Mindent a Zöld Otthon Programról, egy helyen!

2021.12.07. 13:05 Módosítva: 2021.12.07. 13:12
Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.
Október 4-től hivatalosan is elindult az új építésű energiatakarékos lakások Zöld Otthon Programja (ZOP), melyet a legalább BB energiabesorolású, azaz nagyon energiahatékony ingatlanok vásárlására lehet felhasználni. Felmerülhet a kérdés, miben más az alacsony energiaigényű lakás, miért éri meg inkább ilyet választani és hogyan juthatunk hozzá a ZOP-kölcsönnel. Összefoglaltuk a tudnivalókat.

Energiatakarékos, innovatív és a kor igényeinek megfelelő újépítésű lakást keres? A LIVING-nél elérhető, folyamatban lévő lakóparkok otthonai megfelelnek a 2021 októberében elindult Zöld Otthon Program kedvező kamatozású hitel feltételeinek: a LIVING lakások minimum BB energetikai besorolásúak, és primer energiaigényük legfeljebb 90kWh/m2/év.

További részleteket a LIVING Zöld Otthon Program tájékoztatójában olvashat!

Mit tud a Zöld Otthon Program?

A Zöld Otthon Programban kétféle hitelterméket lehet elérni: a Zöld Otthon Hitelt és ehhez kapcsolódóan a legalább 2 gyermeket vállalóknak 0 százalékos CSOK-hitelt, ahol 10 illetve 15 millió forintot 0 százalékra nyújtanak. A ZOP célja, hogy az újépítésű és alacsony energiafelhasználású (=minimum BB épületenergetikai besorolású és maximum 90 kWh/m2/év elsődleges energiaigényű) otthonok vásárlását ösztönözze.

CSOK + CSOK – hitel (Zöld Otthon Programon kívül) CSOK + CSOK – hitel (Zöld Otthon Programban) Zöld Otthon Program Zöld Otthon Program CSOK-kal és CSOK-hitellel
CSOK a gyermekvállaláshoz kötött családtámogatás ami CSOK-hitellel egészíthető ki használt lakás vagy új lakás vásárlására illetve építésére CSOK a gyermekvállaláshoz kötött családtámogatás ami CSOK-hitellel egészíthető ki a Zöld Otthon Programban új építésű lakás vásárlásához vagy építéséhez Alacsony energiafelhasználású új lakást vásárlók vagy építők vehetnek részt benne. Alacsony energiafelhasználású legalább 2 gyermeket vállaló új lakást vásárlók vagy építők vehetnek részt benne, akik CSOK-ot igényelnek.
A vissza nem fizetendő családi otthon támogatás (CSOK) mellett lehetőség van maximum 3 százalékos kamatozású hitel (CSOK-hitel) felvételére A vissza nem fizetendő családi otthon támogatás (CSOK) mellett lehetőség van 0 százalékos kamatozású hitel (CSOK-hitel) felvételére. Fix, legfeljebb 2,5 százalékos kamat maximum 25 évre ZOP-hitel esetében Fix, legfeljebb 2,5 százalékos kamat maximum 25 évre ZOP-hitel esetében, illetve 2 gyermek esetén ennek 10, 3 vagy több gyermek estén 15 millió forintos része 0 százalékos CSOK-hitel 25 évre, valamint része a vissza nem térítendő támogatás (CSOK)
A CSOK összege 2 gyermek vállalásánál használt ingatlanra 1,43, új ingatlanra 2,6 millió forint, 3 gyermek vállalása esetén használt ingatlanra 2,2, új ingatlanra 10 millió forint, 4 vagy több gyermek esetén használt ingatlanra 2,75, új ingatlanra 10 millió forint.. A CSOK-hitel két gyermeknél maximum 10, három vagy több gyermeknél maximum 15 millió forintos összegű. A CSOK összege 2 gyermek vállalásánál 2,6 millió forint, 3 vagy több gyermek vállalása esetén 10 millió forint. A CSOK-hitel két gyermeknél maximum 10, három vagy több gyermeknél maximum 15 millió forintos összegű. Maximum 70 millió forintos összeghatárig vehető fel. Maximum 70 millió forintos összeghatárig vehető fel ZOP-hitel (CSOK-hitel összegével együtt). Részeként 0 százalékos CSOK-hitelt 2 gyermekkel 10, illetve 3 vagy több gyermekkel 15 millió forintig lehet igénybe venni. A vissza nem térítendő támogatás (CSOK) 2 gyermek esetén 2,6, 3 vagy több gyermek esetén 10 millió forint
Felújításra, korszerűsítésre, bővítésre is felhasználható Csak minimum BB energiabesorolású újépítésű lakásokra vehető igénybe. (primer energiaigény kisebb 90 kWh/m2/év) Csak minimum BB energiabesorolású újépítésű lakásokra vehető igénybe. (primer energiaigény kisebb 90 kWh/m2/év) Csak minimum BB energiabesorolású újépítésű lakásokra vehető igénybe. (primer energiaigény kisebb 90 kWh/m2/év)

Mi a különbség számokban a CSOK, a piaci hitel, a ZOP-hitel és a 0 százalékos CSOK között?

Nézzünk néhány példát, miért érdemes ZOP-hitelben, illetve 0 százalékos CSOK-hitelben – ergo újépítésű zöld lakás vásárlásában gondolkodni.

Ebben a táblázatban összefoglaltuk, hogyan alakul a felvett összeg visszafizetése és kamatozása piaci hitelek, CSOK-hitel, ZOP keretében felvett 0 százalékos CSOK-hitel esetében.

   10 millió forintos hitel 15 millió forintos hitel
   Piaci hitel 1 Piaci hitel 2 „sima” CSOK-hitel Zöld Otthon Program CSOK-hitel Piaci hitel 1 Piaci hitel 2 „sima” CSOK-hitel Zöld Otthon Program CSOK-hitel
Felvett összeg (millió Ft) 10 10 10 10 15 15 15 15
Futamidő (év) 20 20 20 20 20 20 20 20
Kamat 4,5 5,5 3 0 4,5 5,5 3 0
Törlesztőrészlet (ezer Ft) 63 69 55 42 95 103 83 63
Visszafizetett összeg (millió Ft) 15,2 16,5 13,3 10,0 22,8 24,8 20,0 15,0
Zöld otthon hitel megtakarítása az adott konstrukcióhoz képest (millió Ft) 5,2 6,5 3,3 - 7,8 9,8 5,0 -

Amennyiben önnek ennél több összegre van szüksége az újépítésű lakása megvásárlásához, ZOP 2,5 százalékos kamatozású hitelt is felvehet.

Tegyük fel, hogy plusz 20 millió forintot vesz fel a CSOK hitele mellé. A piaci kamatozású hitellel szemben a ZOP jelentős kedvezményt biztosíthat önnek, hiszen 20 millió forint hitelösszeg esetén összesen akár mintegy 30,4 millió forintot (4,5% kamat), illetve 33 millió forintot (5,5% kamat) kellene visszafizetnie 20 év alatt. ZOP-hitellel (2,5% kamat) 25,4 millió forintot törleszthet 20 év alatt, fix kamatozással.

   Piaci hitel 1 Piaci hitel 2 ZOP- hitel
Felvett összeg (millió Ft) 20 20 20
Futamidő (év) 20 20 20
Kamat 4,5 5,5 2,5
Törlesztőrészlet (ezer Ft) 126,5 137,6 106,0
Visszafizetett összeg (millió Ft) 30,4 33,0 25,4
Zöld otthon hitel megtakarítása az adott konstrukcióhoz képest (millió Ft) 4,9 7,6 0,0

40 millió forint esetén pedig így alakulna a hitel visszafizetése:

   Piaci hitel 1 Piaci hitel 2 Zöld otthon hitel
Felvett összeg (millió Ft) 40 40 40
Futamidő (év) 20 20 20
Kamat 4,5 5,5 2,5
Törlesztőrészlet (ezer Ft) 253,1 275,2 212,0
Visszafizetett összeg (millió Ft) 60,7 66,0 50,9
Zöld otthon hitel megtakarítása az adott konstrukcióhoz képest (millió Ft) 9,9 15,2 0,0

A ZOP esetében maximum 70 millió forinttal gazdálkodhat:

  • magasabb összeget vehet fel, így nem kell pluszban piaci kamatozású kölcsönt törlesztenie
  • alacsonyabb a maximális kamat a ZOP-hitel esetében (legfeljebb 2,5%) is, mint a CSOK-hitel (3%) vagy a piaci kamatozású hitelek esetében.
  • ha legalább 2 gyermeket vállal, CSOK-támogatást igényelhet 2,6 millió illetve 3 vagy több gyermekkel 10 millió forintos összegben, ami vissza nem térítendő támogatás
  • CSOK-igénylés mellett, felvehet 0 százalékos kamatozású zöld-CSOK-hitelt (10-15 millió forint összegben), ezzel csökkentve a ZOP hitel kamatterheit
  • új építésű ingatlan vásárlásához veheti igénybe

A programra összesen 200 milliárd forintos keretösszeget különítettek el, így akit érint a lakásvásárlás és eleget tud tenni a ZOP elvárásainak, annak nem érdemes sokat gondolkodnia a dolgon, hiszen a Zöld Otthon Program a 200 milliárd forintos keret kimerüléséig tart.

Miért vásároljunk zöld otthont?

A kedvező kamatozású kölcsön mellett természetesen számtalan pozitív tulajdonsága létezik egy zöld otthonnak. Elsősorban azért, mert az energiahatékony lakásnak mindenben nagyon „egyben” kell lennie; így a hőszigetelésnek, gépészetnek is. Jellemző a prémium minőségű építészeti és műszaki tartalom, az alacsony energiafelhasználású hűtő-fűtőrendszerek, a legújabb technológiák (például megújuló energia, okosotthon-rendszer) alkalmazása és körültekintő tervezés, hatástanulmány (például optimális tájolás, benapozottság).

Ezáltal mindenképpen alacsonyabb lesz a rezsiköltség egy CC vagy alacsonyabb energiaigényű lakáshoz képest, jobb lesz a lakás általános állapota, kevesebb ráfordítás és javítás szükséges hosszú távon is, akár évtizedekig nem igényel modernizálást. Fontos kiemelni, hogy az alacsony energiafogyasztás alacsonyabb károsanyag-kibocsátást is jelent, tehát környezetkímélő, valamint az élettér szempontjából is egészségesebb.

Azonban nem minden zöld otthon egyforma, és nem minden újépítésű lakás felel meg a ZOP elvárásainak. Az újépítésű lakásokra vonatkozó szabályzat szerint csak a 2022. június 30-a után átadott ingatlanoknál kritérium a minimum BB energiabesorolás, és a maximum 90 kWh/m2 éves primer energiaigény.

Ezen túlmenően természetesen AA (a közel nulla energiaigénynél jobb), AA+ (kiemelkedően nagy energiahatékonyságú) és AA++ (minimális energiaigényű) energiaosztályú lakások is épülnek, bár lényegesen kevesebbel találkozhatunk jelenleg a piacon. Közös jellemző, hogy minimum 25 százalékban megújuló energiát kell használnia az ingatlannak. Minél jobb az energiaosztály, annál kisebb az energiaigény.

Költözzön be újépítésű zöld otthonába, ami megfelel a jövő elvárásainak

Ha kedvező feltételek mellett szeretne olyan új lakást találni, ami jól illik kozmopolita életmódjához, erős a közösségi szolgáltatások terén és környezettudatos szemlélettel épült, ráadásul a kedvező kamatozású Zöld Otthon Program hitellel is kacérkodik, akkor a LIVING otthonok között meg fogja találni az önnek megfelelőt. Legyen az egy belvárosi nyüzsgő környéken vagy kertvárosias, mégis városközeli élettér. Számos innovatív megoldással és hosszútávon is fenntartható, energiahatékony kialakítással találkozhat a LIVING otthonok között, melyek megkönnyítik a mindennapjait. A LIVING elkötelezett a közösségépítés mellett, így törekszik arra, hogy számos közösségi teret alakítson ki ingatlanjaiban.

340880578-living zold program4-06 (1)

Amennyiben nem szeretne elszakadni a belvárostól, akkor a Park West lakóparkot ajánljuk önnek. A Szabolcs utca 15-25. szám alatt található ingatlan néhány perc sétára található a Városligettől és az Állatkerttől, tömegközlekedéssel pedig 20 perc a Deák Ferenc tér. Még az I. ütemben elkészült épületben is találhat 3 és 4 szobás lakásokat, a II. ütemben pedig a többgyermekes családok számára ideális 2+2 szobás ingatlanok közül is válogathat. A lakások BB energiabesorolásúak és megfelelnek a ZOP követelményeinek.

Ha picit csendesebb, belvárosközeli környékre vágyik, akkor a Kassák Passage lakópark ideális választás lehet. Erkély vagy terasz minden lakáshoz tartozik, de akár kertkapcsolatos kialakítást is választhat. A lakópark otthonai AA energiabesorolásúak és megfelelnek a ZOP követelményeinek.

A Rozsnyay utcában található Le Jardin kertvárosias kialakítású zöld lakópark, mely a Rákos-patak mentén épül hatalmas belső kerttel, fűszerkerttel és közösségi BBQ területtel. A fejlesztés játszóterek, parkok és nyugodt zöldterület mellett található, a kifejezetten prémium kialakítású otthonok ma ritkaságszámba mennek a piacon, pláne az alacsony energiafelhasználású zöld otthon kategóriában. A Le Jardin lakásai is megfelelnek a Zöld Otthon Program előírásoknak.

Szüksége van minden információra a Zöld Otthon Programmal kapcsolatban, egy helyen? A LIVING Zöld Otthon Program tájékoztatójában minden fontos információt megtalál konkrét, gyakorlati példákkal kiegészítve!
Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.