Az E.ON napelemparkot épít a Bosch hatvani gyára mellett

hatvan 1108x623
2023.10.13. 14:31
Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.
A közelmúltban aláírt szerződés értelmében egy 4,6 MW összteljesítményű napelemes kiserőművet létesít az E.ON a Bosch hatvani gyára mellett, ezzel erősítve mindkét cég elkötelezettségét a fenntarthatóság mellett.

A hatvani Robert Bosch Elektronika Kft. és az E.ON szándéknyilatkozatot írtak alá arról, hogy az E.ON Hungária vállalatcsoport saját költségén létesít és üzemeltet a Bosch telephelyével közvetlenül szomszédosan egy napelemparkot, amelyből helyileg megtermelt zöld árammal látja el a Bosch hatvani gyárát. A cél az, hogy a Bosch növelje a megújuló energia részarányát az energiafelhasználásában, és csökkentse a közcélú hálózatról történő vételezés mértékét.

A húsz évre szóló Power Purchase Agreement/PPA szerződés aláírására 2023 augusztusára került sor. A megállapodás értelmében a 4,76 MWp-es napelemes kiserőmű évente mintegy 5 500 000 kWh zöld árammal fogja ellátni a Bosch hatvani telephelyét.

A projekttel járó műszaki kockázatokat és a létesítéshez szükséges földterület megszerzésének feladatát, költségeit, a teljes tervezés, engedélyeztetés, kivitelezés, illetve az üzemeltetés és karbantartás feladatát az E.ON vállalta magára a szerződés teljes futamidejére integrált energetikai szolgáltatásuk részeként.

hatvan 727x409

Az erőmű magánvezetékkel fog kapcsolódni a Bosch belső áramhálózatához, termelése teljes egészében a Bosch telephelyén kerül majd felhasználásra. A gyártócég így egy kiszámítható, és a futamidő egészére előre rögzített árazású, az elmúlt években jellemző energiaárnál jelentősen kedvezőbb, helyi és zöld forrásból származó energiával tudja fedezni saját fogyasztásának egy részét.

Ez a fejlesztés a költségek optimalizálása mellett hozzájárul a Robert Bosch Elektronika Kft. hosszú távú fenntarthatósági céljainak eléréséhez is, valamint a megrendelői elvárások kapcsán is segíti a termékek karbonlábnyomának csökkentését.

A kivitelezés várhatóan 2025. első negyedévében zárul, az áramtermelés 2025. márciusban indulhat meg.

Advertisement
Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.