A te bolygód, a közös jövőnk!

Index-Cover
2023.10.02. 10:35 Módosítva: 2023.10.02. 10:45
Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.
A szeptember 27. és október 1. között megrendezett Planet Budapest 2023 Fenntarthatósági Expó egyik legnagyobb hatású programja kétségkívül a Your Planet nevet viselő interaktív kiállítás volt.

A több mint 6500 négyzetméteren elterülő, 18 szigetből álló tárlat elképesztő vizuális megoldásokkal tette kézzelfoghatóvá és mindenki számára érthetővé azokat a fenntarthatósági és környezetvédelmi kihívásokat, melyekkel szembe kell néznünk.

Hol a helyünk a körforgásban?

Az ilyen kiállítások kötelező eleme, hogy szembesítsen azzal, hogy a továbbra is növekvő lélekszámú emberiség egyre gyorsuló ütemben éli fel bolygónk korlátozott erőforrásait. A környezet, a társadalom és a gazdaság hármasára építő civilizációnkban az egyensúly már–már létünket fenyegető mértékben felborult. Ennek jelenlegi és jövőbeni következményeivel a kiállítás folyamán visszatérően szembesülünk, ennek ellenére nem lehangoló a végkicsengés. Sőt!

Index-01

Egyetlen esélyünk a tudatosság

Folyamatosan visszatérő motívum azon cselekvési lehetőségek megjelenése, melyek mindannyiunk hétköznapi életében jelen vannak. Ezek jelentős részéről a fenntarthatósági kérdésekre nyitott emberek már hallottak, mégis rendkívül fontos őket újra és újra ismételni. Főleg olyan színvonalas formában, ahogyan ezt a Your Planet teszi.

A cselekvési lehetőségek mellett olyan információkkal is szembesülünk, amelyek az induláshoz megadhatják a várva várt lökést. A fogyasztói szokásainkról szóló állomáson a textilipar kapcsán megtudhattuk, hogy évente 79 milliárd köbméter vizet használunk ruhagyártásra. Ezzel 43-szor lehetne megtölteni Közép-Európa legnagyobb tavát, a Balatont. Ennél is gondolatébresztőbb a kérdés, hogy vajon megvásárolnánk-e a következő pólónkat, ha az árcédula helyén a következőket olvasnánk: 22 ezer kilométer, 2700 liter víz és fél kilogramm rovarirtó - merthogy ez a valódi ára.

Index-02

Szemléletes példa az egyre divatosabbá váló mandulatej is: minden egyes mandulaszem megtermeléséhez nagyjából 3 liter vízre van szükség, így fogyasztása korántsem nevezhető fenntartható választásnak.

Az étkezés, élelmiszerek témája folyamatosan visszatért. Nem véletlen, hiszen élelmiszereink megtermelésének módozatai teljesen átszövik a természethez fűződő kapcsolatunkat: a vízi élővilág állapotától, a szárazföldi ökoszisztémák helyzetén át, egészen a környezetszennyezés számos válfajáig. A modern világ csomagolásmániájának görbe tükröt állító hipermarketen és az élelmiszeripar problémáinak szentelt állomáson túl viszont megtudhattuk azt is, hogyan tehetjük jóval kiegyensúlyozottabbá élelmiszereinkhez való viszonyunkat, és hogyan minimalizálhatjuk a pazarlást.

Múltunk, jelenünk, jövőnk

A kiállítás nagy hangsúlyt fektet civilizációnk idáig vezető útjára. A régiek megoldásai és szokásai a mában is értékesek lehetnek. Egyre több területen találunk vissza őseink természetközeli életmódjának egyes elemeihez: legyen ez a talajforgatást mellőző mezőgazdálkodás, a takarékos és beosztó életvezetés vagy olyan helyi élelmiszerek felfedezése, melyek kiválóan helyettesíthetik a divatos superfoodot.

Index-03

Makacs tények, lehetséges kiutak

A Your Planet nagy erőssége, hogy a néha távolinak és homályosnak tűnő környezetvédelmi és fenntarthatósági problémákat kézzelfoghatóvá tette. Ráadásul mindezt úgy, hogy végigjárva az egyes állomásokat, egyáltalán nem az az érzésünk, hogy menthetetlenül robogunk a klímakatasztrófa és a civilizációs összeomlás felé. Ehelyett számtalan olyan tanáccsal és gondolatébresztő adattal gazdagodtunk, melyek tudatos cselekvésre sarkallnak, és a megoldás – tehát a fenntarthatóbb létezés – irányába mutatnak.

Persze nincs tökéletes kiállítás, a Your Planeten is lehetne még csiszolni. Jó lett volna például több ülőhely, vagy ha az interaktív megoldásokban nagyobb szerepet kapnak a látogatók okostelefonjai. Ezzel együtt a kiállítás legnagyobb negatívuma, hogy csak öt napig látogatható. Nagyon előremutató lenne, ha állandó helyen és egész évben látogathatóvá válna, hogy jóval több embert és főleg fiatalt motiválhasson cselekvésre.

Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.