Sportolni szemüvegben? A profik így oldják meg

2022.06.02. 08:11
Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.

Az éles látás fontos. Az meg aligha meglepő, hogy nem csak az átlagembereknek lehet gondja a szemével, hanem világhírű sportolóknak is. Ráadásul őket a versenyzés közben sokkal jobban zavarja a szemüveg, a kontaktlencse. A kétszeres olimpiai bajnok vívó, Nagy Tímea és a világ- és Európa-bajnoki érmes úszó, Bohus Richárd is átélték a szemüvegviseléssel járó kellemlenségeket. Kettejükkel beszélgettünk arról, mit köszönhetnek a ma elérhető egyik legkorszerűbb lézeres látásjavító műtétnek.

Mikor derült ki, hogy nem lát elég élesen?

Nagy Tímea: Nagyjából tíz évvel ezelőtt tűnt fel, hogy egyre nehezebben tudom elolvasni az sms-eket, amiket kapok és ez nagyon zavart a mindennapi életben.”

Bohus Richárd:Már régóta mondták az orvosi vizsgálatokon, hogy nem tökéletes a szemem, de csak akkor vettem komolyan a látásromlásomat, amikor a 2017-es budapesti világbajnokságon a célba érés után nem tudtam elolvasni az eredményjelzőn, hogy hányadikak lettünk a váltóval.”

Mindketten szemüveget hordtak. Sok kellemetlenséget okozott a viselése?

Nagy Tímea: Aprókat, de sokat. Mivel szinte mindenhez – olvasás, takarítás, varrás, gyerekek házi feladatának ellenőrzése – kellett, ezért szinte minden szobában tartottam egyet, de ennek ellenére soha nem találtam egyet sem. Az igazi gond az volt, ha otthon felejtettem, mert még az autó műszerfalát sem láttam tisztán. Ha meg nem volt rajtam, hamar megfájdult a fejem.”

Bohus Richárd: „Engem nagyon frusztrált a szemüveg. Idegesített, hogy szemüveg fel, szemüveg le, ha meg lehajoltam, leesett a fejemről, ezért inkább nem is hordtam. A járvány alatt a maszkviselés miatt pedig még párásodott is. Ráadásul – ezt utólag vettem csak észresokkoló volt, hogy hobbifotósként rettenetesen rossz képeket posztoltam a világhálón, mert nem a valóságnak megfelelően láttam a dolgokat. Alig vártam, hogy örökre megszabaduljak a látáshibámtól.”

Mi adta meg a végső lökést a műtéthez?

Nagy Tímea: Több barátomnak, ismerősömnek mondtam, hogy mennyire irigylem őket, hogy az ő látásuk nem romlott el. Erre persze kiderült: dehogynem, csak éppen ők már addigra megműttették magukat. Úgy gondoltam, akkor lehetek én is elég bátor. A margitszigeti klinikát Vaskuti István barátom (olimpiai bajnok kenus – a szerk.) ajánlotta, mert őt ott műtötték, és nagyon jó benyomásokat szerzett.”

Bohus Richárd: „Nagy lökést adott a francia erőnléti edzőm, aki arról győzködött, hogy az agyam megpróbálja korrigálni a látáshibámat, ami nagyon sok energiát vesz igénybe, ezért fáradok el mindig a hét második felére. Arról nem is beszélve, hogy az ismerőseim közül, akik már túl estek ilyenbeavatkozáson, mindenki nagyon elégedett volt az eredménnyel.”

Milyen volt maga a műtét, az azt megelőző alkalmassági vizsgálat?

Nagy Tímea: A vizsgálatra egy kollégámmal együtt mentünk el, de csak én voltam olyan szerencsés, hogy ahhoz a hatvan-hetven százalékhoz tartozom, aki alkalmas arra a speciális kezelésre, mely megszabadít az olvasószemüvegtől. A Visumax kezelésről, vagyis a műtétről azt mondhatom: könnyű, gyors és fájdalommentes volt, ráadásul – és ezt szó szerint tessék érteni! – csupán néhány másodpercig tartott.”

Bohus Richárd: „Annak örültem a legjobban, hogy kiderült, a Visumax eljárással nemcsak a rövid- vagy távollátás szüntethető meg, de a cilinder is kijavítható. Maga a műtét olyan semmiség, hogy még egy fogorvosi kezeléshez képest is elhanyagolható. Kevesebb idő alatt kész voltam, mint amennyi idő alatt leúszok kétszáz métert...”

És közvetlen utána, amikor kijött a műtőből, mit tapasztalt?

Nagy Tímea: Mivel nagyon kíváncsi voltam, mit lehet ennyi idő alatt „produkálni”, azonnal elővettem a mobilom, s bár először még kicsit homályosan, de egyértelműen jobban láttam a kijelzőjét. Tényleg azonnali és ugrásszerű volt a javulás. Délután már TV-t néztem, olvastam és lassan elmúlt a homályosság és a szúró érzés is. Másnap már dolgozni mentem harmadnap pedig edzhettem is.”

Bohus Richárd: „Nagy öröm volt, hogy azon nyomban jobban láttam, és csak úgy egyszerűen kisétálhattam a klinikáról. Másnap már volán mögé ülhettem, sőt könnyebb kondi edzést is csinálhattam, persze kellő óvatossággal.

Most, hogy már eltelt néhány hónap, mit tudnak mondani, mennyire változott meg az életük?

Nagy Tímea: „Egy fantasztikus dolgot kaptam vissza az élettől, látom azokat a dolgokat, amiket eddig nem láttam. Kiderült, hogy mennyi mindenre lehetek képes, s mindezt úgy, hogy csak egyetlen napot kellett a munkából kihagynom.”

Bohus Richárd: Alapjaiban változtatta meg az életemet, hogy végre jól látok. Például az edzéseken, a versenyeken a medence falát. Gondolom, nem kell magyaráznom, miért fontos ez egy úszónak?! És már arra sem kell figyelnem, hogy ha lehajolok, röptében elkapjam a szemüvegem – merthogy azt már nem viselek. Nyugodt szívvel ajánlgatom ismerőseimnek a látásjavító műtétet, mert tényleg gyors, fájdalommentes és biztonságos.”

Ha a két kiváló sportolótól kedvet kapott a szemüveg nélküli szabadsághoz, jelentkezzen most alkalmassági vizsgálatra, mert akár 180 ezer forint kedvezményt is kaphat a Visumax kezelésre!

A VISUMAX a lézeres szemműtétek között az egyik legkorszerűbb. A rövid vagy távollátást -12 és +5 dioptria között, a cilindert (asztigmia) pedig 6 dioptriáig képes korrigálni. Az eljárás a lehető legbiztonságosabb, nem jár fájdalommal és még szabadságot sem kell kivenni, mivel 1 nap után visszatérhet a munkába, vezethet autót, 3 nap után futhat, kerékpározhat vagy már kardió edzést is végezhet.

A Visumax kezeléseket végző Focus Medical az egyik legkorszerűbb klinika Európában, több mint 30 éves tapasztalattal és szakképzett orvosokkal rendelkezik.
Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.