Hogyan kerüld el idén húsvétkor a rossz sonkákat?

FEKVO HUSVET JOBB
2022.04.01. 14:55
Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.

Ha nem vagyunk vegetariánusok, akkor a húsvéti asztalon kötelező elem a sonka. Bár ennek mifelénk évszázados hagyománya van, mégis nagyon könnyű belefutni a rossz minőségű sonkákba, ami el tudja rontani az ünnepet. Pedig némi odafigyeléssel, nem nehéz kiválasztani a jó minőséget. Mutatjuk, mire kell feltétlenül figyelni, és hogy miért különlegesek a NekedTerem sonkái!

Husvetireggeli 780

Mivel a húsvéti sonka az ünnep központi eleme, nagyon fontos, hogy ízletes és jó minőségű legyen, a minőség azonban sok mindenen múlik. Már az állat tartása és vágása is nagyon fontos, ezért is érdemes hazai, ellenőrzött kistermelőktől vásárolni a sonkát. Szerencsére ma már a jó sonkához ki sem kell mozdulni otthonról, hiszen például a Nekedterem.hu oldalról házhoz is rendelhetjük.

Miből is készül a húsvéti sonka?

A régi hagyományok szerint a csontos parasztsonka töltötte be a húsvéti sonka szerepét. Ma már a kínálat jóval szélesebb, hiszen a klasszikus parasztsonkák mellett megjelentek ezek csont nélküli verziói, a kötözött sonkák . A húsvéti sonkához leggyakrabban a sertéscomb vagy lapocka, tarja, karaj vagy csülök részeket használják. Ezek között van, amelyik soványabb némelyik pedig több zsírt tartalmaz, hiszen van, aki a szaftosabb darabokat, míg mások a szárazabb, zsírszegényebb füstölt húsokat részesítik előnyben. Kissé nagyobb zsírréteggel találkozunk például a mangalica sonka esetében, de ettől se ijedjünk meg! A zsiradéknak fontos szerepe van a sonkáknál, mivel különleges zamatot biztosít a terméknek. 

A Neked Terem kínálatában találunk például ízletes mangalica tarját és sonkát is, melyeket Kövér Zoltán, Hajdu-Bihar megyei családi gazdaságban nevelt mangalica sertésekből készít . A Kövér tanyáról érkező, kézzel formázott, bükkfán füstölt kötözött mangalica sonka 100 %-ban adalékmentes. Kövér Zoltán szerint zsír nélkül nincs is értelme a sonkának, ezért ő a húshoz egy tenyérnyi szalonnát is mindig hozzákötöz. 

kotozott8

Mit jelent a hagyományos füstölés és miért garancia ez a minőségre?

A hagyományos eljárással készült sonkákat először sóban pácolják, méretüktől függően 4-6 hétig, majd áztatással beállítják a megfelelő sótartalmat. Ezután jöhet a csontozás és darabolás, majd a kicsontozott húst egy háló segítségével összekötik, - ezért hívjuk kötözött sonkának. Míg a mediterrán térségekben a húsokat szárítással tartósítják, hazánkban a füstöléses módszer az elterjedt, hiszen nálunk a klíma jóval hűvösebb. Nem mellesleg, a fán füstölés remek zamatot biztosít a húsnak.

FEKVO NARANCS HUSVET

Sajnos azonban nem mindegyik sonka így készül. Húsvét közeledtével sok sonkát gyorspác és műfüst segítségével készítenek, ezeknek a sonkáknak a víz és adalékanyagtartalma igen magas, a késztermékben akár 50-60% is lehet. A gyorspácolt sonkák néhány nap alatt készen vannak. Ezzel szemben a hagyományos eljárás során 1 kg húsból kb. 65 dkg lesz a sózásnak és füstölésnek köszönhetően kiszárad, - azaz a sonkához nem vizet adnak, hanem vizet vonnak el.

Míg a gyorspácolt sonkánál a vízért fizetünk, a hagyományos parasztsonkánál a húsért.

Rögtön választ is kaptunk arra, hogy miért van ekkora szórás a különböző húsvéti hústermékek árai között. Kedvezőbb árfekvésűnek tűnhet a gyorspácolt sonka, de ha fentiek alapján belegondolunk, akkor lényegében ez a drágább termék.

Jóval egészségesebb és sokkal finomabb is a valódi sonka, hiszen készítésükhöz nem használnak adalékanyagokat.

Hol juthatsz minőségi sonkához?

A NekedTerem.hu azért is jó választás, mert ők kifejezetten csak magyar kistermelőkkel és kisüzemekkel állnak kapcsolatban, így ellenőrzött forrásból érkezik minden. A minőségre kiemelten figyelnek, így csak a legjobb termékek kerülnek be a kínálatba. A Stelcz és Fiaitól és további 5 családi húsmanufaktúrától tartanak hagyományos sózási eljárással készült, bükkfán vagy akácon füstölt kötözött sonkákat, csülköt, tarját. A választék tehát széles, de a sonkák száma korlátozott, érdemes időben lecsapni rá, hiszen a hagyományos eljárással készült sonka garantáltan eláll.

Stelz

A Neked Terem oldalán nem csak sonkát vásárolhatsz, hanem hozzá minden húsvéti kiegészítőt is. Friss termelői tojást, friss tormát, salátát és vegyszermentes újhagymát, retket, sőt erdei medvehagymát is. A Neked Teremnél mindig friss terméket kap házhoz, amit sokszor aznap szedtek, így magas a tápanyagtartalma. Mivel garantáltan hazai termelőtől érkezik, a szállítás során keletkezett szén-dioxid kibocsátása is alacsony.

Ha kisebb a család, és nem akarsz egy nagyobb kötözött sonkát vásárolni, akkor remek alternatívát jelentenek a kisebb darabban árult, vagy szeletelt falusi kézműves sonkák. Ha elfoglalt vagy és nincs időd a készülődésre, a Neked Terem hatalmas segítség, hiszen a húsvéti dobozokat előre összeállítva vásárolhatod meg. A húsvéti reggeli doboz például egy darab frissen sült kalácsot is tartalmaz.

doboz utolso kep

Hogyan készítsd el a sonkát?

A Neked Terem húsvéti sonka receptje:

A hagyományos eljárással készült sonkát fogyasztás előtt még főzni is szokták. A sonkát a főzés előtt egy éjszakára tegyük hideg vízbe, hogy a sótartalom jól kiázzon belőle (de ha ez elmarad, akkor sincs semmi probléma). Ezt követően tegyük fel főni hideg vízben és amikor a víz felforrt, öntsük le róla. Ezután a sonkára öntsünk egy másik, ezúttal meleg vizet és ízlés szerint fűszerezve (fokhagyma, vöröshagyma, babérlevél, koriander, fekete bors) a húsleveshez hasonlóan, lassú tűzön főzzük, míg elég puha nem lesz. Fontos, hogy a kész sonkát a saját levében hűtsük ki, majd a főzőléből kivéve szeletelhetjük.

  

Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.