Négyszer nagyobb piacon épít vezető hálózatot az Otthon Centrum

2023.05.16. 15:30
Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.
Az ingatlanszektor túl van a mélyponton: tavasszal már élénkebb, aktívabb volt a piac, enyhe növekedés tapasztalható az elmúlt időszakhoz képest - állítja Kosztolánczy György, az Otthon Centrum vezérigazgatója. A cég a magyarnál négyszer nagyobb lengyel piacon is megvetette a lábát.

– Iparági meglepetést okozott az Otthon Centrum,  amikor bejelentette, hogy többségi tulajdont szerzett a Freedom Nieruchomości csoportban , Lengyelország egyik meghatározó ingatlanközvetítő hálózatában. Miért pont most tűnt ez jó döntésnek?

– Hosszú távú stratégiában gondolkodunk: a rövid távú piaci visszaesés nem befolyásolja a hosszú távú terveinket sem itthon, sem külföldön. Az ingatlanszektorban a munka mindig évekkel később érik be igazán, a mostani fejlesztések hatása is később várható. Ilyen szempontból jó az időzítés. Most ráadásul rátaláltunk a tökéletes hálózatra, ahol kiváló csapat és óriási lehetőségek vannak.

– Tehát a jelenlegi piaci környezet kedvez akár egy ilyen volumenű nemzetközi befektetésnek is? Pedig látszólag nem a legjobb arcát mutatja az ingatlanpiac.

– Nem most kezdtük el az ilyen irányú gondolkodást, hanem évekkel ezelőtt, akkor valóban más helyzetben volt az ingatlanpiac, azóta az infláció, az emelkedő rezsiköltségek és számtalan egyéb, kedvezőtlen fejlemény miatt lassult a piac. Tulajdonképpen az a csoda, hogy mindezek ellenére tavaly augusztusig remek számokat hozott a szektor, és minden hónapban rekord forgalmat bonyolítottunk. Nyár végére azonban jelentősen visszaesett a kereső ügyfelek száma, ebből már lehetett látni, hogy csökkenni fog a volumen. Folyamatos esés után december - januárban érte el a mélypontot az ingatlanpiac, amely nem sokkal a Coviddal terhelt hónapok számai feletti szintre csökkent. De ez a mostani más volt: a világjárvány csúcspontján a három hónapos lefagyás után viszonylag gyorsan visszapattant a forgalom egy sztenderd szintre, most viszont nem lefagyással, hanem hónapokon át tartó csökkenéssel kellett számolni.

– Nagyságrendileg mekkorát veszített erejéből a szektor?

– A csúcsponton ötven százalék körüli volt a visszaesés a korábbi forgalomhoz képest. Ugyanakkor azt gondolom, hogy a nehezén túljutott az iparág: a keresők kezdenek visszatérni a piacra, érezhetően nagyobb az érdeklődés, és a hitelkamatok tekintetében is van már némi csökkenés. E mellett a magas infláció miatt továbbra is van befektetői érdeklődés. Sokan pedig kivárnak, hátha mérséklődnek az árak, de jelentős áreséssel továbbra sem számolunk. Egyes szegmensek esetében ugyan tapasztalható árcsökkenés, de ez főleg a rossz energetikai paraméterekkel bíró ingatlanokra jellemző, amelyeket nehezebb is eladni. A kiváló energetikájú ingatlanoknál azonban továbbra is áremelkedés várható, a kereslet leginkább erre a kategóriára összpontosul.

– Miként viszonyulnak a tranzakciós és hitelfolyósítási folyamatok a tavalyiakhoz?

– Februárban egyértelműen javuló trendről beszélhettünk, a március pedig már egészen elfogadható tranzakció számokat hozott. Ez azonban még mindig nem optimális, nem egy pörgő piacra jellemző. Ezzel szemben a hitelezésben a február volt a mélypont, márciusban azonban a hitel folyósítás mértéke már növekedett, így mostanra ez a terület is kezd magára találni. Ez a tendencia látszik a kereső ügyfelek, a bejövő hívások, az érdeklődések, az ingatlanbemutatások és most már a vételi ajánlatok számában is. Ez prognosztizálhatóan magával húzza a tranzakciószám és hitelezés növekedését is. Most egy enyhén felfelé ívelő trend kezdetéről beszélhetünk, ami bizakodásra ad okot. Ha ez így folytatódik, márpedig ez a prognózisunk, akkor ez egy intenzív lefolyású, de nem olyan hosszú visszaesés volt, azzal együtt persze, hogy nyilván továbbra is bizonytalan a jövő. Az energiaárak, a szomszédunkban zajló háború, az EU-s források megjelenése a gazdasági szektorban egyaránt befolyásolják. Mindazonáltal úgy tűnik, a korábbinál pozitívabb a hangulat az ingatlanpiacon.

Mi várható az év második felében?

– Piaci szempontból megnyugtató, hogy az infláció felpörgésével és a forrásköltségek emelkedésével nem párosult a munkanélküliség növekedése. Hiába magas az infláció, ha nem emelkedik szignifikánsan a munkanélküliség, akkor – ha csökkenő mértékben is, de - lesz fizetőképes kereslet. Ha van fizetőképes kereslet, lesz tranzakció is. Korábban a tranzakciók száma elérte a 160 ezret egy évben, tavaly (bár ez még csak becsült adat) olyan 130 ezer adásvételi szerződés köttetett. Idén nagyjából 100-110 ezer várható. A 2009-től 2013-ig tartó gazdasági válság idején évi 80-90 ezer tranzakciót jött létre. Abban bízunk, hogy a hitelezésnél elindul a kamatok csökkenése. Ezt arra alapozzuk, hogy néhány banknál már megjelentek a nyolc százalék alatti hitelek, ami egy meglévő munkahely esetén sokkal inkább vállalható teher, mint a korábbi kamatszintnél. Mindezek összessége azt mondatja velem, hogy az elkövetkezendő időszakban fordulat várható az ingatlanpiacon, vagyis reálértéken alacsonyabb áron lehet majd ingatlant vásárolni. Így hamarosan megint eljön az a pillanat, amikor jellemzően az ingatlanpiac lesz a befektetők kedvenc terepe.

– Miként tud reagálni ezekre a változó piaci folyamatokra az Otthon Centrum?

– A jelenlegi piacon felértékelődik a szakértelem, a hatékonyság, a meglévő ügyfélbázis és a támogató rendszerek. Tisztul a piac és a tranzakciók szűkebb körnél összpontosulnak. Ez nekünk a nehézség mellett egyben lehetőség is, mert azt gondoljuk, hogy magas szakmai színvonalon hatékonyan működtetünk egy nagy rendszert: hatalmas ügyfélkört menedzselünk, és nagyon masszív a portfóliónk. A szakértelem felértékelődésével a hazai adásvételekben nő a közvetítői közreműködés aránya, ami várhatóan megközelíti majd az ötven százalékot. A hatékony és magas szakmai színvonalat képviselő cégeknek nő majd a piaci részesedése, mi ezek közé soroljuk magunkat. Tudjuk, hogy miként találjuk meg a mostani energiaérzékeny piacon a megfelelő ingatlant egy ügyfélnek, és a vásárlást komplex megoldásokkal tudjuk támogatni a jogi segítségtől a hitelnyújtásig. Értékesítési szempontból a jelenlegi helyzet nyilván nem a legoptimálisabb, de mi arra specializálódtunk, az a küldetésünk, hogy aki most akarja eladni az ingatlanát, az a lehető legrövidebb időn belül és a lehető legmagasabb áron tudja értékesíteni. Természetesen a vásárlót is hasonló tudással támogatjuk, a hitelközvetítés ugyanúgy szolgáltatási porfóliónk része.

- Milyen konkrét változások kísérték a piaci taktika módosítását?

–Kockázatos, de tudatos döntés volt, hogy akkor váltottunk arculatot, amikor a piac a legmélyebb ponton volt. Azt üzenjük vele, hogy mi a lendületet, a szakértelmet, a huszonegyedik századi innovációt és egyben a fiatalabb generációk felé történő nyitást is képviseljük. Jó érzéssel tölt el, mert tükrözi a mostani értékeinket. Egyúttal demonstrálja, hogy az elmúlt tíz évben nagyon sokat fejlődtünk, és már nem az a cég vagyunk, mint korábban. Sokkal komplexebb és összetettebb szakmai tudás birtokában vagyunk, amivel párhuzamosan egy nagyon hatékony és vezető hálózat épült ki Magyarországon: mindez mutatja, hogy továbbra is a növekedés és a fejlődés a mi utunk. Ezért várjuk továbbra is leendő franchise partnereinket és ingatlantanácsadó kollégáinkat, hiszen azok az ingatlanosok, akik valamilyen okból önállóan bizonytalanná váltak, nálunk nagyon komoly védőernyőt kapnak, amennyiben csatlakoznak a szakmai küldetésükhöz.

– A szakmai küldetést mennyiben fedte le a külföldi terjeszkedés? Pláne a magyar piacnál négyszer nagyobb Lengyelországban?

– Ezt megelőzte már egy akvizíció Magyarországon is: az Otthon Centrum többségi tulajdont szerzett az Open House (OH) hálózat franchise és hitelközvetítő tevékenységét egyesítő új holding társaságban. Az OH önálló menedzsmenttel, a saját brandje alatt működik és fejlődik azóta is. A tranzakció révén magasabb színvonalú, hatékonyabb ügyfélkiszolgálás válik lehetővé mindkét oldalon. Az itt szerzett nagyon pozitív tapasztalatok csak erősítették, mondhatni előkészítették a következő akvizíciót, ami egy nagyon jó találkozásnak bizonyult. Első nemzetközi befektetésként hetven százalékos tulajdonrészt szereztünk a Freedom Nieruchomości csoportban, Lengyelország egyik meghatározó ingatlanközvetítő hálózatában. A megállapodás mérföldkő az Otthon Centrum és a Biggeorge Holding életében, mert ezáltal váltunk nemzetközi hálózattá. Kiváló csapat, kiváló cég csatlakozott hozzánk, és most egymás pozícióját erősítve elindult a cégek közötti know-how transzfer, ami akár már középtávon is jelentős fejlődést hozhat mindkét félnek.

– Miért pont Lengyelország?

– Azért, mert a magyarnál négyszer nagyobb, dinamikusan fejlődő régió, jelentős GDP-vel. Ráadásul nagyon hasonló az emberek érzelemvilága, látásmódja. Hasonló a múltunk, a kulturális identitásunk, ezért nagyon könnyű megtalálni a közös hangot. Ugyanakkor az ingatlanközvetítés náluk még nagyon fragmentált, nincs olyan masszív, nagy hálózati struktúra, mint amilyen Magyarországon. Varsón kívül van hat, egyenként hat-hétszázezres lélekszámú nagyváros, reális cél mindegyikben jelentős számú irodával megjelennünk.

– Milyen üzleti stratégiával indultak el és egyáltalán: van különbség egy magyar vagy egy lengyel befektetés, felvásárlás között?

– A Freedom azért is egy jó találkozás, mert nagyon hasonló értékeket képviselünk, az erős menedzsment és tulajdonosi kör ugyanolyan elhivatott a szakmai minőség és az értékteremtés terén, mint mi. Alapvetően exkluzív szerződésekkel dolgoznak, vagyis a lengyel lakosságtól kapott bizalmi indexük igen magas. Nagyon erős csapatot alkotnak, elkötelezettek és magas minőséget képviselnek az ingatlanpiacon.

47A3950

– Jelenleg hány irodája van a megvásárolt hálózatnak?

– A pillanatnyilag hatvan körüli irodaszám jelentős bővítésével az a célunk, hogy egy komplex, a lengyel bankokkal együttműködve hitelközvetést is magában foglaló, vezető hálózatot építsünk fel. Lényegében ugyanolyat, mint Magyarországon, csak arányosan nagyobbat. Azt gondoljuk, mindez ebben a nagyon változó világban is stabilizálja a már felépült rendszerünket, a több lábon állás pedig még jobban megerősít bennünket. Az összes ilyen cégnek nagyon fontos a likviditás, a tőke, a tőkeellátottság és bár lehet, hogy úgy tűnik, nincs közvetlen ráhatása a lengyel operációnak a magyarra, de azt kell mondjam, hogy van. Hiszen mindkét félnek van olyan tudása, amit át tud adni a másiknak, és ez kölcsönösen erősíti a partnereket.

– Milyen elvek mentén igyekeznek együttműködni a lengyel partnerekkel?

– Továbbra is az ügyfél-elégedettség és az értékteremtés a legfontosabb számunkra, és természetesen ugyanezen elvek mentén szeretnénk terjeszkedni. Ehhez olyan partnereket keresünk, akik ebben társaink tudnak lenni. Az összes akvizíció – így a nemzetközi is – az Otthon Centrum versenyképességét növeli. Továbbá a terjeszkedés a hazai operációt is támogatja, hiszen ennek révén több tudás, több erő összegződik, ami segíti a magyar szolgáltatások minőségi optimalizációját is.

Kosztolánczy György

2014 óta a BIGGEORGE Cégcsoporthoz tartozó Otthon Centrum Holding vezérigazgatója. 2007 óta az ingatlanszektor egyik meghatározó szereplője.

Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.