Veszprémben láthatják először Bagó Bertalan Apacsok rendezését

index pr cover 1108
2023.07.20. 10:35 Módosítva: 2023.07.21. 09:41
Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.
Bereményi Géza és Kovács Krisztina darabját július 28-án mutatják be az Agórában.

Bagó Bertalan régi álma teljesül azzal, hogy színpadra állíthatja az Apacsokat, főbb szerepekben Egri Márta, Gáspár Sándor, Lábodi Ádám látható. Veszprém – az idén Európa Kulturális Fővárosa címet viselő város – Bereményi munkásságától lesz hangos, hiszen egész héten a Kossuth-díjas író, rendező, forgatókönyvíró művei kerülnek terítékre. Kerekasztal beszélgetésekkel, filmvetítéssel, zenei esttel tisztelegnek munkássága előtt, csakúgy, mint Cseh Tamás emléke előtt.

A Bereményi-hét nyitányaként a Gauder Áron rendezte Kojot négy lelke című filmet vetítik. Ezt követően Baumgartner Zsolt animációs rendező mesél a közönségnek.

index pr cikkbe ágyazott 727x409.png

Bereményi irodalmáról lesz szó a következő esten, ahol az író szerkesztője, Szegő János, valamint Cserna-Szabó András beszélgetnek. Az írásokból Máté P. Gábor veszprémi színművész olvas fel. A harmadik alkalommal a zene lesz a főszereplő, amikor is Másik János felel majd a hangulatért: az énekek között mesél is a közönségnek. Bereményi színháza úgyszintén terítéken lesz, méghozzá kerekasztal beszélgetés formájában: az Apacsok dramaturgját, Tucsni Andrást kérdezik az író színházi világáról.

A Bereményi-hét utolsó két napján az Apacsokat láthatja a közönség. A történet valós eseményekre épülve az ügynökkérdéssel is foglalkozik, a hazai indiánok sajátos világát mutatja be a 60-as évek megfigyelési ügyeinek szemüvegén keresztül. A Füst a szemében indián nevet választó Cseh Tamás 1961-ben indította el Bakonybél közelében a táborát, ahol hagyományosan évente kétszer, téli és nyári táborverésre és játékokra gyűltek össze. Közel 50 éven át szorosan kötődött a községhez, házat vásárolt, élete vége felé pedig a falu díszpolgárává avatta. A darab ezer szállal kötődik a hely szelleméhez, mely egyszerre hordozza magában a mélyen átélt magyarságot, az igazi európai értékeket és a tengeren túli ígéret földjének romlatlan világát.

A próbafolyamat utolsó szakasza Veszprémben lesz majd, amikor is az alkotók kisebb betekintést engednek a kulisszák mögé.

A július 28-i premier és a másnapi előadás ingyenes, csupán regisztrációhoz kötött.

Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.