Késely Ajna és Ekler Luca is tudatosabban készül Párizsra, mint Tokióra

AZHU index mnk 1920x1080 Cover 001
2023.09.28. 00:02
Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.
Az elvégzett munkában hisznek, kispárna és befont haj nélkül viszont nincs verseny

Intenzív és eredményes időszakon van túl a háromszoros ifjúsági olimpiai bajnok úszó, Késely Ajna és Ekler Luca paralimpiai bajnok atléta. Ajna augusztusban ezüstérmet nyert 400 méter gyorson az Egyetemi Világjátékokon, Luca pedig három arany és egy ezüstérmet nyert a paraatlétikai vb-n júliusban – a 200 és 400 méteres síkfutást világcsúccsal. Szeptembertől mindketten teljes erőbedobással a 2024-es párizsi olimpiai játékokra, illetve paralimpiai játékokra készülnek, hiszen most kezdődik számukra az igazán intenzív felkészülési szakasz. Ennek kulisszatitkaiba avatnak most be a 2024-es párizsi olimpiai és paralimpiai mozgalmak világszintű biztosítási partnere, az Allianz márkanagykövetei.

Párizs az előző két olimpiai helyszínhez képest egy sokkal elérhetőbb célpont a szeretteim és a magyar sportrajongók számára, így bízom benne, hogy többen kiutaznak majd szurkolni, ami óriási motivációt és erőt ad. Nem beszélve az időzónáról, ami végre most nekünk, európaiaknak fog kedvezni

– mondja Késely Ajna arról, mi vonzza legjobban Párizsba. Hasonlóan van ezzel Ekler Luca is, aki itt szeretné megdönteni majd a világcsúcsát is.

Késely Ajna
Késely Ajna

Bár az olimpikon sportolóknak olimpiától olimpiáig tart a felkészülése, a nyári versenyszezon végével számukra a legmegterhelőbb időszak kezdődött meg fizikailag és mentálisan is, hiszen az utolsó egy évben már sokkal tudatosabban és precízebben kell mindent csinálniuk ahhoz, hogy a döntő pillanatban akár tized- vagy századmásodpercekkel jobb eredményt érjenek el másoknál.

Az olimpiai eszmével kell kelni és feküdni, megszállottan üldözni a sikert

– vallja Ajna. A heti akár tíz edzéssel és regenerációs feladatokkal teli ciklusban többek között edzőkből, orvosokból, pszichológusokból, dietetikusokból és gyógytornászokból álló csapat támogatja őket, hogy a testük és a lelkük is tökéletes állapotban legyen a 2024-es párizsi játékokra.

Újult erővel a rajthoz

A két élsportoló sok mindenen túl van a 2020-as tokiói olimpiai játékok óta, így rengeteg tapasztalatot szereztek ahhoz, hogy tudják, min érdemes változtatniuk a mostani felkészülés során. Ajna kétszer is edzőt váltott, mert kereste azt a tudást és kémiát, amivel úgy érzi, nagy dolgokat vihet majd véghez.

Egyre nagyobb hangsúlyt helyezek a regenerációra, és a mentális felkészülésen is ugyanolyan erőbedobással és napi rutinszerűséggel dolgozom, mint az edzések során a testemen.

Luca ugyancsak egyre tudatosabb abban, hogy előtérbe helyezze a felkészülését segítő dolgokat, a hátráltató tényezőket pedig kizárja.

Ekler Luca
Ekler Luca

Az egyik legnagyobb kihívást a motiváció megtartása jelenti számukra a monoton hétköznapokban, ennek ellenére nem hagynák ki a folyamat egyik részét sem.

Az ugróedzéseket, az érzést, amikor repülök, sosem cserélném el. A kedvenc időszakom, amikor a versenyek előtti finomításokat végezzük, és amikor a több hetes edzőtáborokban egész nap csak a felkészülésre koncentrálok

– emeli ki Luca.

Minden, ami az úszással jár, kell a siker eléréséhez. Talán az egyetlen, amin változtatnék az, hogy a szeretteimmel több időt töltenék

– teszi hozzá Ajna.

Nemcsak az edzésprogram, a rituálék is fontosak

A patikamérlegen kimért felkészülési program mellett a sportolóknak persze megvannak a kedvenc tárgyaik, bevett szokásaik is, amikhez ragaszkodnak egy-egy verseny előtt. Bár egyikük sem babonás, mivel mindketten önmagukban és a befektetett munkában hisznek, Ajna sehova nem utazik a 13 éves kispárnája nélkül, és mindig levetíti fejben a versenyeit. Luca számára elmaradhatatlan rituálé, hogy Oroszi Zsuzsa szövetségi kapitány befonja a haját és úgy álljon a rajthoz, emellett pedig naplót is vezet a versenyek előtt.

A civil életben is tudatosan kell tervezni!

A sportban a tudatos tervezés elengedhetetlen a sikerhez és a biztonságérzethez, ám Ajna és Luca esetében ez az élet többi területére is igaz. A két sportoló a civil életét is a versenyfelkészüléshez hasonlóan megtervezi, amiben a pénzügyi tudatosságnak is kiemelt szerepet szánnak.

Ajna szerint nemcsak az élsportban, az élet egyéb területein is muszáj felkészültnek és rutinosnak lenni, és biztosítani a jövőt.

Mindenhol a tudatos hozzáállást keresem, legyen szó időbeosztásról, pénzről, kikapcsolódásról vagy bármi másról. Egy éve költöztem el a családomtól, és azóta a pénzügyeimet is tudatosan kezelem. A szüleim odafigyelésének köszönhetem, hogy az úszásból megteremtett pénzemből saját lakást vehettem 20 évesen. Mindennapi szinten a legtöbb pénzt az egészségemre költöm, hogy a testem mindig 100 százalékosan tudjon működni és dolgozni. Pont emiatt az igénybevétel miatt fontos számomra az életbiztosítás is.

A sport Luca számára is rengeteget segít abban, hogy más élethelyzetekben is helytálljon és felkészült legyen a mindennapok kihívásaira.

Szeretem a végletekig megtervezni a dolgokat, a váratlan helyzetekben pedig bízom a képességeimben, valamint élet- és egészség biztosításokkal is védem magam. Az anyagi tudatosságot a szüleimtől hozom, és évek óta pénzügyi tanácsadó segít nekem ebben. A megtakarításaimnak és a jó befektetéseknek köszönhetően hamar a saját lábamra tudtam állni, és nőként különösen fontosnak tartom, hogy ilyen tekintetben is önálló legyek.

Készülj fel te is az Allianz-cal, és hozd ki a számodra legjobbat minden élethelyzetből! Tudj meg többet itt!

Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.