Az életöröm fontossága a nehéz helyzetekben

2022.03.08. 14:09
Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.
Sokszor találkozunk félelmetes szituációkkal, de mi segíthet felülemelkedni ezeken?

A Piros Orr Bohócdoktorok Alapítvány bohócdoktorai 25 éve azon fáradoznak, hogy beteg gyerekekhez vigyék el a vidámságot és az életörömet. Egy műtéti beavatkozás előtt, vagy hosszabb kórházi tartózkodás során nagy segítséget jelentenek a bohócdoktorok a gyerekeknek és szülőnek egyaránt. Ezekben a helyzetekben sokszor megjelenik a félelem, amiről a bohócok megpróbálják elterelni a figyelmet. A bohócdoktorok zenés játékukkal oldják a szorongást, és az általuk megteremtett barátságos légkör által segítik a gyógyulást.

1

A bohócdoktorok ma már a gyermekkórházak részévé váltak és az orvosokkal, nővérekkel szorosan együttműködve teszik elviselhetőbbé a kórházban töltött időt.

A bohócdoktorok 25 évvel ezelőtt jelentek meg a Gyermekklinikán, nekem ez fiatal orvosként fantasztikus élmény volt. Akkor még nem volt ilyen gyerekbarát a kórházi környezet sem, a krónikus beteg gyerekeknél csodálatos volt látni, hogy arra az időre, amikor a bohócdoktorok megjelentek, mennyire felszabadulttá váltak. A diabétesz osztályon ugyan általában nincsenek krónikus súlyos állapotú beteg gyerekek, itt a bohócdoktorok főleg abban segítenek, hogy összehozzák az osztályon fekvő gyerekeket és szülőket. Nagyon jó közösségteremtő hatása van a vidám pillanatoknak. Ez számomra is nagy élmény, van amikor becsatlakozom és én is bolondozom velük. Kár, hogy erre máskor nem vesszük a bátorságot! A nevetésnek óriási felszabadító ereje van. Magamon is megfigyelem, hogy mennyire sokat jelent, főleg az elmúlt 2 év után. Az elmúlt időszakban egyre kevesebb módunk volt nevetni, így minden alkalmat érdemes kihasználni. A bohócdoktorokra ma már a Gyermekklinika tagjaiként tekintünk.

– mondta Dr. Tóth-Heyn Péter a SE I.sz. Gyermekgyógyászati Klinika igazgatóhelyettese, a diabétesz osztály osztályvezetője.

2

Érdemes a bohócdoktorok által használt technikákból néhányat a hétköznapjainkba is beépíteni:

  • Ne vegyük magunkat túl komolyan! Amikor a dolgok nem a terveink szerint alakulnak, ahelyett, hogy türelmetlennek vagy akár dühösnek éreznénk magunkat, nevessünk! A nevetés segít eltávolodni a problémáktól.
  • Összpontosítsunk arra, ami jól működik! Amikor a bohócdoktorok beteg gyermekekkel találkoznak a kórházakban, akkor nem a betegségre koncentrálnak, hanem a gyerekre. Koncentráljunk arra, hogy mi működik jól az életünkben és ne csak arra, ami rosszul megy. Legyünk hálásak!
  • Fedezzük fel újra a boldogságunkat! A humor nem csupán viccek mesélését jelenti! A humor és a bohóckodás valójában az élethez való hozzáállás. Legyünk játékosak, kíváncsiak, spontánok és kreatívak. Figyeljük magunkat, hogy ez a fajta hozzáállás hogy növeli a boldogságunkat.

A Piros Orr Bohócdoktorok Alapítvány misszióját az adó 1 % felajánlással is támogathatja! Erre most nagyobb szükségük van, mint valaha!

Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.