Nyárvégi vibe az A38-on

2022.08.01. 14:32
Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.

Augusztust a rap uralja, de folytatódik a Hajógyár izgalmas sorozata is.

Bár megállíthatatlanul közeledik a fesztiválszezon vége, senkinek sem kell lemondania a koncertezésről, Budapest egyik legemblematikusabb szórakozóhelye mindenkiről gondoskodik, legyen akár hip-hop, alter, jazz vagy épp metál rajongó.

Hajógyár - Fotó: Gündüz Attila
Hajógyár - Fotó: Gündüz Attila

Hajógyár x A38

Nem kisebb nevekkel, folytatódik a Hajógyár sorozata augusztusban, mint Marge, Csorba Lóci, Fehér Balázs, a The Carbonfools korábbi frontembere és Henri Gonzo.

Honnan jönnek a dalötletek? Mi születik előbb, a szöveg, vagy a dallam? Hogyan hat a zene a színházra, vagy épp a táncra? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre keresik a választ a Hajógyár vendégei a sorozat házigazdáinak segítségével. Persze nem csak beszélgetésre lehet számítani tőlük: akusztikus, meghitt koncertekkel töltik majd meg a Hajó gyomrát az estek zárásaként.

Oldszkúl és nyúszkúl vállvetve

Szövegcentrikus boom bap és szintetikus trap is várható a Hajón a nyár utolsó hónapjának hip-hop felhozatalában. Rögtön augusztus 4-én 6363 szállít egy okos, szókiforgató, a klasszikus és a modern rap elemeit vegyítő élőzenekaros koncertet. Mértani pontossággal megszerkesztett ívek, kimatekozott szótagszámok, költői képek, gondolkodós lo-fi és sötét UK bass benyomások egyszerre, egy színpadon.

Augusztus 13-án sodor el mindenkit az újhullám. Khaze, Kisé és Kolg8eight mutatja meg mi is az a drill, az OTL Offshore trapközeli műfajokat felfedező sorozat második A38-as buliján. Kolg8eight ‘2021' című dala akkorát szólt, hogy szinte azonnal a műfaj egyik legnagyobb és legfelkapottabb előadójává tette a maszkos kecskemétit. Kisé nemrég megjelent ‘GUCCI' című slágerével pedig egy újabb, energikus csavart adott a megszokott drill hangzásnak, nem véletlen kapta a koncert is a Kings of Drill címet.

A hazai terepen csak pár éve belendült műfaj után ismerősebb vizekre evezünk, augusztus 24-én a magyar raptörténet egyik legmeghatározóbb alakja, az AKPH-ból ismert Saiid és a szintén élő legenda Q-Cee vezet minket vissza a gyökerekhez. Bár fullcap megemelő bulira lehet számítani, másnap sem áll meg az élet, augusztus 25-én már Bongor érkezik az A38-ra. A hónap utolsó hip-hop buliját a nyáriszünet utolsó estéjén, augusztus 31-én a Slow Village robbantja, akiket a jazzbois, az Amoeba, vagy épp a Qualitons tagjaiból örömzenélésre összeálló Speiz kíséri. Kövér beatekre és energikus színpadi jelenlétre lehet számítani.

Slow Village - Fotó: Bodnár Dávid
Slow Village - Fotó: Bodnár Dávid

KOOP Oscar Orchestra

Oscar Simonsson a Koop zeneszerzőjeként ‒ akkori társával, Markus Zingmarkkal ‒ 1997-­ben jelentette meg első, éteri szépségű lemezét. A Koop az új évezred elejére kialakította világsikert hozó, egyéni stílusát: egyfajta dallamos, táncos, szvinges nu­jazzt, amivel hamar meghódította a műfaj rajongóinak szívét. A Koop második lemeze már eladási rekordokat döntögetett. Olyan ikonikus számokat adtak ki, mint a „Koop Island Blues”, a „Come To Me” és a „Summer Sun”.

A Koop zenei agya, Oscar Simonsson több mint hat évig hallgatott az elképesztő sikerek után. Gyereket nevelt, ezernyi dologgal foglalkozott, de a zenével való viszonya mindig is lezáratlan maradt. Aztán egy napon bemutatták neki a sugárzó litván énekesnőt, Jazzut, és pár próba után Oscar úgy döntött, hogy újjáalakítja a Koopot, ezúttal már tisztán akusztikus együttesként. Az egykori kütyüparkot zongorára cserélő Simonsson régi­-új zenekara most sem okoz csalódást: tisztán csengő énekhangok, laza latinok, sodró szvingek, folyamatosan extázisban tartott közönség.

Augusztus 5-én új bandájával az A38 fedélzetére is visszatérnek, ahol a még kiadatlan számok mellett újraértelmezik a korábbi duó ikonikus számait is, a rájuk jellemző gyönyörű, elektronikus tájakat élő hangszereléssel és hipnotikus előadással frissítik fel.

Front Line Assembly + Die Krupps

Huszonöt évvel az első közös észak-amerikai turnéjuk és négy évvel az európai szédület után újból indusztriális, electronic body music ünnep az A38 Hajón. A Tim Skolddal kiegészülő kanadai Front Line Assembly és a német-amerikai Die Krupps egyesítették erőiket, augusztus 14-én közös turnéjuk keretében látogatnak el Budapestre és ha már itt járnak, hozzák magukkal a hamburgi Tension Controlt is.

Az FLA az indusztriális műfaj egyik legmeghatározóbb zenekara. A kilencvenes években a független kiadóktól MTV rotációig, Billboard-slágerlistákig és a Quake III soundtrackjéig jutottak, sokat tettek azért, hogy az ipari ridegségű, nagyvárosi magányt megelevenítő atmoszféra új utakat törjön magának.

Nahko Bear

Nahko Bear a Nahko and the Medicine for the People amerikai világzenei együttes frontembere. A Portlandben született, Puerto Rico-i és filippínó származású zenészt, fiatalon örökbe fogadták, csak a húszas évei elején találkozott szülőanyjával. Nem sokkal a találkozó előtt írta az "Early February" című dalát, amiben egy olyan nőről énekel, aki túl fiatal ahhoz, hogy terhes legyen, és egy idegen ágyába teszi gyermekét.

Bear inspirációja a kulturális szakadékok áthidalásának vágya. Dolgozott zongoratanárként és zenei igazgatóként is, majd 2017-ben adta ki My Name Is Bear című első szólóalbumát. Augusztus 30-án, európai turnéja budapesti állomásaként először érkezik az A38 Hajóra.

Az A38 korábbi koncertfelvételei mindenki számára szabadon elérhetőek a Hajó tematikus Youtube csatornáin:

Összművészeti programok, streamek, interjúk: A38 Hajó

Pop, indie és elektronika: A38 Vibes

Rock, metal, hardcore: A38 Rocks

Nép- és világzene: A38 World

Jazz és experimentális zene: A38 Free

Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.