Világelső klinika a Margitszigeten – Nobel-díjas találmánnyal csináltak forradalmat a lézeres látásjavításban

KSZ 113416 ADZ 20190103 0126-retus (3)
2022.10.11. 16:09
Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.

Büszkék vagyunk – és joggal – a „magyar elmére”, arra, hogy tudósaink, milyen nagy mértékben járultak, járulnak hozzá a fejlődéshez. Nos, van egy magyar cég, amelyik a lézeres látásjavításban a forradalmi változások előmozdítója. Az elmúlt bő három évtizedben sikeres, s fontosnak tartja, hogy a világ legújabb látásjavító lézertechnológiáit is elsőként hozza el Magyarországra. Hála a folyamatos fejlesztéseknek a margitszigeti Focus Medical – mert róla van szó – 1990-es alapítása óta sok tízezer embert szabadított meg a szemüvegétől és a kontaktlencséjétől, sőt a szürkehályogtól is.

Az innováció a fejlődés kulcsa, így van ez az egészségügyben is. Mindenki a legjobbat, a legmodernebb megoldást keresi. A technológia óriási fejlődésének köszönhetően a lézeres szemműtét ma már az egyik legnépszerűbb látásjavító alternatíva. Biztonságos és kényelmes, akár percek alatt megszabadulhatunk szemüvegtől, kontaktlencsétől.

A Focus Medical több, mint harmincéves múltra tekint vissza, ráadásul egy tekintetben világelsőnek számítanak.

Többek között erről beszélgettünk Ferincz Istvánnal, a klinika ügyvezetőjével.

Ferincz István- a Focus Medical ügyvezető igazgatója
Ferincz István- a Focus Medical ügyvezető igazgatója

Világszintű technológia, elsőrangú orvoscsapat

Harminc éve töretlen a siker. Árulja el, mi a titok!

Amióta ez a cég megalakult, mindig az lebegett a szemünk előtt, hogy a pácienseinknek a legmodernebb látásjavító technológiákat tegyük elérhetővé itt Magyarországon. De ehhez nemcsak az elköteleződés kell, hanem a legjobb lézerek és a szakértelem is. Folyamatosan figyeljük a világ legnagyobb klinikáit, kapcsolatban állunk a legnevesebb gyártókkal. Képben vagyunk a legújabb fejlesztésekkel és irányokkal, s ha valami forradalmi újdonság jelenik meg a piacon, annak alaposan utánajárunk. Nem azonnal kezdjük el alkalmazni, megvárjuk míg a klinikai tapasztalatok igazolják az újdonság létjogosultságát.

Csak ennyi lenne?

Talán igen. Ehhez kell egy felkészült, tapasztalt orvoscsapat és lézerspecialisták, akik technikai szempontból segítik a munkát. Mind az orvosok, mind a lézerspecialisták közül a legjobbakkal igyekszünk dolgozni, én magam is lézerfizikusként kerültem húsz éve a cég élére. De ehhez a munkához kevés csupán a technológia és szakértelem, ezt csak úgy lehet csinálni, ha az ember beleteszi a szívét is. Csapatunk motorját az elégedett pácienseink mosolya hajtja.

Nálunk végezték az első műtétet, ami forradalmat indított el a lézeres látásjavításban

Mire a legbüszkébb a Focus Medical elmúlt három évtizedéből?

A technológia robbanásszerű fejlődésének köszönhetően a beavatkozások egyre kényelmesebbek, gyorsabbak lettek, de ami még fontosabb, az elérhető pontosság, precizitás is folyamatosan javult. A legnagyobb áttörést a femtoszekundumos lézerek, a FEMTO kezelés megjelenése hozta. Ez ma a világon elérhető legnépszerűbb, legnagyobb számban végzett kezeléstípus.

Kevesen tudják – és itt jön a válasz a kérdésére –, de a világon az első FEMTO kezelést nálunk, a Focus Medicalban végezték. Én a magyar kutatócsapatnak akkor tagja voltam, igaz még fizikusként, nem, mint ügyvezető. Egyébként a femtoszekundumos lézer gondolata két „amerikai” tudós fejéből pattant ki, az egyiket Juhász Tibornak hívják. Ők döntöttek úgy, hogy az első kezeléseket hazai pályán végzik el. Az a felfedezés, ami lehetővé tette a femtoszekundumos fényimpulzusok előállítását – ezzel dolgozik az a lézerberendezés, ami a FEMTO kezelés alapja – akkoriban még nem volt tízéves sem. Egyébként Gerard Mourou és Donna Strickland ezért kapott 2018-ban fizikai Nobel-díjat.

Búcsút mondhatunk a szemüvegnek: percek alatt és fájdalommentesen. Még szabadságot sem kell kivenni

Miért választják egyre többen a lézeres szemműtétet?

Mert ez egy nagyon gyors, fájdalommentes és kényelmes megoldás. Szinte hihetetlen, de néhány perc alatt visszakaphatjuk az éles látásunkat a sok éves szemüveg vagy kontaktlencse viselés után.
Maga a lézerkezelés 1-2 percig tart, a páciens nem tölt többet a műtőben 15 percnél. A látás azonnal javul, és csak közvetlenül a műtét után lehet némi kellemetlenségre számítani (könnyezés, fényérzékenység), de ez 2-3 óra múlva elmúlik, és marad az éles látás öröme. Aznap már lehet TV-t , mobiltelefont nézni, akár olvasni is. Másnap már lehet autót vezetni, dolgozni, három nap múlva repülőre is szállhatunk. Gyakorlatilag még szabadságot sem kell kivenni. Ehhez korszerű, pontos, precíz és ebből kifolyólag biztonságos technológia szükséges.

Lézeres szemműtét után már napokban mérhető a regenerálódás
Lézeres szemműtét után már napokban mérhető a regenerálódás

Több eljárást kínálnak a klinikán, melyik a legnépszerűbb?

Klinikánkon a legtöbbet Visumax kezelésből végzünk, ami szintén egy FEMTO típusú, két lézeres, lebenyes kezelés. Ellentétben a többi FEMTO típusú eljárással, a Visumax kezelésnél nincs szükség a szaruhártya görbületének megváltoztatására, nem, vagy csak kis mértékben növekszik a szem belső nyomása. Így azoknak, akik a szemnyomás megnövekedésének veszélye miatt más típusú kezelésekre korábban nem voltak alkalmasak, azoknak is ez egy kiváló alternatíva. A lézerfény a szaruhártya természetes íve mentén halad, így hozza létre az egyénre szabott védőlebenyt, amelynek felhajtása után egy másik, az úgynevezett excimer lézer „csiszolja” tökéletesre, így szedi le a dioptriát. Tökéletes megoldás mind a rövid-, mind a távollátóknak.

focusmed visumax 970x250 202206

Mindig van újdonság, nem állnak le a fejlesztések

A FEMTO típusú eljárás világpremierje óta két évtized eltelt. Mit tud a lézeres szemműtétek legújabb generációja?

A lézeres szemműtétek során alkalmazott technológia az utóbbi években tovább fejlődött. Elérkeztünk oda, hogy a femtoszekundumos lézerek nemcsak a védőlebeny kialakítását tudják elvégezni, hanem egy fázisban a dioptriák korrekcióját is, egyetlen lézerrel megoldva. Ez a lézeres szemműtétek legújabb generációja, a ReLEx SMILE. Mi két éve vezettük be a Visumax Relex SMILE kezelést Magyarországon, miután kellő ideig figyeltük a szakirodalomban megjelent klinikai tapasztalatokat. A kezelésnél a femtoszekundumos lézer a szaruhártya középső, érzéketlen rétegében egy apró, lencse alakú szövetrészt különít el a kívánt fénytörési korrekciónak megfelelően. Ezt egy kicsiny, 2 milliméteres résen keresztül távolítja el a sebészorvos, úgy is fogalmazhatunk, hogy „kihúzza” a dioptriát. A lencse eltávolításával a kívánt korrekció megvalósul és a kezelés helye néhány órán belül begyógyul, ami nagyfokú biztonságot ad és egyben segíti a gyors regenerálódást. Körülbelül akkora különbség ez, mint amekkora eltérés van az endoszkópos és a hagyományos sebészeti műtét között. Mivel nincs lebeny, aminek meg kell gyógyulnia, sokkal hamarabb visszatérhet a páciens akár az extrém vagy a küzdő sportokhoz is.

Milyen további innovációra készül a Focus Medical a közeljövőben?

Mindig van újdonság, bár – véleményem szerint – most inkább a már kifejlesztett új technológia, a SMILE kezelések finomítása, optimalizálása lesz a fejlődés fő irányvonala . Ezen a téren van mit fejleszteni, mert jelenleg csak a rövidlátók részére van ReLEX SMILE kezelés, remélem, hamarosan a távollátók részére is elérhetővé válik. De, mint mondtam, nem sietünk el semmit, mert a jelenlegi eljárások is biztonságosak, eredmények kiválóak. Ha a klinikai tapasztalatok igazolják az elvárásokat, akkor fogunk bármely újdonságot bevezetni.

A világtendenciákat nézve, hova vezet ez a technológiai fejlődés?

Abba az irányba haladunk, hogy a technológiai korlátok miatt egyre kevesebb ember marad ki, magyarán, egyre kevesebb lesz az olyan szemüveges, akinek valamilyen okból nem javasoljuk a kezelést. De ez egy viszonylag lassú folyamat – az orvostudomány már csak ilyen – a biztonság az elsődleges.

focusmed visumax 970x250 202206

Minden korosztálynak van ideális kezelése

A Focus Medicalnál a legnépszerűbbek a VISUMAX kezelések. Mivel a lézeres szemműtéteket 18-65 éves korig végzik, szinte mindenki megtalálja a számára legmegfelelőbbet.

20-40 év között a VISUMAX kezelés javasolt, azoknak, akik távolra nem látnak jól.

40-50 év között a VISUMAX HD kezelést ajánljuk, azoknak, akiknek már gyengül a szemük alkalmazkodóképessége. De ezt ajánlják azoknak az 50-65 éveseknek is, akik nem alkalmasak az olvasószemüveg-kezelésre. Ezzel az eljárással távoli és monitortávolságra is jól fognak látni a műtét után.

50-65 év között a VISUMAX LBV olvasószemüveg-kezelést a jó választás, azoknak, akik olvasószemüveget viselnek, ők a műtét után minden távolságra jól látnak majd.

Jelentkezzen alkalmassági vizsgálatra , mert a VISUMAX kezeléseinket most 180 000Ft kedvezménnyel veheti igénybe 2022. október 31-ig!

Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.