Egyéni nyelvtanulás: magántanár vagy nyelviskola?

Cover cikk1
2023.09.08. 00:02
Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.

A szeptember hagyományosan a tanévkezdés ideje. Sok szülő ebben a zűrös időszakban keres gyermekének magántanárt, ha úgy ítéli meg, hogy a közoktatásban megszerzett tudás nem elegendő. Sokan ekkor ébrednek rá, hogy a nyelvtudásuk kevés a munkahelyükön való helytálláshoz, ezért nyelvtanfolyamokra van szükségük. A nyelvvizsgázni vágyók felkészítő tanárt keresnek. Nem csoda, hogy nagy igény mutatkozik a megfelelő oktató iránt, hiszen mindenki tisztában van vele, hogy a sikeres nyelvtanulás egyik kulcsa a nyelvtanár. Felmerül a kérdés, hogy mi magunk keressünk magántanárt vagy oldjuk meg egy nyelviskola segítségével?

Hogyan keressünk?

A legegyszerűbb módszer egy keresőbe beírni a megfelelő kulcsszót és máris találatok ezreit kapjuk eredményül. Rengeteg tanárkereső oldal, magántanár adatbázis létezik, első pillantásra nehéz is átlátni ezt a hatalmas választékot. Sok a kérdőjel ezekkel az oldalakkal kapcsolatban. Mennyire naprakészek az itt található tanári profilok? Vajon megbízhatóak és valósak a tanárokról szóló értékelések? Ember legyen a talpán, aki ki tud igazodni az ajánlatok tengerében.

Egy fokkal könnyebb dolgunk van, ha barátaink, ismerőseink tudnak nekünk magántanárt ajánlani. Itt már annyiban javul a helyzetünk, hogy visszajelzést kapunk az oktató személyiségéről, képességeiről, így el tudjuk dönteni, hogy megfelelő lesz-e a számunkra. Egy jó hírű, kiváló tanárt szinte kézről kézre adnak az érintettek, itt inkább az lehet a nehézség, hogy rendelkezik-e szabad kapacitással? El tud-e vállalni minket, abban az időpontban és helyen, ami nekünk leginkább megfelel?

Ha a tanárkeresés mizériáját egy nyelviskolára bízzuk, akkor tudjuk a legtöbb gondot levenni a vállunkról. Egy nyelviskola komplett tanári karral rendelkezik, az oktatók eltérő idősávokban, akár eltérő helyszíneken vállalnak munkát, így sokkal nagyobb eséllyel fogjuk megtalálni a számunkra megfelelő tanárt.

cikkben1 cikk1

Milyenek a tanári óradíjak?

A tanári óradíjakban elég nagy szórás is előfordulhat, de mint minden szolgáltatás esetén, érvényes az az axióma, hogy a minőséget meg kell fizetni. Egy nagyon olcsó tanár valószínűleg nem véletlenül kerül csak ennyibe...

A piacot kicsit megvizsgálva azt látjuk, hogy egy igazán jónak számító magántanár óradíja nagyjából megegyezik egy nyelviskola által kínált hasonló szolgáltatás árával. Míg azonban egy ilyen tanárhoz valószínűleg nehezebb időpontot foglalni, egy nyelviskola nagyobb tanári karral dolgozik és olyan időpontra és helyre tud megfelelő tanárt biztosítani, ami igazodik a megrendelő igényeihez.

Mit szeretnénk tanulni?

Minél inkább egyedi tematikájú tanfolyamot szeretnénk, annál inkább érdemes egy nyelviskolát választani. Nyilván egy ügyes magántanár is meg tudja tanítani a nyelvtant vagy fel tud készíteni egy nyelvvizsgára, de ha ennél specifikusabb célunk van, akkor sokkal nagyobb esély van rá, hogy egy nyelviskola bővebb oktatói csapatából lesz olyan tanár, aki számunkra megfelelő lesz. Ha például egy bizonyos nyelvvizsgára szeretnénk felkészülni, akkor egy olyan nyelviskolában, ahol ezt a vizsgát le lehet tenni, biztos vannak olyan nyelvtanárok, akik egyúttal vizsgáztatók is, így töviről-hegyire ismerik azt a nyelvvizsgát. Ebből következően a velük való felkészülés is biztosabb sikerrel kecsegtet. Ha pedig a munkahelyen szükséges irodai-üzleti nyelvet vagy szaknyelvet szeretnénk tanulni, akkor szinte biztos, hogy egy nyelviskola fog tudni segíteni.

Milyenek a nyelvoktatás körülményei?

Egy magántanár sokszor a saját lakásában, neadjisten a konyhában tartja az órát, ami segíthet a bensőséges, relaxált hangulat elérésében, de sokak számára zavaró lehet, ha nem megfelelőek az oktatás körülményei. Óra közben csönget a postás, a futár, ugat a kutya, a gyerek éhes és enni kér.... Bőven lehetnek zavaró körülmények.

Ezzel szemben egy nyelviskolában kifejezetten a nyelvoktatásra kialakított, általában multimédiás eszközökkel felszerelt, légkondicionált termekben lehet tanulni, ahol minden zavaró körülménytől mentesen a tanulásra tud fókuszálni a tanuló és a tanár is.

cikkben2 cikk1

Tanár – diák kémia

Előfordulhat olyan eset, hogy bármennyire jól is oktat egy tanár, nincs meg a nyelvtanulóval a kémia. Ha azt szeretnénk, hogy hatékony legyen a nyelvtanfolyam, ilyenkor váltásra van szükség, ami kényelmetlen személyes üggyé is fajulhat. Ha mi kerestük a magántanárt, akkor újra kezdődhet a tanárkeresés fáradságos folyamata. A nyelviskolával való szerződés előnye itt abban mutatkozik meg, hogy a tanárcsere nem személyes ügy és jóval gyorsabban, problémamentesen megoldható.

Szerződés és számla

A magántanárok sok esetben egyáltalán nem adnak számlát, szerződést pedig végképp nem kötnek és ezzel egyébként a Felnőttképzési Törvény előírásait is megszegik. A nyelviskolákban viszont az egyéni tanfolyamokra is szerződést köt a tanuló, így az oktatás minősége is számonkérhető. A nyelviskola, mint bejelentett felnőttképző intézmény a tanfolyamról számlát ad, amelyet akár el is tud számolni a tanuló a munkahelyén, vagy a vállalkozásában. Egyes magántanárok KATA adózás alatt maradtak, az ő számlájuk viszont nem számolható el a számviteli törvény értelmében! Nem utolsósorban egy nyelviskola az előre befizetett összeggel el kell számoljon, ha a tanuló menet közben meggondolja magát és abba szeretné hagyni a tanulást. Magántanárát viszont erre semmi sem kötelezi, legfeljebb a jóindulatára számíthatunk.

Konklúzió

A címben feltett kérdésre azt válaszolhatjuk röviden, hogy mindkét módon megtalálhatjuk a számunkra megfelelő oktatót, de ha saját szakállunkra keresünk tanárt, akkor azzal számolnunk kell, hogy időt és energiát kell szánnunk a folyamatra és némi szerencse is szükségeltetik hozzá, hogy az ideális oktatót megtaláljuk. Aki gyors és hosszú távra szóló megoldást szeretne és fontos számára a minőségi oktatás, valamint a szakmai hattér, az talán jobban jár, ha egy nyelviskolát bíz meg a feladattal.

Aki szervezett keretek között, például a Katedra Nyelviskola iskoláiban tanulja a nyelvet, biztos lehet benne, hogy szakképzett, tapasztalt nyelvtanár foglalkozik majd vele. A Katedra kiválóan felkészült oktatói nyelvi coachok is egyben, akik a hallgató igényeire ráhangolódva, az önbizalmat folyamatosan erősítve, a szükséges részkészségekre fókuszálva fejlesztik nyelvtudását.

A Katedra Nyelviskola országszerte kínál online nyelvtanfolyamokat, míg 20 magyarországi városban várja tanteremben az egyéni és csoportos hallgatókat. Minden jelentkező számára biztosítják az ingyenes szintfelmérés lehetőségét és az eredmény alapján szakmailag megalapozott képzési tanácsadást nyújtanak, mely garantálja, hogy a nyelvtanuló a megfelelő nyelvi szinten és a hozzá leginkább passzoló képzési típusban kezdi meg a nyelvtanulást.

Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.