez egy olyan objektívet használtak, amelynek alapját a Planar lencse adta. Mindemellett az Apollo küldetések során 50 ZEISS objektívvel nagyjából 30.000 fényképet készítettek el az űrben! A lencséket természetesen a filmiparban is előszeretettel használják: olyan kasszasiker filmeket is alkottak velük, mint a Gravitáció, a Gyűrűk ura vagy az Avatar.

Tudományos elismerések és felfedezések

A ZEISS innovatív távcsövei szinte a megalkotásuk pillanatától fontos tudományos eredményekhez segítették hozzá a kutatókat: többek között Robert Koch is ilyen mikroszkópot használt a tuberkulózis (TBC) felfedezése során, amiért Nobel-díjat is kapott 1905-ben. Ezen kívül további 35 Nobel-díjhoz segítette hozzá a ZEISS a tudósokat, és nagy mértékben hozzájárult mikrobiológia alapjainak lefektetéséhez is. A vörösvérsejtek szintén egy ilyen mikroszkóp segítségével váltak láthatóvá az emberi szem számára. 1912-ben pedig végre bemutatásra került az a réslámpa, amellyel a ZEISS elfoglalta méltó szerepét az orvostechnikai eszközök gyártásában is. Ezután nemsokkal, 1953-ban megjelent az első ZEISS sebészeti mikroszkóp is, amely kereskedelmi forgalomban is kapható volt.

ZEISS175 ThenAndNow Microscope 1440x1080.png

A teleszkóptól a planetáriumig

A 19. században a fizikai és csillagászati ismereteink, valamint ezáltal az asztrofizika is nagy fejlődésen ment keresztül. Ennek a ZEISS szerves része volt első teleszkópjával, a spektroszkópia fejlesztésével, valamint azzal, hogy 1923-ban megnyitotta a világ első projektoros planetáriumát a müncheni Deutsches Museumban. Mindezek mellett a ZEISS a mikrochipek gyártásában is komoly szerepet játszik, hiszen napjainkban több mint 80%-uk ZEISS optikai technológiával készül.

Innováció a látásban

A ZEISS alkotta meg a világ első precíziós szemüveglencséjét, a PUNKTAL-t, mely az első olyan lencse volt, amely éles látást biztosít még a szemüveglencse széleinél is. Ezzel az innovációval indult el a szemüveglencsék fejlesztésével, gyártásával és forgalmazásával foglalkozó ZEISS Vision Care üzletág, mely mára évente több mint 50 millió ember számára biztosít innovatív szemüveglencsét. De mely lencsék a legnépszerűbbek? A ZEISS lencséknek a kor szinte minden kihívására van egy tökéletes megoldásuk. A szemet érő digitális kihívásokkal szemben például olyan lencséket forgalmaznak, melyek kimagasló kékfényvédelmet biztosítanak. Az elmúlt időszak megnövekedett higiéniás elvárásaink pedig antibakteriális réteggel ellátott lencséivel igyekszik megfelelni a márka. Mindemellett a ZEISS számára az UV-védelem is kiemelten fontos, így mára már minden színtelen szemüveglencse teljeskörű UV-védelmet biztosít, akárcsak egy prémium napszemüveg.

A ZEISS Vision Care számára azonban nincs megállás: ahogy 1912 óta mindig, úgy ezután is a jövőbe tekint, és az abban rejlő lehetőségeket kutatja.

Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.