25 év alatt több száz hátrányos helyzetű gyermeken segített az MBH-ösztöndíj

1108x623-1
2023.08.01. 00:02
Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.
Az MBH Bank a következő három évben is folytatja a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálattal közös stratégiai együttműködését – az összefogás során a két szervezet szociálisan hátrányos helyzetű gyermekeknek nyújt támogatást. Az MBH-ösztöndíj immár huszonöt éves múltra tekint vissza, az eltelt idő alatt eddig kiosztott ösztöndíjak összértéke meghaladja a félmilliárd forintot, amely több száz gyermeknek segített a tanulmányai során.

Az egykori MKB Bank 25 évvel ezelőtt azzal a céllal alapította meg ösztöndíját, hogy kiváló tanulmányi átlagot elérő, szociálisan hátrányos helyzetben lévő gyermekeket támogasson – ezt a munkát ma már az MBH Bank viszi tovább. A kezdeményezés 1997-ben indult útjára, kezdetben évente 20 gyermek patronálásával, majd ez a szám évről évre bővült, mígnem elérte a jelenlegi évi 100 főt. Az ösztöndíjjal járó támogatási összeget a bank a jó tanulmányi eredmény megőrzése esetén, egészen a diploma vagy a mesterképzés befejezéséig folyósítja a rászoruló diákok számára, ezáltal is ösztönözve tanulmányaik folytatását.

Az MBH ösztöndíjprogram a következő három évben is folytatódik tovább, hogy még több gyermeknek, fiatalnak segítsenek. Az anyagi támogatás mellett a program szervezett élményeket is kínál az ösztöndíjasoknak, akik minden évben meghívást kapnak a Magyar Állami Operaház karácsonyi Diótörő-előadására. A korábbi ösztöndíjasok a mai napig szeretettel gondolnak vissza a programban eltöltött időre.

Sokan közvetlenül a tanulmányaikra fordítják a támogatást

Az egykori ösztöndíjasok közül többen a tanulmányaikhoz szükséges eszközökre fordították az összeget: a repülőpilótaként tevékenykedő Farkas Tamás tanszereket, sportszereket vásárolt, illetve B kategóriás jogosítványát is az ösztöndíjból finanszírozta. A művészeti érdeklődésű Mohai Marietta könyvekre, franciaórákra és kulturális rendezvényeken való részvételre használta a támogatást, míg Szűcs Melinda, a mára több oklevéllel rendelkező pedagógus számára doktori képzésének elkezdésében jelentett nagy segítséget. Az ösztöndíjnak köszönhetően több résztvevőnek is lehetősége volt továbbtanulni, hiszen nem kellett másod-, harmadállást vállalniuk a mindennapi költségek fedezésére. Ez bizonyos fokú szabadságot jelentett számukra, hogy tanulmányaikra koncentrálhassanak és kibontakoztathassák képességeiket.

727x409

Felejthetetlen élményekkel gazdagodtak az ösztöndíjasok

A Gyermekmentő Szolgálat külön programokat is biztosított az ösztöndíjasoknak. Szabó Ábel zenész-családban nőtt fel, ezért számára az Operaházban megtekintett Diótörő-előadás jelentett feledhetetlen élményt, Cseres-Varga Fruzsina pedig egy szervezett ösztöndíj-átadás alkalmával járt életében először a Parlamentben. Emellett egy iskolai szervezésű olaszországi cserediák-programban is részt vehetett, amelynek költségeit az ösztöndíj nélkül biztos, hogy nem tudta volna fizetni. A szép emlékek miatt büszkén őrzi azt a gravírozott tollat, amelyet a programból való elballagása alkalmából dr. Edvi Pétertől, a Gyermekmentő Szolgálat alapító elnökétől kapott. A program sikerét mutatja az is, hogy több ösztöndíjas később önkéntes segítőként is visszatér a szervezethez.

Valódi értékeket jelent az ösztöndíj

Az ösztöndíjban részesülők kiemelik, hogy a támogatás elnyerése olyan célt jelentett számukra, amiért megérte küzdeni. Nem volt mindig egyszerű számukra a kiváló tanulmányi eredmény elérése – az egyetem alatt többeknek is romlott az átlaga. Azonban eközben olyan alapvető értékeket sajátítottak el, mint az elszántság és a kitartás, amelyeket elmondásuk szerint későbbi életük során is hasznosítani tudtak.

A programot sikeresen elvégzők szerint az, hogy ki milyen körülmények közül jött, nem determinál: kellő akaraterővel és tanulással bárki elérheti a maga elé kitűzött célt.

Szűcs Melinda szerint minden tudás hasznos, hiszen bármi, amit tanulunk, az később meghálálja magát, és olyan alapot ad, amire mindig tudunk építeni. Ha rosszabb körülmények közé születünk, akkor is vannak lehetőségeink, hiszen a megszerzett tudást senki sem veheti el tőlünk – hangsúlyozza Farkas Tamás is.

Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.