Kis házban nagy erő – ezek az ASUS Mini PC-i!

1108x623
2023.02.24. 12:56
Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.
A Mini PC-k otthoni és üzleti környezetben egyaránt kiváló választásnak bizonyulnak. Elmondjuk, miért.

Ma már, az asztali PC-k és laptopok világában különös érzés belegondolni, hogy a számítástechnika hajnalán még szoba- vagy akár teremméretű gépmonstrumok is léteztek, amelyek bár tekintélyes helyet foglaltak, képességeiket tekintve messze elmaradtak napjaink computereitől. A technika fejlődésének köszönhetően a számítógépek megkapták a „személyi” jelzőt, egyre kisebbek, kompaktabbak és hozzáférhetőbbek lettek, ezzel egyidőben pedig képességeiket tekintve is messze túlszárnyalták a megelőző számítógép-generációkat. A fejlődés és a gépek méretének zsugorodása pedig koránt sem állt meg.

Különösen fontos ezt figyelembe venni akkor, amikor az ember épp új számítógép vásárlásán gondolkodik. A már meglévő asztali gépünket – a megszokás és kényelem okán - gyakran egy újabb, hasonló PC-re cserélünk vagy éppen egy laptopra, kár azonban elkapkodni a döntést és a vásárlást, hiszen a piacon léteznek olyan alternatívák is, amelyek kisebb helyet, alacsonyabb üzemeltetési költséget és kiterjedtebb kapcsolódási lehetőségeket biztosítanak, mint a hagyományos megoldások. Itt érdemes megemlíteni az úgynevezett Mini PC-ket, amelyek a hagyományos, asztali PC-khez képest jóval kevesebb helyet foglalnak el, ugyanakkor hozzáférhetőség, strapabírás és kiterjesztési lehetőségek szempontjából komoly értéket képviselnek, mindezt jelentősen alacsonyabb környezetterhelés mellett.

A Mini PC-k esetében is rengeteg konfigurációval és lehetőséggel találkozhatunk a piacon, cikkünkben ezért három olyan terméket mutatunk be az ASUS katalógusából, amely mind üzleti, mind pedig hétköznapi felhasználás szempontjából tökéletes választás lehet.

Ultrakompakt kialakítás és bivalyerős teljesítmény

Az Asus PC PN41-es aprócska mérete ellenére rendkívül komoly erőt képvisel, amely többféle környezetben képes ellátni feladatait. A gép Windows 10 Pro operációs rendszerrel és a legfrissebb, 11. generációs Intel Pentium Silver vagy Celeron mobilprocesszorral érkezik, amely támogatja a 6 wattos CPU-k használatát, ráadásul elérhető ventilátorral vagy anélkül, ezáltal csökkenthető a zaj és a porterhelés. A PN41 játszi könnyedséggel képes a mindennapos, több alkalmazást futtató feladatok elvégzésére, kis mérete azonban arra is alkalmassá teszi, hogy olyan környezetben is használjuk, amelyekben a hagyományos PC-ket nem lehet, legyen szó digitális reklámtáblákról vagy irodai, munkaállomásokról.

Az irigylésre méltó teljesítmény a mobilprocesszorban keresendő; a hagyományos, hasonló kategóriájú mobilprocesszorokkal összehasonlítva a PN41 Intel mobilprocesszorai az egyszálú feldolgozás akár 36,45%-os, többszálú feldolgozás esetén 31,8%-os, a teljes rendszeren pedig akár 32%-os teljesítménynövekedés érhető el. A komoly teljesítmény mellett a gép kiváló grafikai képességekkel rendelkezik integrált UHD-jának köszönhetően, ráadásul akár3 képernyőt is képes kezelni HDMI, USB C csatlakozós DisplayPort vagy a felhasználó által konfigurálható csatlakozó segítségével. A kiemelkedő látványért pedig az integrált Intel UHD felel.

727x409 index

A komoly terhelés apró királya

Az ASUS Mini PC PN62-es modellje 10. generációs Intel Core processzorokkal, maximum 64 GB DDR4 RAM-mal, M.2 SSD-vel, Thunderbolt 3 és WiFi 6 kapcsolattal, Windows 10 operációs rendszerrel és USB 3.1 Gen2 Type-C csatlakozóval érkezik. Ezt a Mini PC-t komoly terhelésre tervezték és olyan környezetbe, ahol a hagyományos PC-k nem férnek el: A PN62 az asztalunkon sem foglal sok helyet, kis méretének köszönhetően azonban kiválóan alkalmazható több felületet igénylő párhuzamos munkákhoz, vagy akár házimozirendszereknél. Amennyiben kimaxolnánk a kényelmet, a Microsoft Cortanaval hangvezérléssel is irányíthatjuk a teljes rendszert, így még a fotelből sem kell felkelnünk, de aki jobban kedveli a már bevált dolgokat, az távirányítót is ragadhat, ez a modell ezt is tudja.

A gép stabil működését a Wifi 6 technológia is segíti, ennek köszönhetően az adatátvitel biztosan gyors, zökkenőmentes és hatékony. A PN62 egyszerre egy kényelmes hosszú távú eszköz; a gép egyszerű, fiókos házzal rendelkezik, így könnyen bővíthető, de ennek köszönhető az is, hogy a HDD és az SSD cseréje is két egyszerű lépésben elvégezhető, ehhez mindössze egy csavarhúzóra van szükségünk. Az igényeinkhez való maximális rugalmasságot támogatja, hogy a PN62-es szerkezetkész kivitelben is megvásárolható azok számára, akik maguk szeretnék testre szabni számítógépes rendszerüket.

A Mini PC, amelyben ott a vállalkozószellem

Az ASUS Mini PC PB62 egy nagy teljesítményű és strapabíró mini PC a legfrissebb, 11. generációs Intel Core processzorokkal és Windows 11 Pro támogatással. Számos területen nyújt kiváló teljesítményt, üzleti célra is bevetve. A legfrissebb generációs processzorokra támaszkodó technológiáknak köszönhetően a PB62 teljesítményét tekintve az asztali gépek erejével vetekszik kompakt méretben. A változatos igények kiszolgálásához 35 vagy 65 wattos CPU-val is használható, aminek köszönhetően rendkívül könnyen építhetünk gépünkből az egyéni és üzleti igényeinkhez leginkább passzoló rendszert, ezért ideálisan használható digitális reklámfelületes rendszerekhez, értékesítési pontokon, valamint intelligens árusítóautomatákban. Ezt támogatja az is, hogy a PB62 összesen nyolc darab USB-csatlakozóval rendelkezik, ezáltal rendkívül kiterjedt csatlakozási lehetőségeket biztosít, emellett akár három 4K-s UHD monitort is lehet egyidejűleg csatlakoztatni.

A stabilitás pedig nem pusztán a belső működésre értendő, hiszen a PB62-est a legfrissebb MIL-STD-810H hadiipari szabványok szerint tesztelték, így akár extrémebb körülmények között is tökéletes számítógép lehet (köszönhetően a páraállóságnak, hőmérsékleti és törésteszteknek). A PB62-es sokoldalúsága, helytakarékossága és biztonságos kialakítása mellett jelentős lépés a környezettudatosság szempontjából is, hiszen a gép kisebb környezetterhelés és alacsonyabb üzemeltetési költségek mellett működik, amelyet többek között az ENERGY STAR minősítés is igazol; a PB62-es mindössze 9,17 wattot fogyaszt, miközben arányaiban rendkívül csendes, készenléti állapotban mindössze 21,7 decibeles zajszinten pörög.

Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.