Nemzetközi szeptember az A38-on

2022.08.31. 15:45
Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.

Sokszínű nemzetközi lineuppal feledteti el velünk a Hajó a fesztiválszezon végét, de a magyar zene szerelmeseinek sem kell lemondania a koncertélményekről, feltörekvő és elismert magyar énekes-dalszerzők is ellátogatnak az A38-ra szeptemberben. 

Hajógyár x A38

Szeptemberben bemutatkozik a Hajógyár sorozatának egyik új házigazdája, Péterfy Bori, aki a korábbi gyakorlattal ellentétben nem csak a beszélgetést vezeti majd, de beszáll a Momentán társulat improvizációs játékaiba is. Az első ilyen alkalmon, szeptember 13-án pályatársával, Bocskor Bíborkával fog beszélgetni az énekesnő húszévnyi könnyűzenei karrierjéről. Természetesen a zenei kíséret most is a program része lesz, a Magashegyi Underground adja elő legnagyobb slágereit akusztikus verzióban. A hónapban érkezik még Kocsis Paulina , és a Twitch közönsége után a szakma elismerését is kivívó Saya Noé is.

Péterfy Bori - Fotó: Gündüz Attila
Péterfy Bori - Fotó: Gündüz Attila

Monyo Project Minimal Symphonic

Szeptember 2-án a Hajó fedélzetére érkezik az erdélyi dalszerző házaspár, akik folyamatosan változó cold rock formációjukkal többször bemutatkoztak már Londonban is. Zúzós ütemektől, az elektronikus zenei elemeken át, a teljes szimfonikus felállásig sok mindennel kísérletezik a formáció, aminek tagjai folyamatosan cserélődnek, így egy Monyo Project koncert mindig egyedi és megismételhetetlen élményt nyújt.

Jozef van Wissem és a magyar underground

A nyugati világ talán legismertebb lantművésze.

- mondja róla nemes egyszerűséggel a Quietus magazin, és Jozef van Wissem esetében nem  is téved. A különös, magába forduló, groningeni kocsmáját előbb New York-i elvonulásra, majd prágai és rotterdami  letelepedésre cserélő autodidakta művész élete már jó ideje a lant körül forog, amiért nem lehet elégszer hálát adni neki.

Jozef van Wissem - Fotó: Bajcsi Dávid
Jozef van Wissem - Fotó: Bajcsi Dávid

Az egykor újhullámos és kísérleti rockzenekarokban gitározó van  Wissem 1993-ban gondolt egyet, szakított a rock and rollal és az általa  vezetett bárral, eladta mindenét és az Egyesült Államokba költözött.  Szinte teljesen magába fordulva évekig ki sem mozdult otthonról, csak  speciális, hatalmas méretű, kétnyakú, huszonnégyhúros lantjain  gyakorolt.

Első éveimet úgy töltöttem New York-ban, mint egy szerzetes. 

- mondja van Wissem. Aztán később, első lemezei után sokkal nyitottabbá  vált, és rengeteg duóban vált szerzőtárssá. Leghíresebb zenésztársa nem  is "igazi" zenész, hanem egy filmrendező: a kétezres évek közepén  találkozott Jim Jarmusch-sal, akivel azonnal egymásra hangolódtak. 2019  elején közös lemezt is adtak ki van Wissem korábbi munkáinak újragondolásaiból, együttműködésük csúcsa azonban így is Jarmusch majdnem 10 évvel ezelőtt bemutatott filmje, a Halhatatlan szeretők zenéje volt,  aminek a holland lantos szerezte a film atmoszféráját alapvetően  meghatározó, rendkívüli intenzitású zenéjét, amiért Cannes-ban díjat is kapott. Ebben az egyedülálló zenei világban sötét, melankolikus univerzum bontakozik ki.

A szeptember 11-i estet a magyar underground két óriása vezeti fel: a legendás Európa Kiadó énekes-gitáros-szerzője-vezére, Menyhárt Jenő és Víg Mihály akinek épp a napokban mutatkozik be a hazai mozikban egész estés portré-filmje, az Ott torony volt. Nem véletlenül Vígh a vendége az estnek, hiszen akárcsak Jozef van Wissem, ő is filmzenével, méghozzá Tarr Béla műveinek zeneszerzésével szerzett magának nemzetközi hírnevet.

Stavroz

A szeptember 22-én érkező Stavroz tagjai Flandria keleti részén találtak egymásra. A csapat előtt a két alapító, IJsbrand De Wilde és Gert Beazar főként olyan elektronikus zene létrehozására összpontosított, amelyben egymástól eltérő világok ütköznek. A néhány évvel később alakult Stavroz, Maxim Helincks-szel és Pieter De Meesterrel kiegészülve ezt a kognitív disszonanciákra épülő ötletet fűzi tovább az elektronikus zenei elemek mellé érkező élő, hangszeres játékokkal.

A csapat gyönyörű képekkel dolgozik, amiknek néhol épphogy csak a kontúrját adja meg a zene, másokor pedig teljesre festi a két keverő, a gitárok és egy-egy fúvós sáv vegyítésével. Minimál elektronika finoman keverve akusztikus, hangszeres elemekkel városból kimeneküléshez, erdőben elveszéshez, vagy végtelen éjszakai autókázáshoz. Sikeresen kutatja a járatlan zenei utaka a Stavroz, nem véletlen, hogy a „legjobb producer” és a „legjobb feltörekvő előadó” kategóriát is bezsebelte a belga elektronikus zenei díjátadon. Stimming, Nicolas Jaar és Bonobo után új, feltörekvő, felsőkategóriás projektet köszönthetünk a Hajón.

boebeck x Meskerem Mees

boebeck - Fotó: Bodnar David
boebeck - Fotó: Bodnar David

A boebeck művésznéven alkotó Andl-Beck Boróka pécsi dalszerző-énekes, akárcsak édesapja, a 30Y-ból ismert Beck Zoli. Egyedi hangvételű dalai 2021-ben debütáltak első, bemutatkozó kislemezén. Az elmúlt évek alkotói munkája mellett boebeck többször koncertezett már az A38 Hajón, és olyan rangos könnyűzenei eseményeken is, mint az Ördögkatlan, a Fekete Zaj, vagy a Fishing on Orfű.

Szeptember 24-én boebeck mellett egy másik friss énekes-dalszerző tehetség is bemutatkozik végre a magyar közönségnek, a nigériai születésű Meskerem Mees, akinek debütáló lemeze óriási siker lett Belgiumban és a környező országokban, ezért hamar Európa egyik legnagyobb tehetségének lett kikiáltva. A karakteres, egyszerű vokál és az egy szál gitáros produkció tényleg egészen kiforrott stílust kölcsönöz az alig pár éve alkotó előadónak.

Az év hazai felfedezettje

ZÓRA amilyen váratlanul került a szemek elé, olyan gyorsan be is lopta magát sokak szívébe! Az “Iszom a Bort” Kollár Klemencz László dal egyedi feldolgozásával, majd a lelkeket megremegtető Mámor című saját szerzeményével hamar az érdeklődés középpontjába került. Mély tónusú hangjával, szenvedélyes előadásával és frissítő természetességével először idén tavasszal, a Magyar Zene Háza teltházas előadótermében találkozhatott a hazai közönség. ZÓRA egy szál zongora kíséretével is fenn tudja tartani a figyelmet; a dalok közti spontán közvetlenség, játékosság igazán személyre szabott élményben részesíti a nézőt. 2022-ben ő kapta az év felfedezettjének járó Fonogram díjat, és jelölték az év női előadója Petőfi díjra is. 

Szeptember 30-án az A38 hajón ad koncertet, ahol a már ismert magyar és angol nyelvű saját dalok mellett a hamarosan megjelenő új szerzeményekből is ízelítőt kap a közönség!

Újbuda jazz fesztivál

Budapest XI. kerülete, azaz Újbuda két fontos kulturális központja, az A38 Hajó és a Fonó Budai Zeneház idén tizenhetedik alkalommal rendezi meg az Újbuda Jazz Fesztivált, ahol a korábbi években a súlyos avantgárdtól a hagyományos szvingig, egyedi és különleges együttműködésektől fiatal pályakezdőkig, határsértő kísérletezőktől nagy nevű klasszikusokig rengeteg produkció bemutatkozott.

Idén olyan előadók érkeznek, mint a korábban említett belga Stavroz, de hazai zenekarok alkotják a program gerincét, olyanok mint a Gentry Sultan, a Muri No Muri , a Decolonize Your Mind Society , a Kéknyúl , vagy hari_drama .

Az A38 korábbi koncertfelvételei mindenki számára szabadon elérhetőek a Hajó tematikus Youtube csatornáin:

Összművészeti programok, streamek, interjúk: A38 Hajó

Pop, indie és elektronika: A38 Vibes

Rock, metal, hardcore: A38 Rocks

Nép- és világzene: A38 World

Jazz és experimentális zene: A38 Free

Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.