Miért szeptemberben érdemes elkezdeni a nyelvtanulást?

Katedra szept1 cover
2022.08.31. 12:06
Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.

Véget ért a nyár, újra megtelnek az iskolák diákokkal, ismét a tanulásé a főszerep. A nyelviskolákban is szeptembertől indulnak kurzusok, érdemes kihasználni ezt az időszakot a beiratkozásra, hiszen a nyelviskoláknál általában ilyenkor válogathatunk a legszélesebb kínálatból – legyen szó a képzési formáról vagy a választott nyelvről.

A közoktatásban szeptemberben indul a tanév, és nincs ez másként a nyelviskolák esetében sem. A nyelvtanulás elkezdésénél vagy folytatásánál is érdemes észben tartani ezt, hiszen számos előnnyel jár, ha időben elkezdjük a tervezést, és kiválasztjuk a számunkra legmegfelelőbb nyelvi kurzust.

asdfg

Miért szeptemberben?

Fontos tudni, hogy a nyelvi kurzusok felhozatala az ősz legelején a legszélesebb, ilyenkor választhatunk a legtöbb lehetőség közül. Nemcsak az elsajátítható nyelvek tekintetében, hanem a tanulás módjában is számos variáció létezik. Ezek közül pedig ebben az időszakban találhatjuk meg legnagyobb eséllyel azt a megoldást, ami tökéletesen passzol időbeosztásunkhoz, a haladás tervezett üteméhez, valamint a nyelvi szintünkhöz. Az ősz elején nagy eséllyel fogunk olyan nyelvtanfolyamot találni, amely valóban ránk szabott, könnyen beilleszthető a mindennapjainkba, és hatékony megoldást nyújt kitűzött céljaink eléréséhez.

Melyik forma a leginkább nekem való?

Alapvetően kétféle tanulási forma létezik: csoportos és egyéni órák közül választhatunk. A 21. században ráadásul már arra is van lehetőségünk, hogy az adott kurzust személyes jelenlét helyett, online formában végezzük el. Gondoljuk át, hogy számunkra melyik a legmegfelelőbb hatékonyság és időbeosztás szempontjából! Bármelyik megoldás mellett döntünk, mindegyiknek megvan a maga előnye, de elsősorban a saját igényeinkkel, lehetőségeinkkel kell tisztában lennünk ahhoz, hogy kiválasszuk a számunkra legjobb nyelvtanulási módot.

Éppen ezért a döntés előtt érdemes néhány szempontot átgondolni. A 21. század kihívásainak megfelelő nyelviskolák nemcsak jelenléti órákat tartanak, hanem online formában is elérhetőek a szolgáltatásaik. Természetesen mindkét platformnak megvan a maga előnye és hátránya. Az online formát általában azért kedvelik, mert rugalmas és könnyen beleilleszthető a leginkább elfoglalt tanulók napi rutinjába is. Időt lehet vele megtakarítani, hiszen nem kell valamilyen módon oda- és visszautazni a nyelviskolába. A jelenléti oktatás „varázsát” pedig az adja, hogy sokkal közvetlenebb, személyes hangulat tud kialakulni a csoport tagjai között, létrejönnek „folyosói beszélgetések”, illetve olyan kapcsolatok, amelyek az online térben nem feltétlenül alakulnak ki könnyedén. Ezen felül ha a helyszíni oktatást választják a tanulók, akkor olyan szituációs feladatok is előkerülhetnek az órán, amelyeket a virtuális világban kevésbé lehet gyakorolni.

Katedra szept1 1beágyazott

A másik nagyon fontos kérdés: egyedül vagy másokkal? A csoportos nyelvtanulás akkor a leginkább hatékony, ha a résztvevők száma viszonylag alacsony marad. A nyelvtanítás minőségét szem előtt tartó nyelviskoláknál éppen ezért nem szerveznek online forma esetében 7, jelenléti oktatásnál pedig 12 főnél magasabb létszámú csoportokat, sőt a kínálatukban jellemzően elérhetők a kisebb, 2-4 és a 4-9 fő létszámú kurzusok is. Ezekben a nyelviskolákban több évtizedes tapasztalat áll rendelkezésre arról, hogyan lehet csoportban hatékonyan nyelvet tanulni, így az ide érkezők a legjobb kezekben lesznek, akár kisebb, akár nagyobb csoportban szeretnének elsajátítani egy nyelvet vagy elmélyíteni, fejleszteni meglévő tudásukat.

A hatékony csoportos nyelvtanuláshoz fontos az is, hogy hasonló nyelvi szinten lévő emberek alkossanak egy csoportot, hogy a résztvevők egész biztosan ne gátolják egymást a haladásban. Ha megfelelő a csoport összetétele, az komoly húzóerőt jelenhet a tanuláshoz, és a kurzus résztvevői motiválják is egymást. De számos más előnyt is említhetünk: a leginkább kézenfekvő, hogy lehetőség nyílik új embereket megismerni, baráti légkörben haladni a nyelv elsajátításának olykor rögös, de végtelenül izgalmas útján. A csoportos képzéseknél a kurzus ára jóval kedvezőbb, mint abban az esetben, amikor a nyelvtanár csak egyetlen diákra fordítja idejét és energiáját. Lehetőség szerint a csoportos tanfolyamoknál is figyelembe veszik a tanulók egyéni igényeit, elképzeléseit, a képzési terv kialakításánál ezek a kívánságok is szerepet kapnak, illetve elégedettségi garanciát vállalnak.

Hiába van több előnye a csoportos tanulásnak, sokan vannak úgy, hogy számukra az egyéni óra a legjobb megoldás egy nyelv elsajátítására vagy akár a nyelvvizsgára való felkészüléshez. Az egyéni nyelvtanulás megvalósítható egy nyelviskolában, kényelmes, a nyelvoktatás céljaira kialakított tanteremben, de igény szerint az oktatás a virtuális térben, online is megoldható. Ez a forma garantálja, hogy a tananyag kizárólag a tanuló kérései szerint, egyén céljai eléréshez épüljön fel, illetve az órák időpontja is rugalmasabban választható. Az egyéni nyelvtanulók olyan témakörökben is elmélyedhetnek, amelyek a csoportok számára nem feltétlenül elérhetők, így kifejezetten azt a nyelvi anyagot sajátítják el, amire élethelyzetük vagy érdeklődésük miatt éppen szükségük van.

Katedra szept1 2 beágyazott

Válasszunk időben!

Ha a csoportos képzést választjuk, akkor az év bármely szakaszában beiratkozhatunk, és jelentkezés után sok esetben azonnal, de legfeljebb egy hónapon belül már részt is vehetünk az oktatásban. Ugyanakkor még ezzel együtt is az a legjobb választás, ha szeptemberben vágunk neki a nyelvtanfolyamnak, vagyis az iskolakezdés időszakában csatlakozunk egy csoporthoz. Korábban már szót ejtettünk arról, hogy ennek nagyon egyszerű oka van: ilyenkor indul a legtöbb csoport, tehát most a legnagyobb a valószínűsége annak, hogy pontosan azt a formát és módot találjuk meg, amelyik tökéletesen illeszkedik az igényeinkhez. Fontos szempont lehet az is, hogy a csoportok létszáma ebben az időszakban a legoptimálisabb, így egy esetleges lemorzsolódás esetében sem esik szét a csoport, és zavartalanul halad tovább a tanulás.

A Katedra Nyelviskola Hálózat az ország 22 városában kínál egyéni és csoportos nyelvtanfolyamokat, tanteremben vagy online. Kiválóan felkészült nyelvtanárai a nyelvtanítás módszertanát az adott képzési típushoz igazítják. Minden jelentkező számára biztosítják az ingyenes szintfelmérés lehetőségét és az eredmény alapján szakmailag megalapozott képzési tanácsadást nyújtanak, mely garantálja, hogy a nyelvtanuló a megfelelő nyelvi szinten és a hozzá leginkább passzoló képzési típusban kezdi meg a nyelvtanulást.

Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.