Holnap este újra Laibach az A38-on

2022.11.04. 09:24
Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.
Kultikus visszatérők a Hajó színpadán.

Az A38 novemberi programjai között a technótól a jazzig, a kultikus zenekaroktól a friss fuvallatokig minden és mindenki helyet kapott. Laibach, Altin Gün, De Staat, Luigi Tozzi, James Holden és egy új műsorvezető a Hajón.

Hajógyár

Novemberben új műsorvezető mutatkozott be az A38 színpadán, a Hajógyár szövegeket boncolgató kedd estéinek házigazdája ezentúl Kemény Zsófi író, költő, slammer. Első vendégei Fehér Holló és Bánki Beni voltak, de ebben a hónapban még Hrutka Róberttel és Udvaros Dorottyával is beszélget a szövegírás és előadás nehézségeiről, a „karakterre” írásról, a zene és a szöveg bonyolult kapcsolatáról.

A Hajógyár sorozatának hála olyan előadók érkeznek még novemberben az A38-ra, mint Barabás Lőrinc, Ganxsta Zolee, Takács Vilkó és Young Majré.

Technótól a jazzel kevert elektronikáig

Az A38 színes elektronikus palettával készül a hónapra, amibe a techno éppúgy belefér, mint a klarinét és a moduláris szintetizátor jazzes kooperációja. November 4-én a Technokunst szofisztikált oldalhajtásaként jegyzett Acidmoon egy egész estés mélyzenei élménnyel tölti meg a koncerttermet a hipnotikus techno két legkarizmikusabb egyéniségével, Luigi Tozzival és Claudio PRC-vel.

Másnap, november 5-én, a 2019 óta nem koncertező svéd Solar Fields egyetlen idei fellépését élvezhetjük a Hajón, ahol november 4-én megjelenő, 1 napos új albumával kényezteti el a budapesti közönséget. A hónap közepén a Bladerunnaz veszi át az irányítást két egymást követő napon is. Kovennel november 11-én és 12-én is teltházas bulira készülnek.

November 19-én a brit James Holden és a lengyel klarinétművész Waclaw Zimpel ötvözi a jazzt, a spiritualitást, a krautrockot és a napfényes ambient ütemeket az A38-on. Ezen az estén színpadra lép még Zságer Balázs is, aki a Žagar zenekarban eltöltött húsz év után egy kortárs audiovizuális projektbe kezdett, illetve elindította saját szolóprojekjét, amelyben inkább az ambient és a kisérletező kedvű elektronikus zenék felé kalandozik. Ha mindez nem lenne elég, Palotai és az a Mirmur is csatlakozik a brigádhoz, aki szettjeiben vegytiszta house, electronica és downtempo ütemeket színez ki fejlóbáló törtekkel, vagy épp technot puhít fel érzelmes synthekkel, organikus hangzásokkal.

Kultikus visszatérők

November 5-én a Laibach lép az A38 fedélzetére, akik szinte hazajárnak a Hajóra. Ha létezik kultikus zenekar Közép-Európában, akkor a Laibach az. Ma már nehéz elképzelni, hogy ez a nyolcvanas évek elején alakult szlovéniai (akkor még jugoszláviai) művész-, zenész- és provokátorcsoport milyen elemi hatást gyakorolt a korszak gondolkodásmódjára, hogy milyen brutális csapásként érte a szocialista blokk kultúrpolitikáját egy maréknyi, alig leplezetten náci és kommunista katonai és ideológiai jelképeket használó, Wagnert és a korabeli mainstream popzenét egyaránt parodizáló avantgardista.

Laibach - fotó: Somay Márk
Laibach - fotó: Somay Márk

A november 8-án érkező De Staat a zenekar indulásakor is fellépett az A38 Hajón, most pedig igazi sztárzenekarként tér vissza Budapestre, irgalmatlan sikerű nagylemezekkel és slágerekkel. Az ötfős nijmegeni rockzenekar már 2009-es első nagylemezével elsöprő sikert aratott. A szuggesztív frontember-producer, Torre Florim vezetésével nagyon hatásos, jellegzetesen zakatolós blues-rock-pop elegyet dolgozott ki. Nem véletlen, hogy már a debütlemez is elnyerte a legmenőbb holland zenei adó, a 3FM fődíját. A koncert az A38 szervezésében, de a Dürer Kertben lesz megtartva.

Altin Gün

A török népzenét funk hatásokkal és pszichedéliával mesterien elegyítő Altın Gün november 13-án érkezik az A38 Hajóra. A zenekar kiindulási alapja a saz, más nevén a baglama nevű török lant – ezt párosítják egy hagyományos beatzenekar hangszerparkjával, így létrehozva azt a földtől elrugaszkodott elegyet, ami hangzásuk védjegye a kezdetek óta. Műfajteremtő dalaikat már sikerrel vitték végig a kontinensen, Nyugat-Európától egészen Isztambulig. A későn kelőknek sajnos kisebb csodára van szüksége a bejutáshoz, hiszen minden jegy elkelt.

Európai tehetségek

A hónapban is több fiatal, európai tehetség mutatkozik be a hazai közönség előtt. Elsőként egy 2020-ban alakult horvát poszt-hardcore zenekar, a Dead Dog Summer melegít az amerikai Ignite előtt november 11-én.

November 24-én az osztrák Takeshi's Cashew érkezik, akik egy újonnan alakult psych-funk csoport, amely felfedezi a klubkultúra, a világzene és a 70-es évek pszichedéliájának határait. Minden tag különböző zenei irányzatokból származik, így a különböző műfajok egy színes fúzióját hozzák létre a színpadon.

Ritkán fordul elő, hogy egy újonc banda debütáló kislemezével az 1. helyre kerüljön a Spotify víruslistáján Ausztriában és a 6. helyen Németországban. Az ausztriai Naked Cameonak viszont sikerült. Ők a Konyha előtt mutatkoznak be a Hajó közönségének november 25-én.

Mi várható decemberben?

Decemberben a fedélzetre lép még a Cloud 9+, a Kiscsillag, a Subscribe és a már most dupla teltházas Elefánt. De rögtön a hónap elején egy olyan svéd duó érkezik, akik a szokásostól eltérő irányból közelítik meg az elektronikus zenét. A Gidge műveit a természet inspirálta, ehhez pedig rengeteg hangot ők maguk, az erdőben bolyongva rögzítettek.

Az A38 korábbi koncertfelvételei mindenki számára szabadon elérhetőek a Hajó tematikus Youtube csatornáin:

Összművészeti programok, streamek, interjúk: A38 Hajó

Pop, indie és elektronika: A38 Vibes

Rock, metal, hardcore: A38 Rocks

Nép- és világzene: A38 World

Jazz és experimentális zene: A38 Free

Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.