Vérnyomozástól a robotsebészetig – Kutatók Éjszakája a pécsi orvosin

TXSG8820 rgyt cover 1108x415
2023.08.28. 00:02
Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.

Milyen út vezet a győztesek receptjéhez? Meghekkelhetjük-e a génjeink szabta korlátokat a sikeresség érdekében? Megállítható-e az öregedés? Tudjuk-e, hogy mit eszünk, ha már azt valljuk, hogy azok vagyunk, amit megeszünk? Ki volt mitokondriális Éva és Y Ádám? Milyen potenciált rejt magában a 3D nyomtatás, a biotechnológia, mire képes egy csúcsmodern sebészeti robot, melyből a pécsi klinikán is üzemel egy? Ezekre és még megannyi izgalmas kérdésre kaphatunk választ szeptember 29-én, a PTE Általános Orvostudományi Karán, ahol száznál több ingyenes programmal készülnek az idei Kutatók Éjszakájára.

A szeptember vége igazi örömünnep a tudomány iránt érdeklődőknek: ekkor rendezik meg ugyanis Európa-szerte, így hazánkban is a közel két évtizedes múltra visszatekintő Kutatók Éjszakáját, mely programok tömegeivel kalauzol el minket a különböző tudományterületek világába, egyúttal népszerűsíti a kutatói pályát. Ilyenkor rengeteg intézmény tárja szélesre a kapuit, és vár minden korosztályt, ahogy a rendezvény magyarországi honlapján is írják: a fiataloktól az egészen idősekig mindenki talál magának érdekes programot.

A programok ingyenesek, de vannak, amelyek regisztrációhoz kötöttek, így érdemes idejekorán kinézni, hogy melyiken szeretnénk részt venni. A rendezvény 2018-tól kétnapos: a programok szeptember 29-én, péntek délután indulnak, és szeptember 30-ra, szombatra is jut belőlük.

A Kutatók Éjszakájáig ugyan még vissza van néhány hét, így még nem igazán találni sok programot a rendezvény weboldalán, a programhoz kapcsolódó intézmények viszont már gőzerővel készülnek.

A Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karán már összeállt a terv: száznál is több, izgalmas programmal vár szeptember 29-én a nagy múltú, idén 100 éves jubileumát ünneplő orvosképző, elkalauzolva az érdeklődőket az orvoslás, a gyógyszerészet, valamint a klinikum világába, bemutatva, miként szövik át ezer szállal mindennapi életünket ezek a területek és vívmányaik.

A programok között a tizen- és huszonévesek mellett bátran válogathatnak a fiatalabbak és az idősebbek is: szórakoztató, inspiráló előadásokon, kísérleteken, laborbejárásokon és további játékos programokon keresztül minden korosztály megismerkedhet a tudományos kutatás számos új eredményével.

A jövő orvosjelöltjei ismerkednek a hivatással (fotó: Rafa-Gyovai Tibor)
A jövő orvosjelöltjei ismerkednek a hivatással (fotó: Rafa-Gyovai Tibor)

Harmincnál több intézet, száznál több program – igazi különlegességekkel vár a pécsi orvosi

A pécsi orvosin mintegy 30 intézet, klinika és tanszék készül szeptember utolsó péntekjére, az előző évek tapasztalatai pedig azt mutatják, hogy ahogy az előző években, idén is komoly érdeklődés várható.

Az Igazságügyi Orvostani Intézetben például átfogó képet kaphatunk a napjainkban leggyakrabban előforduló élvezeti szerek fogyasztásának kimutatásával kapcsolatos toxikológiai vizsgálatokról, emellett egy kicsit a Helyszínelők bőrébe is bújhatunk: lehetőségünk nyílik a médiából jól ismert törvényszéki orvosok munkájának megismerésére, emellett vérnyomokat felderítve rekonstruálhatjuk az események láncolatát.

Az Anatómiai Intézetet is érdemes lesz felkeresni. Itt például az orvostanhallgatók képzésére is használt műanyag szervpreparátumokon keresztül ismerkedhetünk az emberi test részletes felépítésével nem csak kívülről, hanem belülről is, és a koponyánk mélyére is elutazhatunk. Kifejezetten a gyereknek szóló játékos feladatokkal is találkozhatunk itt, lesz óriás szervkirakó, óriás szívmodell, összeállíthatunk emberi csontvázat, különböző szöveteket figyelhetünk meg a mikroszkóp alatt, illetve egy 2017-ben orvosi Nobel-díjat nyert kutatási témáról készült interaktív előadás során abba is betekintést nyerhetünk, hogy mi a hosszú távú sikeresség titka, mi mindent lehet „meghekkelni” a génjeink szabta korlátainkból.

Az Igazságügyi Orvostani Intézetet is érdemes lesz felkeresni a Kutatók Éjszakáján (fotó: Rafa-Gyovai Tibor)
Az Igazságügyi Orvostani Intézetet is érdemes lesz felkeresni a Kutatók Éjszakáján (fotó: Rafa-Gyovai Tibor)

Megállítható-e az öregedés? Lassítható, esetleg visszafordítható ez a folyamat? Hol tartanak az ezzel kapcsolatos kutatások? Ilyen izgalmas témát is körbejárnak a Biokémiai és Orvosi Kémiai Intézetben, de szó lesz még az emésztésünket elősegítő ételekről, illetve beleshetünk egy sejttenyésztő laboratóriumba is.

Érdemes lesz útba ejteni a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ Sebészeti Klinikáját is, ahol az általános sebészet, az égés- és rekonstrukciós sebészet kulisszatitkaiba nyújtanak betekintést az érdeklődőknek. Bemutatják továbbá a szervtranszplantáció precízen szervezett rendszerét, a Sebészeti Klinika sürgősségi és tervezhető műtéti munkáját, továbbá fény derül arra is, hogyan lehetséges a műtéteket kulcslyukon keresztül elvégezni. Mindemellett megismerkedhetnek a Klinikai Központba 2022 szeptemberében érkezett, ultramodern DaVinci Xi sebészeti robottal is.

Interaktív programok is várják a tudományra szomjazókat a pécsi orvosin (fotó: Rafa-Gyovai Tibor)
Interaktív programok is várják a tudományra szomjazókat a pécsi orvosin (fotó: Rafa-Gyovai Tibor)

A PTE 3D Nyomtatási és Vizualizációs Központban a jövő technológiáját tárják az oda érkezők elé. Betekinthetnek a kutatási projektek nyomtatási eljárásaiba, kezükbe vehetik az elkészült prototípusokat, megismerhetik a nyomtatáshoz szükséges folyamatokat, a különböző nyomtatókat.

Nem marad el a Teddy Maci Kórház sem a Pécsi Orvostanhallgatók Egyesületének jóvoltából. Ennek során a legfiatalabbak játékos program keretében megtanulhatják az orvosi vizsgálat menetét és eszközeit, megismerkedhetnek a orvosi környezettel, ezáltal a valós helyzetben kevésbé izgulnak, csökken a szorongásuk.

Szintén a gyerekeket célozza játékos, interaktív kísérletekkel a Transzlációs Medicina Intézet: egyszerű tudományos kísérleteken keresztül mutatják be a hőmérséklettel kapcsolatos jelenségeket, majd hőkamerát ragadva ismerkedhetünk testünk és környezetünk hőtérképeinek érdekességeivel.

A programok hamarosan a weboldalon is láthatóak lesznek, a regisztrációkötelesekre érdemes figyelni, mert a helyek általában rendkívül gyorsan elfogynak.

Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.