A sokszínű hallgatói közösség tükre a Pécsi Tudományegyetem legújabb nemzetközi szakácskönyve

Cover foto kalmar lajos
2023.09.26. 00:02
Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.

2019 után idén újra nemzetközi szakácskönyvet jelentetett meg a Pécsi Tudományegyetem. A külföldi hallgatók receptjeiből összeállított, angol és magyar nyelvű kiadvány ezúttal elsősorban a levesekre, salátákra és a desszertekre fókuszál, de a cél nem változott: megismerni a több mint 130 országból Pécsre érkező tanulók hazájának gasztrokultúráját, ízlésvilágát, különleges ételeit. A napokban bemutatott, nem mindennapi kooperáció során született könyvet hamarosan könyvesboltban is megvásárolhatjuk.

A 2019-es „50 étel a nagyvilágból” című szakácskönyv a Pécsi Tudományegyetem egyik globális értelemben vett egyedi produktuma, rendkívül aktív hallgatói közreműködéssel jött létre. A nagy sikerre való tekintettel és a számos pozitív visszajelzés alapján egyértelművé vált: nem maradhat el a folytatás. Ennek megfelelően a mostani könyvhöz újabb 50 receptet gyűjtöttek össze a kötet szerkesztői, miután a PTE-n tanuló mintegy 5000 külföldi és 17 000 magyar hallgató között ismét receptversenyt hirdettek meg, ezúttal a levesekre, salátákra és desszertekre koncentrálva. A könyvvel szeptember közepén ismerkedhetett meg a nyilvánosság egy ételkóstolóval egybekötött ünnepélyes könyvbemutató keretében Pécsett, a Trafikban.

Dr. Nyitrai Miklós, a PTE ÁOK dékánja, dr. Miseta Attila, a PTE rektora és dr. Tarrósy István, a PTE Nemzetközi Igazgatóság igazgatója (j-b.) a receptkönyv szeptember 14-i ünnepélyes bemutatóján Pécsett, a Trafikban. (Fotó: Kalmár Lajos)
Dr. Nyitrai Miklós, a PTE ÁOK dékánja, dr. Miseta Attila, a PTE rektora és dr. Tarrósy István, a PTE Nemzetközi Igazgatóság igazgatója (j-b.) a receptkönyv szeptember 14-i ünnepélyes bemutatóján Pécsett, a Trafikban. (Fotó: Kalmár Lajos)

Egymás megismerése az ételeinken keresztül

Akár szimbolikusnak is tekinthető, hogy a második egyetemi szakácskönyv a centenárium évében jelenik meg: éppen 100 évvel ezelőttre datáljuk a modern felsőoktatás kezdetét Pécsett. Hazánk minden bizonnyal egyik legsokszínűbb és legnemzetközibb egyeteme méltán büszke arra az interkulturális közegre, amely valójában évszázadok óta körülöleli az itt tanulókat, kutatókat, az itt élő városlakókat.

– mondta el az „Újabb 50 étel a nagyvilágból – Next 50 Delicacies on Earth” címet viselő kiadvány kapcsán dr. Miseta Attila, az egyetem rektora. A receptkönyv-kezdeményezést eredeti gondolatnak nevezte, mely, ahogy látható is, folytatásra érdemes.

Már az első könyv elkészültekor láttuk, hogy egy fantasztikus, nagyon sok szereplős együttműködés eredményeként egy unikális dolog született a Pécsi Tudományegyetemen. A projekt hűen tükrözi, hogy a nemzetköziesítési folyamatnak milyen hangsúlyos része a különböző kultúrák találkozása az ételeiken keresztül, az, hogy egy asztalhoz ülünk és ezen ételek felett eszmét cserélve közelebb kerülünk egymáshoz.

- vette át a szót dr. Tarrósy István, a PTE Nemzetközi Igazgatóság igazgatója. Rámutatott, a Pécsi Tudományegyetemnek immáron teljesen egyedülálló nemzetközi receptkönyv-sorozata van.

A Pécsi Tudományegyetem új nemzetközi receptkönyve elsősorban a levesekre, salátákra és desszertekre fókuszál. (Fotó: Csortos Szabolcs/Univpecs.com)
A Pécsi Tudományegyetem új nemzetközi receptkönyve elsősorban a levesekre, salátákra és desszertekre fókuszál. (Fotó: Csortos Szabolcs/Univpecs.com)

A receptkönyv-projekt nemzetköziesítésünk ékköve, a hallgatói közösségeink bevonása, megszólítása, aktív szerepvállalása látható a projektben. Nagyon büszkék vagyunk rá, hiszen azon dolgozunk, hogy egy olyan interkulturális tanulási környezetbe illeszkedjenek bele a hallgatóink, ami a PTE-ről, a pécsiségről, közösen épített közösségről szól. 

– hangsúlyozta az igazgató.

Dr. Tarrósy István rámutatott, a kötet a PTE Általános Orvostudományi Kar támogatásával valósult meg, valamint létrejöttében kiemelt szerepe volt a pécsi Egészségtudományi Karnak is, melynek tankonyhájában készítette el a hallgatói receptek alapján a fogásokat Lokodi Ákos séf, a munkafolyamatokat és az ételeket pedig Kalmár Lajos fotóművész örökítette meg.

A PTE receptkönyvei számomra szimbolikus jelentőséggel bírnak: tükrözik, hogy milyen sokszínű hallgatói közösségünk van.

– fejtette ki dr. Nyitrai Miklós, a PTE Általános Orvostudományi Kar dékánja. Mint mondta, az újonnan megjelent könyv egy hosszú, tartalmas folyamat része, mely illeszkedik a PTE-n uralkodó felfogásba, a hallgatói és dolgozói jóllét megteremtésébe.

A dékán szerint azzal, hogy a sorozat második kötete készült el, mutatja, hogy milyen sikere volt az elsőnek, és milyen népszerű az a gondolatiság, amiben a projekt gyökerezik. Dr. Nyitrai Miklós megköszönte mindenkinek, aki részt vett a kötet munkálataiban, hozzátéve, örömmel venné ő is, ha lenne gondolati folytatása a kezdeményezésnek.

Különleges ételek készültek, különleges összetevőkkel. (Fotó: Kalmár Lajos)
Különleges ételek készültek, különleges összetevőkkel. (Fotó: Kalmár Lajos)

Volt olyan étel, amit egy indonéz ingen fotóztak le

Az egyetemnek rendkívül hosszú története van abban, hogy milyen szinten tudja közösséggé formálni a nálunk tanuló külföldi diákokat.

– mondta el a kiadvány kapcsán Berta Anikó, a projekt ötletgazdája és pécsi orvoskari koordinátora. Az ötlet a nagy múltú Nemzetközi Est kapcsán jött, melynek ő is többször volt a szervezője, a nagy pörgés miatt viszont sosem tudta megkóstolni az ott készülő ételeket, a hallgatók viszont utólag odaajándékozták neki a recepteket.

Innen már csak egy ugrás volt a receptkönyv ötlete, melyhez pályázat útján várták a finomabbnál finomabb fogások leírását. Könnyű dolgunk volt, a hallgatók örömmel küldtek recepteket, válogattunk is belőlük, majd megfőztük őket, Lajos (Kalmár Lajos fotóművész – szerk.) le is fotózta őket.

– fogalmazott Berta Anikó.

Ahogy az első, a második szakácskönyv is rengeteg kihívást tartogatott a fotózás tekintetében. Kalmár Lajos fotóművész, a kötet fotósa elmondta, figyelni kellett arra, hogy a képeken ne ismétlődjenek a tányérok, az edények, az evőeszközök. Ennek a könyvnek a kellékei között szerepel több mint 150, kézzel gyártott kerámia, amelyeket kifejezetten a projekthez gyártottak Tirolban. Szinte minden tárgyi kelléket dedikáltan ehhez a kezdeményezéshez készítettek, emellett igyekeztek mindenféle különleges, egyedi kiegészítőket, terítőket összegyűjteni. Kalmár Lajos szavai szerint volt olyan étel, melyet például egy indonéz ingen fotóztak le.

A fogások fotózása is bőven rejtett kihívást. (fotó: Jakab Attila)
A fogások fotózása is bőven rejtett kihívást. (fotó: Jakab Attila)

A fotózáshoz Kalmár Lajos egy egyedileg, perspektívakorrekciós célokra épített csúcskategóriás, 102 millió pixel felbontású kamerát használt. A kamera első része pedig mindenféle optikai eltolásokra, elforgatásokra, „csalásokra és ellencsalásokra” adott lehetőséget.

A cél az volt, hogy ha valaki végiglapozza ezt a könyvet, elejétől a végéig, azt érezze az elejétől a végéig, hogy ez jó. Ha valaki ránéz, és elégedett, akkor mi boldogok vagyunk.

– tette hozzá a fotóművész.

Komoly kihívást jelentett, hogy az ételeket a rendelkezésünkre álló idő alatt tudjuk elkészíteni. Szoros határidőkkel dolgoztunk, figyelnünk kellett a munkafolyamatok összeszervezésére.

 – mondta el Lokodi Ákos séf, aki a PTE Egészségtudományi Kar tankonyháján készítette el az olykor különleges összetevőket is igénylő fogásokat. Néhol a kóstolás jelentett kihívást, mivel a készülő étel távolt állt a megszokott íz-, illat- és látványvilágtól.

A legizgalmasabb az együttműködés volt a diákokkal, egy fantasztikus utazást tettünk meg együtt. Egyik alkalommal, mikor éppen egy fogáson dolgoztunk, felnéztem, és azt láttam, hogy öt földrészről vannak mellettem, és mégis megvan a közös hang. Ez is mutatja, hogy az étel, az ital, a gasztronómia közösségformáló erő.

 – tette hozzá a séf.

Török előétel, mauritiusi saláta, macedón pite és portugál desszert

A szeptember 14-i bemutatóra érkezőket olyan fogásokkal vendégelték meg, melyeknek receptje belekerült az új nemzetközi szakácskönyvbe. Az ételeket a receptgazda hallgatók mutatták be, akik beszéltek a gasztronómiával kapcsolatos viszonyukról is.

A menüsort Bahtiyar Yildiz, a PTE Bölcsészettudományi Kar pszichológia szakos hallgatójának receptje alapján készült török leves, a Yayla Corbasi indította, melyet édesanyja gyakran készít, nyáron akár hidegen is. „Szerettem volna valami könnyűvel, ugyanakkor finommal részt venni a könyv oldalain. A levesem joghurt alapú, hidegen is fogyasztható, olykor nagy melegben egyszerűen csak megisszuk” – idézte az Univpecs.com a hallgatót.

Catarina Vairinhos, Tanusha Baijnath, Bahtiyar Yildiz és Oliver Zrinyi (j-b.), az ő receptjeik alapján készült ételeket készítették el a receptkönyv bemutatójára. (Fotó: Csortos Szabolcs/Univpecs.com)
Catarina Vairinhos, Tanusha Baijnath, Bahtiyar Yildiz és Oliver Zrinyi (j-b.), az ő receptjeik alapján készült ételeket készítették el a receptkönyv bemutatójára. (Fotó: Csortos Szabolcs/Univpecs.com)

Második fogásként a mauritiusi Tanusha Baijnath, a PTE Általános Orvostudományi Kar hallgatójának céklasalátáját tálalták.

Hatodéves orvostanhallgató vagyok és már az első évtől fogva komoly kihívást jelentett, hogy mit főzzek. Mivel tudom, hogy a többi orvostanhallgatónak is nagyon kevés ideje van főzni, mikor hallottam a receptversenyről, úgy gondoltam, jó ötlet lenne benevezni egy gyors és egyszerűen elkészíthető étellel.

– mondta.

A főfogás, egy húsos pite, eredeti nevén Pastrmajlija, Észak-Macedóniából érkezett, és Oliver Zrinyi, a PTE Művészeti Karának hallgatója hozta.

A húsos pite fő összetevői a kenyér és a hús, mivel Magyarországon még nem találkoztam vele, de minden alapanyag beszerezhető hozzá, arra gondoltam, miért ne készíthetném el itt is.

– fogalmazott Oliver.

A desszertek az egyik szenvedélyem, ezért egy, az otthonomra nagyon jellemző édesség receptjével, a Pastel de natával neveztem.

– mondta Catarina Vairinhos, aki Portugáliából érkezett a pécsi orvosképzőre, és akinek desszertje zárta a menüsort.

A receptkönyv elkészítésében részt vett hallgatókat a bemutató napján külön köszöntötték a PTE Általános Orvostudományi Karán, átnyújtva nekik egy-egy tiszteletpéldányt a mutatós kiadványból.

Az „Újabb 50 étel a nagyvilágból – Next 50 Delicacies on Earth” receptkönyv a Líra bolthálózatában kapható szeptember 20-tól.

Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.