Különleges érmék Magyarországon

2023.10.17. 00:02
Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.
Javában zajlik a Magyar Nemzeti Bank, a Magyar Posta, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet és a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat közös arculatú kampánya, amelynek célja a rászoruló családok segítése. Ugyan a kezdeményezés az otthon kallódó, a pénzforgalomban részt nem vevő pénzérmék begyűjtését foglalja magában, alkalmat szolgáltat számunkra a jegybank által kibocsátott, különleges emlékérmék áttekintésére is.
GettyImages-477614662

Az említett szervezetek együttműködésének keretében a lakosságnak lehetősége nyílik az otthon kallódó pénzérmék összegyűjtésére és leadására, a Magyar Posta mintegy 850 fiókjában elhelyezett, illetve 5 mozgópersely formájában is elérhető gyűjtőpontokon. A beérkező érméket, a fenntartható gazdálkodás jegyében, az MNB visszavezeti a pénzforgalomba, ellenértékét pedig a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet és a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat közreműködésével a rászoruló családok kapják meg. Az érdeklődők az mnb.hu/ermegyujtes oldalon tájékozódhatnak a legközelebbi perselyek helyszínéről és a kampány további részleteiről.

Az emlékérmék funkciója

A kampány során a hosszú ideje otthon – a fiókok mélyén, a kabátzsebekben – kallódó, hagyományos érmék leadására kerül sor. Érdemes azonban kitérni az emlékérmékre is, amelyek, bár más módon, de szintén a hazai pénzforgalom részét képezik. Az emlékérméket kifejezetten abból a célból bocsátja ki a Magyar Nemzeti Bank, hogy az egyes kiemelt jelentőségű, össztársadalmi és egyetemes nemzeti értékeket megtestesítő események, évfordulók alkalmával a megemlékezést szolgálják. Az emlékérmék kiváló figyelemfelkeltő eszközök: ugyan forgalomba kerülnek, de mivel a lakosság jellemzően szívesen elteszi őket emlékbe, így ténylegesen nem vesznek részt sokáig a készpénzforgalomban.

A legemlékezetesebb érmék

Az első emlékérmék kibocsátására 1948-ig kell visszanyúlnunk: ebben az évben került sor „A legnagyobb magyar emlékére” felirattal ellátott, gróf Széchenyi István arcképét magán hordozó, 10 forintos érmék, a Táncsics Mihályra emlékező, 20 forintos érmék, valamint az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 100. évfordulóját felidéző, 5 forintos érmék forgalomba vezetésére.

Szintén emlékezetes kibocsátásként vonult be Magyarország pénzügyi történelmébe a Kossuth Lajos születésének 200. évfordulóját ünneplő, 100 forintos érem, amelyet 2002. február 1-jén indított útjára az MNB. A Kossuth Lajos portréját oldalról ábrázoló aprópénz 1 millió példányban mozgott szerte az országban.Hasonlóan maradandó az első 200 forintos emlékérme kibocsátása, amelyre 2023. április 11-én, Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója apropóján került sor.

Az emlékérmék természetesen nem csak a magyar történelem kiemelkedő alakjaira hivatottak emlékeztetni a lakosságot. Érdemes felidézni a Magyar Honvédség fennállásának 175. évfordulójára készített 100 forintos érméket, amelyeket 2023. május 23-án, 1 millió példányban bocsátott ki az MNB, valamint a szintén 100 forintos címletű, a Magyar Pénzmúzeum és Látogatóközpont megnyitásának alkalmából elkészült forgalmiérméket, továbbá a koronavírus járvány elleni védekezésben kiemelkedő szerepet vállaló honfitársaink tiszteletére kiadott, 20 forintos emlékérméket is.

Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.