A robotok már nem a távoli jövő, hanem jelenünk szereplői

FMI 6090
2023.04.05. 16:35
Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.
A LEO-Szövetség legutóbbi reggelijén is bemutatkoztak a PREX-robotok. A modern gépek jól vették az akadályokat, és adtak egy kis ízelítőt abból, hogy milyenek lesznek a jövő munkahelyei és otthonai.

A PreXrobot CEE Kft. legutóbb a Létesitménygazdálkodási és Épületüzemetetési Szolgáltatók Országos Szövetsége (LEO) szakmai legutóbbi reggelijén, a szövetség tagjaként mutathatta be a szuperokos takarítórobotjait Magyarország vezető Facility management cégének tulajdonosai és felső vezetői előtt.

A PreXrobot ügyvezetője Bökönyi Zsolt a prezentáció alatt nem csak a vállalatukat és az új robot takarító technológiát mutatta be, de kellően interaktívá is tette a programot. Váratlanul megkérte a jelenlévőket, hogy dolgozzanak együtt a robotokkal vagy próbálják meg hátráltatni azokat.

Először a LEO szövetség főtitkárát, István Ritát kérte fel a cég vezetője, hogy indítsa el a Delivery kiszállítópincér-robotot (Gausium X1Pro), majd válasszon ki három ételt illetve italt, menjen oda a robothoz, és tetszőleges asztalokhoz küldje ki.

Annak ellenére, hogy Bökönyi Zsolt ennél több instrukciót nem adott, a kiválasztott szilva, banán és egy pohár almalé sikeresen megérkezett a kiválasztott asztalhoz, amit a vendégek megköszöntek és átvettek.

A feladat nehézségét az adta, hogy a közönség valóságos akadálypályát épített a székekből és az asztalokból, de a robot a modern 3D képfelbontási technológiának köszönhetően mindent érzékelt, reagált a változásokra, és kikerülte az akadályokat.

Majd következett az egyik öndokkoló takarítógép bemutatása (Gausium SC50), amelynek működése közben a cég ügyvezetője megkért egy vendéget, hogy miközben a gép a munkáját végzi, lépjen elé. A robot erre a váratlan mozdulatra is jól reagált: megállt, várt, majd elkezdte kikerülni a LEO szövetség vendégét. Miután hátralépett, azaz az akadály elhárult, a robot az eredeti útvonalon folytatta tevékenységét.

A végére a legnagyobb robot maradt (Gausium SC75), amely üresen is 400 kilogrammot nyom és nagy területek takarítására képes. Bökönyi Zsolt megjegyezte, hogy ez a gép nem ebbe a térbe való, de elmondása szerint nem a kis gépet érdemes nagy térben tesztelni, hanem a legnagyobb gépet a legkisebb térben. Ez mutatja meg igazán, hogy mire képesek a PREX- robotok.

FMI 6068

Az SC75 gép a váróból saját maga jött be az ajtón, és miközben áthaladt azon hangjelzést adott ki. Mint később kiderült, az átjárót veszélyzónának nevezték ki. A gép munkáját folyamatosan közlekedő emberek és az útvonalába rakott szék nehezítette. De a robot nem ment neki sem a tárgynak, sem az embernek. A feladatát pedig maradéktalanul elvégezte: felsepert, felmosott, majd feltörölt maga után, végül egy dokkoló ponton megállt.

Egyébként ez a gép önállóan tudja magát árammal és vízzel tölteni, feladata végeztével pedig még a szennyvizet is leengedi.

„A bemutató célja az volt, hogy a potenciális partnerek lássák: a robotok már nem a távoli jövő, hanem jelenünk szereplői. A robottechnologiai autonóm ipari takarító robotcsaládok rendszere megbízhatóbb munkavégzést és transzparenciát hoz a Facility management egész területén. Ezek a gépek nagyszerű segédeszközök, hatékonyak, környezettudatosak, és időt tudunk megtakarítani általuk” – hangsúlyozta a PreXrobot ügyvezetője.

FMI 6939

Bökönyi Zsolt felidézte a legutóbbi termékbemutatójukat is, amelyre összegyűlt a magyar takarítócégek legjava. Elmondta, hogy partnereik nagyon elismerően nyilatkoztak a rendezvényről és a gépeikről egyaránt. „Rengeteg feladat áll még előttünk, hogy minden fórumon elmondjuk és megismertessük a cégek vezetőivel, hogy a mindennapjaink szerves részét képezik a komplex parancsokat végrehajtó gépek, amelyeknek nő a szerepük a létesítmény üzemeltetésben is” – mutatott rá a cégvezető.

Az ügyvezető azt is leszögezte, hogy meg kell változtatni az emberek szemléletét. Mindenkinek be kell látnia azt, hogy a robotok nem veszik el az emberek munkáját. Az ipari forradalmak során sem vették el, és ez most sem lesz így. A gépek átalakítják majd az életünket és a munkát is. Nagyszerű segédeszközök lesznek számunkra, amelyekkel sokkal hatékonyabban tudunk dolgozni” – tekintett a jövőbe Bökönyi Zsolt.

FMI 6184

A cég hat területet határozott meg a robotizáció területén: takarító, fertőtlenítő, kiszolgáló (éttermi, szállodai, egészségügyi), építőipari (festő-mázoló), őrző-védő. Illetve PREX nabi smart megoldás, ami azt jelenti, hogy az eszköz képes a nem robotizált munkagépek munkáját mérni és az online adatokat elérhetővé tenni.

A bemutatót követően több vendég is külön megkereste a PreXrobot munkatársait. Az egyeztetések során számos alkatrészt, működést leírást, anyaghasználatot mutattak be, és a robotok közül többet szét is szedtek. Megmutatták milyen magas minőségű anyagokat használnak, vagy épp milyen egyszerű szoftverrel lehet őket üzemeltetni.

Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.