Bereményi Géza munkássága előtt tisztelegnek Veszprémben

2023.07.24. 09:53
Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.
Bagó Bertalan Apacsok rendezése július 28-án és 29-én lesz látható az Agórában.

Az Európa Kulturális Fővárosa program és a veszprémi önkormányzat támogatásával megvalósuló esemény kerekasztal beszélgetésekkel, zenei esttel, filmvetítéssel várja a kultúrakedvelőket. A Bereményi-hetet Bagó Bertalan Apacsok rendezése koronázza meg, főbb szerepekben Egri Márta, Gáspár Sándor, Lábodi Ádám látható. 

sIMG 6725

A történet valós eseményekre épülve az ügynökkérdéssel is foglalkozik, a hazai indiánok sajátos világát mutatja be a 60-as évek megfigyelési ügyeinek szemüvegén keresztül. A Füst a szemében indián nevet választó Cseh Tamás 1961-ben indította el Bakonybél közelében a táborát, ahol hagyományosan évente kétszer, téli és nyári táborverésre és játékokra gyűltek össze. Közel 50 éven át szorosan kötődött a községhez, házat vásárolt, élete vége felé pedig a falu díszpolgárává avatta. A darab ezer szállal kötődik a hely szelleméhez, mely egyszerre hordozza magában a mélyen átélt magyarságot, az igazi európai értékeket és a tengeren túli ígéret földjének romlatlan világát.

sIMG 6724

Az előadást megelőző napok is Bereményiről szólnak majd: A Fotonban július 23-án, vasárnap 14.30-kor Gauder Áron Kojot négy lelke című animációs filmjének vetítése után a Temple Rékával, a film producerével beszélgetnek. A további három estére már a Kunsztban várják a közönséget. Bereményi irodalmi munkássága lesz a téma 25-én, kedden, 18 órakor, itt Szegő János szerkesztő és Cserna-Szabó András író lesz a vendég. A zenében betöltött szerepét 26-án, szerdán 18 órakor  Másik János segítségével, zenéléssel és beszélgetéssel idézik meg, míg az Apacsokról 27-én, csütörtökön 16 órától a darab társszerzőjével, Kovács Krisztinával és Tucsni András dramaturggal, valamint az előadás szereplőivel zajlik majd a beszélgetés. 

Az Apacsok próbafolyamatának utolsó szakasza Veszprémben lesz, amikor is az alkotók kisebb betekintést engednek a kulisszák mögé. 

A július 28-i premier és a másnapi előadás ingyenes, csupán regisztrációhoz kötött. 

 

Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.