Átalányadó: Így változott 450 000 vállalkozó élete tavaly óta

2023.07.17. 00:01 Módosítva: 2023.07.21. 11:51
Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.
Szinte napra pontosan egy éve jött a hír, hogy rövidesen megváltoztatják a régi KATA rendszerét. Lett helyette új KATA-törvény, amely átformálta a vállalkozói színteret, többek közt felértékelte az átalányadózást mint adózási formát. Nézzük meg, ma hogy áll a piac, mi történt egy év távlatában a több százezer vállalkozó életét érintő változtatás óta.

Egy éve történt...

Az új KATA-törvény 2022. szeptember 1-jén lépett hatályba. Az addig igen kedvező KATA égisze alá azóta már csak az az egyéni vállalkozó tartozhat, akik kizárólag magánszemélyeknek számláznak vagy taxiznak. Amint egyetlenegy számlát is kiállítanak cég számára, akkor kiesnek az új KATA körből. Közel 450 ezerkatás egyéni vállalkozónak kellett adózási formát váltania, hiszen még azoknak is volt teendője, akik régi KATÁból az újba mentek át, ami a vállalkozói színtér frissítését hozta magával.

Az egyetlen nap leforgása alatt elfogadott törvény rövid határideje sportos tempót diktált a vállalkozásokhoz képest kevés könyvelőnek (akik közül sokan nem vállaltak átalányadózókat), a(z ex) KATÁsokat tüntetésre sarkallta, a vállalkozás támogató rendszereknek pedig azonnali fejlesztésekbe kellett kezdeniük. A Billingo például pár hét alatt hozta ki az ingyenes Átalányadó Kalkulátorát és az Átalányadó Asszisztens szolgáltatásait, ezzel is a nehéz helyzetbe került vállalkozók mögé állva.

Sárospataki Albert, Besztró Szabolcs
Sárospataki Albert, Besztró Szabolcs

Ezzel egy időben 2022 júliusában duplájára nőtt a vállalkozásukat megszüntetők és a szüneteltetők száma is a KSH korábbi adataihoz képest. 8 ezren döntöttek a roló lehúzása mellett, további 10 ezren pedig a szünetet választották. Augusztusban radikális kiugrás volt mérhető, 39 ezren zárták be a vállalkozásukat teljesen, a szünetelők a 8,1 ezres létszámot érték el, ami viszont szeptemberre már 21 ezerre duzzadt.

Azóta átalakult a vállalkozói ökoszisztéma

Időközben a jogalkotó finomított az új KATA-törvényen, kicsit átláthatóbbá tette a szabályozást, és az átalányadózók helyzetén is könnyített, például a HIPA fizetésen, a járulékok bevallása pedig negyedéves határidőt kapott. 2023 első negyedéve után már úgy fest, a megmaradt vállalkozások belerázódtak az új helyzetbe.

A Billingo rendszeresen monitorozza a piacot, az új KATA-törvény kapcsán is elsők között reagáltak. Legutóbbi kutatásukban pedig a vállalkozások adózási helyzetére is kitértek, melyből kiderült, hogy a vállalkozások közül az átalányadózók száma növekedett a legnagyobb mértékben 2023 első félévében, mégpedig 7 százalékponttal. Ez annyit jelent, hogy az SZJA szerint átalányadózók száma csak a Billingónál nagyságrend szerint 10-szeresére nőtt 2021-hez képest.

A vállalkozások szüneteltetése 2023-ban is tényező, a járások kétharmadában nőtt a tevékenységüket szüneteltető egyéni vállalkozók aránya (országosan 15% volt) az egy évvel korábbihoz képest. Ráadásul a működők aktivitása is kevésbé kevésbé nőtt az előző hónaphoz képest, és sajnos az újonnan induló vállalkozásokból is kevesebbet regisztráltak, mint az év első negyedévében. A havi 6-8 ezerhez képest májusban csak 5,7 ezer vállalkozás lépett a piacra, és ez a tavaly ilyenkori, 7,1 ezerhez képest is elmaradás.

A hazai vállalkozások zöme KKV és egyéni vállalkozás, és 2021-ben a KSH szerint összesen közel 57 324 milliárd forint éves nettó árbevétellel járultak hozzá a gazdasági mutató állásához. Az összeg több mint 890 ezer hazai KKV és egyéni vállalkozó között oszlik meg.

Stabilizáló lehetőségek

A vállalkozások egyértelmű érdeke, hogy olyan rendszerekkel dolgozzanak, amik egyszerűsítik a munkát, hiszen ezzel akár a piaci helyzetüket is javíthatják. Nehezebb időkben a költségek megtakarítása és a folyamatok optimalizálása a lehető legokosabb lépés, aminek kitűnő eszköze a digitalizáció, hiszen egyszerre spórol időt és energiát.

Az automatizáció és a folyamatok optimalizálása most létkérdés

- a Billingo vezérigazgatója, Sárospataki Albert szerint is, hiszen egy-egy automatizálható folyamattal súlyos munkaórákat lehet megtakarítani, így a kollégák foglalkozhatnak az igazán fontos dolgokkal. Egy másik korábbi kutatásuk szerint azonban még mindig kevesen hisznek a magyar vállalkozók közül ebben a csodafegyverben, amit a KSH számai is alátámasztanak.

Tudatosságban tehát bőven van még mit fejlődni a hazai szektornak, de ebben a Billingo mindenképp támogatást nyújt. Megoldásai és integrációi segítségével bármely adónemet alkalmazók lehetőséget nyernek a folyamatok hatékonyabbá tételére, hiszen automatizálható a számlázás, az átalányadózó bevallás előkészítése, a Bankszinkron biztosítja a számlák összepontozását, egyszerűsödik a könyvelés, de a Billingo ugyanígy segít a pályázatfigyelésben vagy akár a partnerek helyzetének követésében is, és ezzel koránt sincs vége a felsorolásnak

- magyarázta Besztró Szabolcs, a Billingo Operatív és stratégiai igazgatója.

A vállalkozások digitális fejlesztése már csak azért is fontos lépés, mert hamarosan a számlázásban is változás lép fel, és az e-számlát alkalmazó vállalkozók maradhatnak csak talpon a számlázási irányelvi változások miatt. Ahogy másban, úgy ebben sem jó az utolsó pillanatban dönteni, az idő most még alkalmas a cégek megtartására, a helyzet stabilizálására.

Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.