Sorrendmódosítás: rektori ösztöndíj, térítésmentes koli is várja az első helyes pécsi orvosisokat és gyógyszerészeket

Cover foto diplomaoszto 1108x415
2023.06.05. 00:02
Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.

150 ezer forintos ösztöndíjban és térítésmentes kollégiumi elhelyezésben is részesülhetnek azok, akik első helyen jelölik meg felvételi jelentkezésük során a PTE Általános Orvostudományi Kar és Gyógyszerésztudományi Kar bármelyik szakját. A jelentkezési sorrend módosítására július 12-ig van lehetőség, de csupán egyszer lehet átformálni azt, így érdemes alaposan mérlegelni, mely egyetem, mely képzését is célozzuk leginkább.

Mint ismert, rekordszámú felsőoktatási felvételi jelentkezési számot hozott a 2023-as év: több mint 126 ezren szeretnének tanulni szeptembertől a hazai egyetemeken, 27 ezerrel többen, mint 2022-ben. Rekordsokan adták be a nagy múltú pécsi orvos- és fogorvosképzésre is a jelentkezést: előbbit 1786-an, utóbbit 903-an célozták meg. Megugrott az első helyes jelentkezők száma is, a pécsi orvosi mellett a pécsi gyógyszerészkart is többen sorolták a lista legelejére, mint a korábbi években.

Évről évre rengetegen érdeklődnek a pécsi orvosképzés iránt (Fotó: Kalmár Lajos)
Évről évre rengetegen érdeklődnek a pécsi orvosképzés iránt (Fotó: Kalmár Lajos)

Ahogy azt a felvi.hu-n olvashatjuk, a felvételi jelentkezési sorrendet 2023. július 12-ig van lehetőség módosítani az E-felvételiben, azaz eddig még mindenki szabadon átszabhatja a rangsort, előrébb-hátrébb sorolva a megcélzott szakokat. Az addig visszalévő heteket érdemes alapos mérlegeléssel és kutakodással tölteni, hiszen jelentős különbségek vannak egyes egyetemek kínálta lehetőségek, támogatások és ösztöndíjak között, melyek nemcsak az egyetemista éveket, hanem a diplomaszerzés utáni karrierépítést is alapjaiban formálják.

Térítésmentes kollégium egy évig, akár 250 ezer forintos rektori ösztöndíj a Pécsi Tudományegyetemen az első helyes jelentkezőknek

A felsőoktatás egyik legkomolyabb anyagi kihívását sokak számára a lakhatás jelenti, mivel országszerte az egekbe szöktek az albérletárak, a kollégiumi férőhelyek pedig korlátozottak. E téren nyújt fogódzót a Pécsi Tudományegyetem támogatási rendszere, mellyel az egyetemre érkezők és családjuk életét szeretnék megkönnyíteni.

A Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar és a Gyógyszerésztudományi Kar teljes kollégiumi díjtámogatással várja mindazon felvett diákokat, akik a 2023-as felvételi eljárás során osztatlan képzéseik egyikét (általános orvos, fogorvos, gyógyszerész) jelölték meg első helyen a felvételi jelentkezéskor, illetve a kollégiumi jelentkezés során is felvételt nyertek valamely PTE-s kollégiumba.

- mondta el Mehringer Nanetta, a pécsi orvoskar Stratégiai Marketing és Toborzó Irodájának vezetője. Rámutatott arra is, hogy a díjtámogatást elnyerők tanulmányi eredményüktől függően megpályázhatják a támogatás második évre történő kiterjesztését, azaz akár két évig is lakhatnak úgy diákszállón, hogy annak költségeit a PTE állja.

A pécsi orvosi campusával szemben épült Fogászati Oktatási Központ, ahol 2022 szeptemberétől folyik a képzés. (Fotó: Kalmár Lajos)
A pécsi orvosi campusával szemben épült Fogászati Oktatási Központ, ahol 2022 szeptemberétől folyik a képzés. (Fotó: Kalmár Lajos)

A 2021-ben ultramodern elméleti tömbbel, 2022-ben pedig új, csúcstechnológiás Fogászati Oktatási Központtal gyarapodott, nemzetközileg akkreditált, diplomát adó pécsi orvosképzőt, valamint társkarát, a PTE Gyógyszerésztudományi Kart első helyre sorolók Rektori Ösztöndíjban is részesülhetnek – emelte ki az irodavezető. Ennek összege államilag finanszírozott képzésben részt vevőknek 150 000 forint/félév, költségtérítésesek esetén pedig a hallgató által fizetendő féléves önköltség összegének az 50%-a. Utóbbi esetén a féléves ösztöndíj összege minimum 150 ezer, maximum 250 ezer forint lehet.

Az ösztöndíjasokat a pályázók közül minden karon a legmagasabb pontszámmal felvettek köréből választják ki, összesen 150 fő állami ösztöndíjas és 150 fő önköltséges hallgató számára biztosítják a juttatást.

Mehringer Nanetta kitért több egyéb támogatási formára is, melyben a pécsi orvosisok és pécsi gyógyszerészek részesülhetnek, így például az elsősök kiegészítő alaptámogatására – „gólyapénzre” – és a rendszeres és rendkívüli szociális ösztöndíjra. Emellett többek között intézményi, szakmai, tudományos és demonstrátori ösztöndíj, polgármesteri ösztöndíj, köztársasági ösztöndíj, valamint a nemzetközi ösztöndíjak lehetősége is nyitva áll a hallgatók előtt. Mindezekről a pécsi orvoskar felvételi oldalán, továbbá ebben az összegzésben is találni hasznos információkat.

Két előadás közötti kikapcsolódás a pécsi orvosin (Fotó: Kalmár Lajos)
Két előadás közötti kikapcsolódás a pécsi orvosin (Fotó: Kalmár Lajos)

Csak egyszer lehet sorrendet módosítani

A februári határidőig beadott jelentkezési sorrenden 2023. július 12-ig lehet módosítani. Fontos tudni, és erre a felvi.hu is felhívja a figyelmet, hogy erre csak egyetlenegyszer van lehetőség. Mint írják, csak a jelentkezéskor megadott szakokat lehet mozgatni, nincs lehetőség például új képzés megjelölésére, ahogy meglévő jelentkezési helynél intézményt, szakot változtatni sem. Kivételt jelent, ha egy már meglévő jelentkezési hely finanszírozási párját szeretné valaki felvenni. Azaz, ha a jelentkezéskor csak az állami ösztöndíjas formát jelölte meg, akkor lehetőség van a költségtérítéses párját is hozzáadni. Ilyenkor előfordulhat, hogy nincs is szükség külön sorrendmódosító kérelemre, mert a finanszírozási pár hozzáadásakor meg lehet adni, hogy az hányadik helyre kerüljön a sorrendben.

(Címoldali kép: Diákok izgulnak a felvételi jelentkezési ponthatárokra várva Pécsett, a Pont Ott Partin 2021. július 26-án. Fotó: Csortos Szabolcs/UnivPécs)

Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.