2022.01.04. 15:49 Módosítva: 2022.01.04. 15:56
Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.
Karácsonyi válogatás a FreylerArt Galérában

A Földön vannak olyan jelenségek, amelyeket nem kell, nem is szabad megmagyaráznunk. Amint számot akarunk adni róluk, eltűnik nyilvánvaló létük. Egy ilyen jelenség a festészet is. Néha jobban értjük a képeket, mint önmagunkat és a világunkat, mert saját emberi lényünk titkait világítják meg. Nem tudjuk megmagyarázni, hogy miért szeretjük a festményeket, mert nem találunk megfelelő szavakat az érzéseink kifejezésére.

FreylerArt 1 (1)

2021 december 6.-án megnyílt az XMAS Selection kiállítás a Freyler Art Galéria minőségi és exkluzív bemutatásában.

A Freyler Art Galériában, amely a művészeti piac jelentős szereplője, egyedülálló és kivételes művek láthatóak a festészet mestereitől. Ateljesség igénye nélkül olyan olyan klasszikusok képeit mutatja be, mint id. Markó Károly, Eugene Carriere, Munkácsy Mihály, Rippl-Rónai József, Pierre Auguste Renoir, Szinyei Merse Pál, Czigány Dezső, Fenyő György és Perlott-Csaba Vilmos. Kortárs művészek kiállításának is otthont ad a Freyler Art Galéria, egy olyan csoportnak, amelybe olyan háború utáni, kortárs és modern remekművek tartoznak, mint Gyulai Lajos, Lakner László, Nádler István, Kacsák Tamás és Éder Krisztián egyes alkotásai. A festészet géniuszainak a képeit nem kell bemutatnunk. Minden művészetszerető magyar ember ismeri és szereti műveiket. Amikor a most megnyílt múzeumi színvonalú tárlatban gyönyörködünk és be akarunk számolni róla, most érezzük igazán, milyen titok ez a szívművészet. Az én szavaim és gondolataim nem fogják tudni megoldani a titkot, csak arról tudok szólni, hogy számomra ezek az alkotások mit jelentenek.

FreylerArt 2 (1)

A festmények az alkotók Istentől kapott belső tehetségéről és külső lehetőségeiről mesélnek nekünk. Amit talán még a művészek sem értettek, hogyan és miért kapták a késztetést és az inspiráló környezetet, csak hitükkel érezték ezen ingyen ajándék kegyelmét. Annak csodáját, ahogyan felfedezik a művészeket és alkotásaikat. Annak csodáját, ahogy életre kelnek az ismert tájakról, tárgyakról készült képek és szobrok. Igen, bár tudom, túl elcsépelten hangzik, de akkor is, mindez isteni kegyelem.

FreylerArt 3 (1)

Az igazán szép képek beszélnek, mert élnek. Egyetlenegy pillanat megállítása mindegyik festmény, amelyekből azt érezzük, hogy mégiscsak van lehetőség az élet millió mozzanatának száguldó iramát vászonra rögzíteni. A vágtató időben megérintenek egy percet, és az a perc a képeken kivirágzik. Az eltűnőt a festőművész megörökíti, az örök állandóság pedig a pillanat ablakán keresztül belenéz az arcunkba. Érezzük amit a festő érzett, a vászon is érzi: az élet egy pillanata soha többé vissza nem jön, de éppen ezért örökíttetik meg a művész által. Mert éppen ez a soha vissza nem jövő és meg nem ismételhető megörökített kivételes pillanat a földi teremtés idői kategóriája. Ezeknek a csodálatos festményeknek nem kell dícsérő szó, mert ezek a művek megteszik azt helyettünk.

Gróf Batthyány Gyula: Alexandriai Vénusz /1934/
Gróf Batthyány Gyula: Alexandriai Vénusz /1934/

XMAS SELECTION – FREYLER

2021. 12. 06–2022. 01. 15.
Finissage: 2022. 01. 13., 18:00 óra
Helyszín: FREYLERART GALÉRIA
1065 Budapest, Lenhossék utca 30. (Amphora-ház)
A kiállítás nyitvatartási időben ingyenesen látogatható.

H-P.: 12:00–19:00
Sz.: 10:00–16:00
V.: 10:00–14:00

Telefon: +36/70 425-11-18

Várjuk jelentkezését az info@freylerart.com email címen.

Meghosszabbítva: 2022. 01. 15-ig!

Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.