Téli örömök ott, ahol még a nap is gyakrabban süt

2022.01.12. 10:18
Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.
Érintetlen és környezetbarát, legalábbis a szakértők szerint. Csekkoljuk?

Van egy hely Karintiában, ahol még a nap is gyakrabban süt, mint bárhol máshol az Alpokban – méghozzá évi 100 órával többet, mint a hegylánc északi vonulatain. A legjobb az egészben, hogy ez a síterep ráadásul 100%-ban hóbiztos: errefelé mindig garantált a kellő mennyiségű hó, ami átlagosan 7-8 méternek felel meg. Amennyiben Holle anyó egy kis szünetet tartana, a Nassfeld-Pressegger See sírégióban 420 hóágyú áll készenlétben.

Hóbiztos síterep az egész családnak © nassfeld.at
Hóbiztos síterep az egész családnak © nassfeld.at

Van másik!

Kétszer síelni ugyanazon a pályán? Lehet – de nem muszáj! Itt mindenki megtapasztalhatja azt a luxust, hogy mindig más környezetben csúszik. A 110 kilométernyi, különböző nehézségi fokú sípálya tökéletes feltételeket kínál mindenkinek, a kezdőktől egészen a profikig. Ráadásul az Alpok egyik leghosszabb kivilágított pályája is itt található, Nassfeld-Hermagor mellett. Januárban és februárban több mint két kilométeren át csúszhatunk itt minden szombat este. A megfelelő gasztronómiai élvezetekről hangulatos hütték és regionális finomságok sokasága gondoskodik, fentről pedig az állandó nassfeldi vendég, a ragyogó napsütés helyezi megfelelő megvilágításba a téli élményeket. Mi kellhet még? Hogy ezt minél hamarabb megoszthassuk itthon maradt barátainkkal és családunkkal is. Ennek semmi akadálya, mert Nassfeld tele van wifi-t kínáló fotópontokkal – egy kattintás és tölthetjük is fel a fotót!

Regionális finomságok a ragyogó napsütésben © nassfeld.at / Martin Lugger
Regionális finomságok a ragyogó napsütésben © nassfeld.at / Martin Lugger

Ma che bello! Az Olaszországhoz való közelsége miatt a karintiai Nassfeld síterep különösen kedvelt mindazok körében, akik nem csak a nyári vakáció alatt szeretnék magukba szívni az olasz életérzést. Osztrák otthonosság és olasz lazaság ad itt egymásnak randevút. Egy biztos tehát: Ausztria 10 legjobb síterepének egyikén, a Nassfeld–Pressegger See régióban ideális feltételek várják a téli sportok szerelmeseit.

Szórakozás mindenkinek

Akár családdal, akár barátokkal, a porhó utáni hajszában érkezünk ide, biztonságos élményekre számíthatunk. A freeride szerelmesei két ország legjobb szűzhavát karcolhatják, míg 3 kisebb, családi síterep (a Weissbriach, a Kötschach-Mauthen és a Weissensee) gondoskodik arról, hogy a gyerkőcök is megtalálják a számukra ideális lejtőket. Még kényelmesebbé teszi az itt töltött síüdülést a tény, hogy a szállások nagyon közel vannak a pályákhoz. Az ágyból kiugorva mindössze néhány perc alatt érhetünk a pályára, vagy onnét vissza a wellnessrészlegbe. A családias érzést tovább erősíti, hogy a szállások többnyire kis- és közepes méretű fogadók és magánszállások.

30 modern hegyi felvonó és sílift szolgálja a sportos közönséget, és mindezt 25 hütte és hegyi étterem egészíti ki. A kulináris kínálat a regionális finomságoktól egészen a mediterrán specialitásokig terjed, így a legválogatósabbak sem panaszkodhatnak.

Csupa kaland, hó és napsütés – ez Nassfeld © nassfeld.at
Csupa kaland, hó és napsütés – ez Nassfeld © nassfeld.at

A Nassfeld síterepen 850 órányi napsütés vár a vendégekre, és különösen tél végén csodálatos kifeküdni ebéd után egy-egy hütteteraszra. A több mint 1000 nyugágy és pihenőhely tökéletes kényelmet kínál a lazításhoz. A különleges gasztronómiai élményekről a régió termelőitől származó olyan finomságok gondoskodnak, mint a gailtali sonka, a gailtali alpesi sajt, a kovászos kenyér, karintiai tésztaételek, a helyi vizekből származó halak... nos, sikerült meghoznunk a kedvét?

Remek kilátások

A három ország határán fekvő síterep csúcsairól csodás kilátás nyílik több irányba is. Elég felmenni a Gartnerkofel felvonóval, és a Sky Plate kilátóval ellátott panorámateraszról pompás látvány tárul szemünk elé: a Karni-Alpok, a Júliai-Alpok és a Dolomitok vonulatai. Kevéssé ismert, de van még egy remek kilátóplatform a Trogkofelbahn felvonónál, ahonnét az olasz hegyek látványában, a legendás Mangartban és Ausztria legmagasabb hegyében, a Großglocknerben gyönyörködhetünk.

Tudta? A két különleges, összetéveszthetetlen csúccsal büszkélkedő Gartnerkofel a régió legtöbbet fotózott hegye. A Madritschén és a Gartnerkofelen is találunk fotópontokat, ahol wifi is vár ránk – semmi akadálya tehát a valós idejű megosztásnak!

Adrenalindús tippek a Nassfelden

Sípálya, funpark vagy crosspálya? A Nassfeld mottója az, hogy „mindent egyben”, így aztán kizárt, hogy ebben a sírégióban bárki unatkozzon. A Madritsche ülőliftnél található The Snake élménypálya is több korosztálynak nyújt szórakozást. A hétszáz méter hosszú, erdei pálya csak nevében félelmetes: valójában a funpark-ot és cross-t ötvözték tervezői, így nemcsak a gyermekek arcára csal széles vigyort. Dellach két jégpályáján korcsolyázni és curlingezni is lehet.

Száguldás a legjobb pályákon © nassfeld.at
Száguldás a legjobb pályákon © nassfeld.at

Három, kettő, egy: rajt! A Símozi versenypályákon bárki megmutathatja, mit tud: a Gartnerkogel 1-es liftje tetejétől két versenyző indulhat egymás mellett a párhuzamos szlalompályákon, míg a Zweikofelbahn felvonó mellett egyedül versenyezhetünk az idő ellen. A száguldásról videó készül, így azonnal megoszthatjuk barátainkkal a sztárfelvételt. A legjobb az egészben, hogy mindkét pálya ingyenes a síbérlettel, úgyhogy nincs akadálya a házi gyorsasági versenyek rendezésének!

Íme „Ausztria legfenntarthatóbb turisztikai régiója”

Az olyan elismerések, mint az Osztrák Klímaalaptól kapott Ausztria legfenntarthatóbb turisztikai régiója, a Lesachtal által elnyert Európa leginkább környezetbarát völgye vagy a Weissensee-nek odaítélt Európai Turizmus és Környezetvédelem Díja a régió természeti környezet érintetlenségéről tanúskodnak, annak ellenére, hogy maximálisan elégedettek lehetnek a sívendégek is. A szállodák, panziók és nyaralók általában kis és közepes méretűek. A Karni-Alpok mindössze 3%-a érhető el sífelvonóval – pontosan az ehhez hasonló korlátozások teszik a régiót Ausztria egyik legszebb üdülőhelyévé.

A térség települései még mindig őrzik falusias bájukat és komolyan veszik hagyományaikat is. Például Dellach im Gailtal Karintia egyik speciális Slow Food faluja, ahol különleges ízélmények várják az ínyenceket – specialitásuk az EU védettségét élvező gailtali sonka, de a sajtok rajongói is megtalálják itt a számításaikat! Az Alpok-Adria Slow Food mozgalomhoz több fogadó és étterem is csatlakozott a térségből – akad köztük olyan is, amely mindent maga termel meg, ami a vendégek asztalára kerül. Családias hangulat, kimagasló ízek, egészséges finomságok és napsütés: innét biztos, hogy kevesebb ránccal megy haza, mint ahogyan érkezett!

További információk egy napfényes síelés megtervezéséhez: www.austria.info/hu

Teaserkép: *nassfeld at / Martin Lugger

Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.