A pannonhalmi levendulamezőn hasznosul a kávékapszulákból kinyert kávézacc

2021.11.26. 14:08
Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.
1222514

Aki eddig csak a csomagolóanyagként szolgáló alumínium újrahasznosítása miatt gyűjtötte a használt kávékapszulákat, mostantól gondoljon arra: a kávézacc is többet érdemel.

Miközben mi magyarok az újrahasznosításnak nem vagyunk a bajnokai, kávékapszulák terén kifejezetten jól állunk: a Nespresso adatai szerint Magyarországon 43 százalékos a Nespresso kávékapszulák újrahasznosítási aránya, ami 11 százalékponttal jobb a globális átlagnál. Hogy ez miért fontos? Leginkább amiatt, hogy az alumíniumból készült kávékapszulák gyakorlatilag százszázalékosan, minőségromlás nélkül és végtelenszer újrahasznosíthatók. Ezért lehetséges az, hogy a világon valaha gyártott alumínium 75%-át ma is használjuk az újrahasznosításnak köszönhetően. Itt fontos megjegyezni, hogy a szelektíven gyűjtött alumínium dobozok és kapszulák beolvasztásával összességében 95 százalékos energiamegtakarítás érhető el az új alumínium gyártásához képest.

1233458

Mi történik a kávézaccal?

Az alumíniumon túl van egy másik, eléggé rejtett szuperképessége is a használt kapszuláknak: a kávézacc. Ez értékes tápanyagforrás a termőtalajnak, ráadásul minden szempontból kompatibilis a körforgásos gazdasággal. A Nespresso-nál már régóta komposztálás során hasznosítják a kinyert zaccot, amelynek most egy részét a Pannonhalmi Főapátsággal együttműködésben hasznosítják újra. A kooperáció lényege, hogy egy speciális kávézacc alapú termesztőközeget fejlesztettek és juttattak ki a pannonhalmi levendulaföldre, melynek eredményét jövő nyáron levendulavirágzáskor láthatják a látogatók.

Nem csupán az ötlet korlátozódik Magyarországra: a kezdeményezés maga is teljes mértékben lokális. Nálunk készül a kinyert zaccból a speciális termőközeg, ehhez itt választják szét az alumíniumot a kávézacctól, amely Magyarországon visszagyűjtött kapszulákból származik, amit hazai fogyasztók vittek vissza használat után a Nespresso Boutique-ba, esetleg adták át a futárszolgálatnak, amikor átvették a következő kávérendelésünket.

1233060

Nemsokára karbonsemleges kávét ihatunk

Ezzel a körforgásos gazdaság szemléletmódjába tökéletesen illeszkedő kezdeményezéssel az üzleti tevékenységében (Greenhouse Gas Protocol szerint ún. Scope 1,21) már 2017-ben karbonsemlegességet elérő Nespresso is közelebb kerül fenntarthatósági céljai eléréséhez. Ahhoz például, hogy jövő év végére már minden általa készített és forgalmazott csésze kávé karbonsemleges legyen (Scope 32). Ezt egyfelől úgy éri el, hogy a lehető legkisebbre csökkenti a kávétermesztéshez, termékfejlesztéshez, gyártáshoz, szállításhoz és minden más tevékenységhez kapcsolódó karbonkibocsátást (például újrahasznosított anyagok és megújuló energia használatával, egyre nagyobb mértékű kapszula-újrahasznosítással, logisztika optimalizálásával). A fennmaradó kibocsátást pedig például erdőtelepítésekkel és regeneratív (talajmegújító) mezőgazdasági rendszerek kiépítésének támogatásával ellensúlyozza.

Szóval tartsuk meg jó szokásunkat, és kávézás után a használt kapszuláinkat vigyük el egy Nespresso Boutique-ba vagy küldjük vissza a futárszolgálat segítségével a kávérendelésünk átvételekor.

A Nespresso kapszulák magyarországi újrahasznosításáról készült videót itt lehet megnézni:


1 - azaz a közvetlen - a Greenhouse Gas Protocol szerint úgynevezett „scope 1” kategóriába sorolt és a vásárolt energiához kapcsolódó „scope 2”kibocsátásai –További információk: https://ghgprotocol.org/

2 - az ellátási lánchoz kapcsolódó egyéb közvetett kibocsátások - a Greenhouse Gas Protocol szerint „scope 3” kategória. További információk: https://ghgprotocol.org/

Advertisement
Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.