A Vodafone új technológiája hallássérült nézők számára teszi élvezhetőbbé a színházi előadásokat

IMA 1280x720 HU NV NNE-AWRNS-Szinhaz-project-Post-CAR-MLT-2022-C
2022.10.04. 08:55 Módosítva: 2022.10.04. 08:56
Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.

A Vodafone Magyarország a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségével (SINOSZ) és a Játékszínnel közösen mutatta be a színházi élményszerzés új korszakát elhozó digitális fejlesztését. Az innováció a hallássérült emberek számára teszi lehetővé az akadálymentes színházba járást, azáltal, hogy a színdarabok valós időben kerülnek feliratozásra a néző okostelefonján. A technológiát az Életrevalók című darabon mutatták be a Játékszínben, Hirtling István és Vadász Gábor főszereplésével.

Teltházat és egy különleges produkciót hozott az Életrevalók 175. előadása szeptember 26., hétfő este a Játékszín színháztermében. Rendkívül ritka az olyan előadás, amely több mint 5 éven és 175 előadáson keresztül műsoron tud maradni, azonban a jubileumi előadás nem csupán emiatt volt különleges. Egy új technológiának köszönhetően az előadást először élvezhették közösen a halló és hallássérült nézők, ezzel új fejezetet nyitva a hazai színháztörténetben.

IMA 1280x720 HU NV NNE-AWRNS-Szinhaz-project-Post-CAR-MLT-2022-C

A Vodafone Magyarország, a projekt technológiai partnereként egy olyan innovációt mutatott be, amely valós időben feliratként streameli a színházi előadásokon elhangzó szövegeket a közönség soraiban ülők okostelefonjainak kijelzőjére. Ezzel elősegítve azt, hogy a siket és nagyothalló nézők is akadálymentesen élvezhessék az előadásokat és a jövőben már ne maradjanak ki a színházak nyújtotta kulturális élményből.

Az este házigazdái, a színdarab bemutatása előtt rövid sajtótájékoztatót tartottak, amelyben Eke Angéla moderálása mellett osztották meg az együttműködés, valamint a technológia részleteit.

A megoldás egyszerű: a nézők a színházba érkezve okostelefonjuk segítségével a Vodafone által biztosított zárt wifi hálózatra csatlakoznak, ezután válik elérhetővé a böngészőben az előadás felirata. A projekt legelső pillanatától az utolsóig, végig együttműködtünk a SINOSZ-szal, hogy olyan valós segítséget tudjunk nyújtani az érintetteknek, ami tapasztalataik és véleményük alapján is valóban élvezhetőbbé teszi a színházba járást.

- mondta el Juhász Péter Tibor, a Vodafone Magyarország márkaigazgatója.

A sajtótájékoztató során azt is megtudtuk, hogy a rövid üdvözlő szövegek elolvasását követően már csupán annyi a dolgunk, hogy rányomjunk az előadás kezdetekor megjelenő Play gombra, amely egyben egy parancsgomb is, ami biztosítja, hogy a telefon képernyője ne sötétedjen el az előadás időtartama alatt. A nézők a színházi szék háttámlájára húzott tartóba helyezik a mobiltelefonjukat. A szöveg a telefon kijelzőjén jelenik meg – sötét háttéren, hogy a többit nézőt se zavarja –, így kényelmesen olvasható a hallássérült színházba látogató közönség számára, miközben a színpadon zajló események is követhetők maradnak.

A megoldás tökéletesre vizsgázott a Horgas Ádám rendezte előadás teljes hossza alatt. Különösen fontos, hogy a fejlesztők még arra is figyeltek, hogy a feliratot közvetítő mobil készülékek fénye ne zavarja azon vendégek színházi élményét, akik az új technológia nélkül is tudják élvezni az előadást. A megoldás hiánypótló mivoltát dicséri az előadás után az egyik hallássérült néző által adott interjú is:

Nagyon jól éreztem magam, mert már sokszor voltam színházban és már kipróbáltam különböző akadálymentesítéseket, de egyik sem adott még ilyen élményt, mint a mostani.

Az este elvitathatatlan sikerét a teltházas előadást követő vastaps is igazolta. Ami egyszerre éltette Hirtling István és Vadász Gábor felejthetetlen alakítását és az este innovátorait, akik lehetővé tették a jelenleg több mint 250 ezer hallássérült embernek a színházba járás akadálymentes élményét.

Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.