A női intim fertőzések bármikor megjelenhetnek, időnként láthatatlanok

Elkerülni nehéz, azonosítani egyre könnyebb

2022.06.10. 10:53 Módosítva: 2022.06.15. 11:27
Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.

Sok nőnek okoz gondot fertőzéses tünetek jelentkezésekor orvoshoz fordulni. Egyrészt a természetes félelem, esetenként szégyenérzet miatt, másrészt laikusként nehezen dönt az illető, mi is okozza a tüneteket, milyen orvost kell felkeresni. Ezért sokszor napok telnek el, mire elkészül a diagnózis és elkezdődhet a kezelés. A késedelem, illetve a diagnózis tartós hiánya igen káros lehet.

Nem kell mindig a legrosszabbra gondolni, de ha a vizelés egyszer csak kellemetlen, fájó tevékenységgé válik, akkor érdemes azonnal átgondolni a lehetséges okokat. Leggyakrabban a nők ilyenkor egy egyszerű húgyúti fertőzéssel állnak szemben, mely ötből legalább négy felnőttet érint élete során. A gyulladásos tünettel járó betegséget vírusok, baktériumok (leggyakrabban az E. coli) és gombák okozzák. Az anatómiai jellemzők miatt leginkább a nők érintettek: a rövid húgycső segíti a baktériumok megtelepedését, így könnyebben és gyorsabban jutnak feljebb a kórokozók. A fertőzés elhelyezkedése szerint lehet alsó (húgycső, húgyhólyag) illetve felső (vesevezeték és vesemedence) húgyúti; a tünetek is ennek megfelelően változhatnak. A betegség kialakulására egyéb tényezők is hajlamosíthatnak, például az immunrendszer legyengülése, krónikus betegségek, várandósság, változó kor, stb..

A COVID és terhességi teszteknek köszönhetően az otthoni gyorstesztek már a mindennapok részévé váltak, és sok nő találkozik már az új, női gyorstesztekkel, melyek diszkréten és megbízhatóan adnak azonnali eredményt húgyúti vagy chlamydia fertőzés esetén. A gyorstesztek gyártására szakosodott osztrák CARE Diagnostica GmbH hazai képviselője, az A-Lab Pharma, melynek marketing vezetője, Kosik János szerint gyorstesztekkel ma már könnyen és diszkréten azonosítani lehet ezeket a fertőzéseket otthonunkban is. A húgyúti fertőzés teszt azon alapszik, hogy a fertőzésmentes nők vizeletében nem található fehérje, fehérvérsejt és nitrit; a teszt fertőződés esetén ezek jelenlétét mutatja ki. Ha a vizeletbe mártott teszten bármelyik csík egy percen belül elszíneződik, akkor a teszt pozitív és érdemes azonnal orvoshoz fordulni. A Chlamydia tesztet gyerekjáték elvégezni egy tampon segítségével; a kinyert oldatból két cseppet kell a tesztkazettába cseppenteni, és 15 percet várni. Így sok esetben megtakarítható az orvosnál eltöltött idő és az erre fordított költség abban az esetben, ha csak a gyanú állt fenn, de kiderült, hogy negatívak vagyunk, vagy csak megelőző jelleggel kívántunk tájékozódni. Ha a teszt eredménye megerősíti a húgyúti fertőzést, akkor az rendszerint könnyű lefolyású, antibiotikummal tökéletesen kezelhető, tette hozzá Kosik János. Más a helyzet Chlamydia esetén.

02 care hugyuti 1000x600.png

Mi van, ha valamit mégis „összeszed” az ember?

A nemi úton terjedő betegségek közül a Chlamydia trachomatis nevű baktérium a leggyakoribb, köszönhetően annak, hogy a fertőzöttek háromnegyede tünetmentes, így az könnyen és észrevétlenül adható tovább. Ezért minden ember érintett lehet, aki aktív nemi életet él, különösen a fiatalok és partnerüket gyakran váltogatók a veszélyeztetettek. Ráadásul kezeletlen fertőzés esetén a Chlamydia akár évekig is életképes maradhat a petevezetékben és a belső nemi szervekben, krónikus fertőzést okozva. Ennek meddőség és méhen kívüli terhesség is lehet a következménye, vagy szülés közben a szülőcsatornán áthaladó magzat fertőződhet, ami szemgyulladást, tüdőgyulladást vagy vakságot okozhat a csecsemőnél. Bár a Chlamydiát nemi betegségként ismerjük, vannak különböző típusai, amelyeket szexuális érintkezés nélkül, például egy uszodában is elkaphatunk. Ez például akut (uszodai) kötőhártya- illetve egyéb nyálkahártya gyulladással járhat. A CARE Diagnostica egyik legsikeresebb terméke a myCARE*Húgyúti fertőzés teszt és a viola*Chlamydia immunológiai gyorsteszt; Európában évtizedek óta a női fiókok állandó tartozékai. Ezek mostantól Magyarországon is elérhetők.

01 care huvelyiph 1200x628.png

Ha az alábbi tünetek jelentkeznek, akkor valószínűsíthető, hogy Chlamydia fertőzéssel van dolgunk: gyakori vizelési inger, fájdalmas vizelés, alhasi fájdalom, sárgás, nyákos váladék, vagy közösüléskor fellépő fájdalom. Mivel néhány tünete hasonló a húgyúti fertőzéshez, ezért az alábbi táblázat segíthet a Chlamydia fertőzés gyanújának azonosításában:

A Chlamydia tünetei  A húgyúti fertőzés tünetei
méhnyak gyulladása miatti alhasi fájdalom alhasi fájdalom
hüvelyi folyás, viszketés gyakori vizelési inger
friss piros vérzés égető érzés vizeléskor
erős menstruációs vérzés zavaros vizeletszín
kismedence gyulladása kellemetlen szagú vizelet
végbél gyulladása véres vizelet
here- és alhasi fájdalmak (férfiaknál) fájdalom
prosztata- és a mellékhere-gyulladás (férfiaknál) teltségérzet

Pozitív chlamydia teszt esetén javasolt értesíteni a partnert is, hogy minél hamarabb felkereshessen egy orvost a fertőzöttség ellenőrzésére.

Van egy harmadik gyakori „női kérdés” is.

A hüvely természetes pH értéke – amivel sokan nem foglalkoznak

A hüvely megfelelő kémhatása kiemelkedően fontos: a savas kémhatás védelmet jelent a kórokozók elleni védelemben. A 3,8-4,4 közötti pH érték megakadályozza, hogy a baktériumok és gombák megtelepedjenek és betegségeket okozzanak. Ez a védelem a hüvelyben élő Laktobacillusoknak köszönhető, melyek előállítják ezt a közeget.

A pH érték megváltozása azonban utat nyit a kórokozóknak. Ennek következménye lehet a viszketés, égő érzés, hüvelyszárazság vagy fokozott hüvelyfolyás, szagos hüvelyváladék. Várandós nőknél további veszélyes tüneteket is okozhat: koraszülést, korai burokrepedést, a magzatvíz elfertőződését és a magzat bakteriális fertőzését. Ezért kell vigyázni az egyensúlyra, mert az könnyen felborulhat például egy antibiotikumos kezelés, vagy akár a túlzásba vitt intimhigiénia hatására is, ilyenkor a Laktobacilusok száma csökken, a hüvely savassága változik.

02 care huvelyiph 1200x628.png

Szerencsére a megfelelő egyensúlyt könnyű ellenőrizni. A viola*Hüvelyi pH teszt, az aktuális pH értéket sávosan mutató gyorsteszt használatával otthon is választ kapunk arra, hogy a kémhatás a megfelelő zónában van-e, összesen 1 perc alatt. Ha minden rendben, akkor megnyugodhatunk. Ha kóros tartományba tolódott el az érték, akkor minél előbb konzultáljunk az orvosunkkal az egészséges flóra visszaállításáról. Minél hamarabb cselekszünk, annál gyorsabb és egyszerűbb visszaállítani az egészségünk.

Az Ausztriában készülő viola* hüvelyi pH és Chlamydia gyorsteszt, valamint a myCARE*Húgyúti fertőzés gyorsteszt is elérhető a patikákban vagy webshopokban, többek között a gyorstesztalabor.hu oldalán.

03 care chlamydia 1000x600.png

A férfiak védelmére is gondolt az osztrák gyártó; invazív és kellemetlen vastagbéltükrözés helyett egy fájdalom nélküli gyorsteszttel is nagy biztonsággal kiszűrhető a vastagbélrák. A szív- és érrendszeri betegségek egyik rizikótényezőjét, a magas koleszterinszintet is könnyedén ki lehet mutatni gyorsteszttel. Az osztrák CARE Diagnostica arról is ismertté vált, hogy Extra korai terhességi tesztje már 5 NE/l HCG mennyiség kimutatására alkalmas határral bír, míg a hazánkban kapható tesztek átlagosan 10-25 NE/l közötti hormonszintet tudnak kimutatni. Minél érzékenyebb a teszt, annál hamarabb kaphat a leendő kismama választ a kérdéseire

Az osztrák CARE Diagnostica GmbH négy évtizede foglalkozik professzionális és otthoni használatra szánt diagnosztikai gyorstesztek kutatásával, fejlesztésével, gyártásával. A vállalat magyarországi képviselete, az  A-Lab Pharma , a lakossági és szakmai gyorstesztek valamint orvostechnikai eszközök egyik vezető hazai forgalmazója.

Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.